Hyvinvointilautakunta, kokous 25.1.2024

§ 5 Oikaisuvaatimus etsivän nuorisotyöntekijän toimen (vakanssi nro 81401003) täyttäminen

ROIDno-2023-3984

Valmistelija

  • Nella Sepänheimo, nuorisopalvelujen johtaja, nella.sepanheimo@rovaniemi.fi
  • Saija Kontiola, johtava nuorisotoiminnan koordinaattori, saija.kontiola@rovaniemi.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus


Vs. palvelualuepäällikkö on viranhaltijapäätöksellään 21.12.2023 § 96 päättänyt etsivän nuorisotyöntekijän toimen täyttämisestä (liite 1). Viranhaltijapäätöksestä on tehty oikaisuvaatimus 3.1.2024 saapuneella asiakirjalla (liite 2). Oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee oikaisuvaatimustaan sillä, että valintapäätös on ollut rekryilmoituksen kriteereiden sekä kaupungin rekrytointiperiaatteiden vastainen ja oikaisuvaatimuksen tekijää on syrjitty iän, sukupuolen, poliittisen sekä terveystietojen perusteella. Oikaisuvaatimus on saapunut ajoissa ja se on tutkittava.


Rekrytointi


Määräajassa hakemuksen lähetti 17 hakijaa, joista tehtiin alustava vertailu (liite 3.) Hakijoiden vertailu tehtiin anonyymin rekrytointikäytännön mukaisesti siten, että hakemuksia käsiteltiin ilman hakijoiden tunnistetietoja (esim. nimi, syntymäaika, sukupuoli, yhteystiedot, äidinkieli) siihen saakka, kun päätös haastateltavista oli tehty ja tarvittiin heidän yhteystietojaan. 


Hakijoiden vertailu tehtiin tarkastelemalla hakijoiden koulutusta, työkokemusta ja muita ansioita sekä vapaamuotoista hakemustekstiä kelpoisuusvaatimuksen ja tehtävien asettamien muiden vaatimusten perusteella. 


Etsivän nuorisotyön tehtävänä on löytää ja tukea niitä nuoria, jotka ovat jääneet tai jäämässä koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolelle ja tarvitsevat tukea tavoittaakseen julkisen sektorin palvelut sekä kiinnittyäkseen tarjolla oleviin palveluihin. Perustehtäviin sisältyy nuorten yksilö- ja pienryhmäohjausta, moniammatillista verkostotyötä sekä jalkautumista nuorten pariin.


Etsivän nuorisotyöntekijä toimii osana moniammatillista tiimiä. Etsivä nuorisotyö on liikkuvaa ja sisältää ilta- ja viikonlopputyötä. Tehtävä edellyttää oman auton käyttöä.


Kelpoisuusvaatimuksena etsivän nuorisotyöntekijän tehtävään on  soveltuva korkeakoulututkinto tai opistotason tutkinto, sekä kokemus nuorten parissa tehdystä työstä.


Soveltuvaksi korkeakoulututkinnoksi katsottiin sosiaali-, terveys-, kasvatus- tai ohjausalan korkeakoulu- tai opistotason tutkinto.


17 hakijasta haastatteluihin kutsuttiin hakemusten perusteella 6 hakijaa, jotka kaikki täyttivät säädetyt kelpoisuusehdot.


Haastatelluista hakijoista valinta kohdistui hakijaan, jolla on sosionomi (AMK) tutkinto.


Sosionomi (AMK) tutkinto antaa valmiudet eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten ohjaus- ja kasvatustyöhön sosiaalialalla.  Sosionomi pyrkii edistämään ihmisten hyvinvointia ja ehkäisemään syrjäytymistä tukemalla yksilöiden ja perheiden elämää. Sosionomin työssä korostuvat asiakaslähtöisyys, ennaltaehkäisevä työote sekä varhainen tuki. Sosionomi on läsnä asiakkaiden arjessa ja auttaa, ohjaa ja tukee erilaisissa elämäntilanteissa. Hän tukee eri-ikäisten asiakkaiden itsenäistä selviytymistä ja elämänhallintaa. Sosionomin työssä kohtaa erilaisissa ja haastavissakin elämäntilanteissa olevia ihmisiä.


Toimeen valitulla on työkokemusta Kelan ratkaisuasiantuntijan tehtävistä 1vuosi 8kk. Hakija on haastattelussa kertounut, että suurin osa hänen asiakkaistaan ratkaisuasiantuntijan tehtävässä on ollut nuoria.

 

Oikausvaatimuksen tehneellä on restonomin (AMK) tutkinto. Lisäksi hänellä on muita alemman tason tutkintoja.

 
Restonomi (AMK) on matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto. Tutkinnon suorittaneilla on laaja asiantuntemus matkailu-, ravitsemis- ja talousalasta ja niihin kuuluvien palveluiden toiminnan kehittämisestä. Restonomin koulutus antaa valmiudet toimia muun muassa ravitsemispalveluiden esimies- ja asiantuntijatehtävissä, elintarvikkeiden markkinointi- ja myyntitehtävissä, matkailualan asiantuntijatehtävissä, yrittäjänä ja palveluiden kehitystehtävissä. Tätä tutkintoa ei ole katsottu toimen kelpoisuusehdon täyttäväksi soveltuvaksi tutkinnoksi. 


Oikaisuvaatimuksen tekijä ei täyttänyt kelpoisuusvaatimuksia koulutuksen osalta, joten häntä ei valittu haastatteluihin.


Oikaisuvaatimuksen tekijää ei ole syrjitty iästä, sukupuolesta, poliittisesta kannasta tai terveydellisistä syistä. Valinta ei ole ollut rekryilmoituksen kriteereiden tai kaupungin rekrytointiperiaatteiden vastainen.  


Valintaprosessissa ei ole toimittu virheellisesti eikä uutta päätöstä toimen täyttämisestä ole syytä tehdä.


Valitulle henkilölle on annettu mahdollisuus lausua asiaan. Kirjallinen lausunto on liitteenä 4.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen.
 

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hakija, nuorisopalvelut Satu Juujärvi