§ 4 Osallistuminen Startup Refugees Arctic Mentors hankkeeseen

Lataa 

ROIDno-2024-507

Päätöspäivämäärä

6.2.2024

Päätöksen tekijä

Palvelualuepäällikkö Elinkeinot ja työllisyys

Päätöksen peruste

Ratkaisuvallan delegointi ElinvoimaLtk 25.5.2021

 

Kuvaus

Rovaniemen kaupungin työllisyyspalvelut ja Startup Refugees (Phoenix Ry) ovat yhdessä valmistelleet hankehakemuksen “Startup Refugees Arctic Mentors” hankkeeksi, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttaneiden työllistymistä ja vastata alueen työvoimapulaan lisäämällä työnantajien rekrytointivalmiuksia, vastaanottokykyä sekä monimuotoisuus osaamista. 

Phoenix ry on Startup Refugees -ohjelman taustayhdistys, jolla on vahva osaaminen ja verkostot maahanmuuttaneiden yrittäjyyden ja työllistymisen tukemiseksi. Startup Refugees rakentaa yksinkertaista nopean työ- ja yrittäjyysperäisen kotoutumisen mallia ja on kartoittanut jo yli 9300 vasta maahan muuttaneen osaamisen verkkopalveluun, joka toimii myös hakutyökaluna yritysten suuntaan. Yhdistyksessä on vahvaa kieliosaamista eri kielille ja kokemusasiantuntijuutta maahan muuttaneiden tilanteista ja tarpeista. 

Hankkeen kohderyhmään kuuluvat vieraskieliset työttömät sekä yritykset ja työnantajat alueella. Hankkeen erityisenä kohderyhmänä ovat ukrainalaiset, mutta palveluista hyötyvät myös turvapaikanhakijat ja muut maahanmuuttajat, jotka ovat jääneet työelämän ulkopuolelle. Hankkeen kautta työllistymistä tukevaa palvelua tarjotaan noin 200 maahanmuuttajalle ja yhteistyötä tehdään 20 yrityksen kanssa. 

Hankkeen konkreettisia toimenpiteitä ovat muun muassa osaamiskartoitusten laatiminen työtä hakeville maahanmuuttaneille, mentorointiohjelmien järjestäminen, työnhakuun liittyvä tuki ja koulutukset, yksilöllinen omakielinen neuvonta ja tuki maahanmuuttajille sekä tiivis yritysyhteistyö. Hankkeen tuloksina tavoitellaan sitä, että työnhakijat työllistyvät osaamistaan vastaaviin tehtäviin, hankkeeseen osallistujien ammatilliset verkostot kasvavat ja että yritykset ovat kehittäneet rekrytointivalmiuksiaan ja vastaanottavuuttaan.

Hankkeen tavoitteena on että:

  1. 30% kaikista hankkeeseen osallistuvista vieraskielisistä työttömistä ja työnhakijoista työllistyy ja 50% mentorointiohjelmiin osallistuneista maahanmuuttajista työllisyy omaa osaamistaan ja kiinnostustaan vastaaviin tehtäviin ja alueen yritykset saavat osaavaa työvoimaa
  2. hankkeeseen osallistuvien työttömien ja työnhakijoiden työelämävalmiudet ja ammatilliset verkostot paranevat
  3. hankkeeseen osallistuvissa yrityksissä on vähennetty syrjiviä asenteita ja edistetty  moninaisuutta, tasavertaisuutta, osallisuutta ja vastaanottavuutta sekä rekrytointivalmiutta. Tavoitteena on että 80% mentorointiohjelmiin osallistuneista yritysten ja työnantajien edustajista kokee toimintamallin hyödylliseksi

 

Hankkeen kustannukset yhteensä 278 078€

Hankkeen suunniteltu rahoitus:

Haettava EU-rahoitus (80 %): 222 462€

Vaadittu muu / omarahoitus (20 %): 55 616 €, josta:

  • Startup Refugeesin oma / yksityinen rahoitus: 18 116 €
  • Rovaniemen kaupungin kuntarahoitus: 35 000 €
  • Ranuan kaupungin kuntarahoitus: 2 500 €


Hanke edistää kaupunkistrategian mukaisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien palvelutarpeisiin vastaamista, vähentää ihmisryhmien eriarvoistumista ja edistää työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista ja osaavan työvoiman saatavuutta alueella. Lisäksi hankkeen kautta voidaan rakentaa tarvittavia toiminta- ja palvelumalleja tulevaan TE24 uudistukseen vieraskielisten työnhakijoiden palvelemiseksi. Hakijaorganisaatiolla on erityistä osaamista ko.kohderyhmän palvelemiseen, verkostoitumiseen ja työllistymisen edistämiseen.

 

Päätös

Päätän, että Rovaniemen kaupunki/työllisyyspalvelut osallistuu hankkeeseen yhteistyökumppanina ja rahoittaa pyydetyn rahoitusosuuden 35 000€ hankkeen toiminta-ajalla, vuosina 2024-2026 edellyttäen, että muu rahoitus ja hankkeen toiminta toteutuu suunnitellusti.

Allekirjoitus

Palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu

Organisaatiotieto

Elinvoimapalvelut