§ 18 Liikennepolttonesteiden hankinta jakeluasemilta

Lataa 

ROIDno-2023-4117

Päätöspäivämäärä

29.12.2023

Päätöksen tekijä

Hankintapäällikkö

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 20 §.

Rovaniemen kaupungin hallintosääntö 49 § (1.9.2023 KV 19.6.2023 § 70).

 

Kuvaus

Rovaniemen kaupungilla on käytössä Sarastia Oy:n kilpailuttama liikennepolttonesteiden hankintasopimus (Rovaniemen kaupungin hankintapäällikön viranhaltijapäätös 8.9.2022 § 12). Sopimus koskee yrityskorteilla ja/tai D-korteilla jakeluasemilta tankattavia polttoaineita: diesel kesä- ja talvilaatu, bensiini 95 ja 98 sekä moottoripolttoöljy kesä ja talvilaatu. Sopimukseen sisältyvät myös välttämättömät pienet tuotteet ja palvelut, joita huoltoasemalla on saatavilla (esim. voiteluaineet, lasinpesunesteet tai auton pesu). Hankinnan sopimustoimittaja on Neste Markkinointi Oy.

Liikennepolttonesteiden hankintaa koskevan määräaikaisen sopimuksen alkuperäinen päättymispäivä oli 31.7.2023. Sarastia Oy jatkoi sopimuksen voimassaoloa 31.12.2023 asti, koska keväällä 2023 toteutettuun kilpailutukseen ei saapunut määräaikaan mennessä yhtään tarjousta. 

Tarjoajaehdokkaiden kanssa käydyn markkinavuoropuhelun jälkeen Sarastia Oy toteutti uuden liikennepolttonesteiden asematankkauksia koskevan kilpailutuksen ja  teki siihen perustuvan hankintapäätöksen 10.11.2023. Hankinnan valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Päätöksellä liikennepolttonesteiden sopimustoimittajiksi valittiin osakokonaisuuksittain seuraavat toimittajat:

OSAKOKONAISUUS 1 (Bensiinit [95E10 ja 98E5] ja diesel [kaikki laadut] sekä muut asemilla tarjottavat autoiluun liittyvät tuotteet ja palvelut):

1. S-Business Oy

2. Neste Markkinointi Oy

OSAKOKONAISUUS 2 (Uusiutuva diesel ja MPÖ):

1. Neste Markkinointi Oy

Hankinnan sopimuskausi on määräaikainen neljä (4) vuotta, ajalla 1.1.2024-31.12.2027. Puitejärjestelyssä noudatetaan toimittajien kesken ranking-järjestystä. Tankkaukset tehdään asiakaskohtaista yrityskorttia hyödyntäen. Yrityskortit toimivat toimittajan valtakunnallisessa huoltoasemaverkostossa, joka sisältää sekä miehitetyt että miehittämättömät polttonesteiden jakelupisteet. Sopimuksella voi hankkia myös muita asemilla tarjottavia autoiluun liittyviä tuotteita ja palveluita, kuten voiteluaineita, lasipesunesteitä, urealiuosta, pyyhkijän sulkia, polttimoita, autopesuja sekä sähköauton latausta, mikäli toimittajalla on näitä tarjota.

Sarastia Oy toimii hankintalain (1397/2016) tarkoittamana yhteishankintayksikkönä. Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, 42 §:ssä tarkoitettua puitejärjestelyä taikka 49 §:ssä tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Sarastian suorana osakkeenomistajana Rovaniemen kaupunki on oikeutettu tekemään hankintoja mainitulla tavalla Sarastia Oy:n tarjoamiin hankintapalveluihin perustuen. Saratian kilpailuttamiin hankintasopimuksiin liittyminen edellyttää kirjallisen sitoutumisilmoituksen antamista.

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön 1.9.2023 mukaan hankintapäällikkö päättää kaupungin keskitetyistä yhteishankinnoista. Toimivaltaan kuuluu koko hankintaprosessiin sisältyvä päätöksenteko. Yhteishankintojen osalta hankintapäällikkö päättää myös paikalliseen, alueelliseen tai valtakunnalliseen yhteishankintasopimukseen liittymisestä hankinnan arvon alittaessa 500 000 euroa. Liikennepolttonesteiden asematankkauksia koskevan hankinnan ennakoitu kokonaisarvo neljän (4) vuoden sopimuskaudelle on 440 000 euroa (alv 0 %). Kirjallinen sitoutumisilmoitus liikennepolttonesteiden hankintasopimukseen liittymisestä on annettu Sarastialle määräaikaan mennessä 5.5.2023. 

Päätös

Päätän, että Rovaniemen kaupunki ottaa käyttöön Sarastia Oy:n kilpailuttaman liikennepolttonesteiden asematankkauksia koskevan puitejärjestelyn. Hankinnan sopimustoimittajat osakokonaisuuksittain ovat: 

OSAKOKONAISUUS 1 (Bensiinit 95E10 ja 98E5 ja diesel sekä muut asemilla tarjottavat autoiluun liittyvät tuotteet ja palvelut):

1. S-Business Oy

2. Neste Markkinointi Oy

OSAKOKONAISUUS 2 (Uusiutuva diesel ja MPÖ):

1. Neste Markkinointi Oy

Sopimukset otetaan käyttöön, kun Sarastia Oy on allekirjoittanut sopimukset valittujen toimittajien kanssa ja kun sopimuksen täytäntöönpanoon liittyvät toimenpiteet on suoritettu (yrityskorttien tilausprosessi). Liikennepolttonesteiden asematankkauksia hankitaan tarpeen mukaan puitejärjestelyyn valituilta toimittajilta puitesopimuksen mukaisin ehdoin. Sopimus ei sisällä määräostovelvollisuutta tai minimiostoeriä.

Hankinnan määräaikainen neljän (4) vuoden sopimuskausi päättyy 31.12.2027. Sopimuksessa on myös kuuden (6) kuukauden asiakaskohtainen irtisanomismahdollisuus. Irtisanominen voi tarvittaessa kohdistua yhteen tai molempaan osakokonaisuuteen.

Allekirjoitus

Satu Räisänen, hankintapäällikkö

Organisaatiotieto

Omistajaohjaus-, tila-, laki- ja hankintapalvelut