§ 5 Päätös hankintaoikaisusta koskien Rovaniemen talvireittien kunnossapitourakan 2024-2029 hankintapäätöstä

Lataa 

ROIDno-2023-3324

Päätöspäivämäärä

6.3.2024

Päätöksen tekijä

Hankintapäällikkö

Päätöksen peruste

Rovaniemen kaupungin hallintosääntö 49§ Päätösvalta keskitetyissä yhteis- ja ICT-hankinnoissa. Hankintapäällikkö päättää kaupungin keskitetyistä yhteishankinnoista. Hallintosäännön 47§:n mukaan keskitetyllä yhteishankinnalla tarkoitetaan hankintaa, joka palvelee useampaa kaupungin toimialaa, konserniyhteisöä tai koko kaupunkikonsernia. Tässä hankinnassa on kyse useampaa kaupungin toimialaa palvelevasta palveluhankinnasta.

Kuvaus

1. Hankinnan kohde

Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniset palvelut on pyytänyt tarjouksia moottorikelkkareittien, hiihtolatujen ja talvikävelyreittien kunnossapidosta vuosille 2024-2029.

2. Hankintamenettely

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta, joka kilpailutettiin avointa, kahden kuoren hankintamenettelyä käyttäen. Hankintailmoitus on julkaistu 6.11.2023 Hilma-ilmoituskanavassa, Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla ja Tarjouspalvelussa.

Asetettuun määräaikaan 24.1.2024 klo 9:00 mennessä tarjouksen jättivät seuraavat yritykset:

Juujärvi Racing Oy

Maansiirtoliike Kemppe Oy

Työyhteenliittymä: Oulun Piharakennus Oy ja Tmi Jani Yli-Anttila

Työyhteenliittymä: Reittipalvelu Stella Polaris Oy ja SnowTruck Kuusamo Oy

Rovaniemen Latu- ja Reitti Oy.

Poissulkupäätöksellä 23.02.2024 § 3 Työyhteenliittymä Oulun Piharakennus Oy ja Tmi Jani Yli-Anttila suljettiin pois tarjouskilpailusta ja hankintapäätöksellä 23.02.2024 § 4 urakoitsijaksi valittiin Rovaniemen Latu- ja Reitti Oy.

Oikaisuvaatimus

Työyhteenliittymä Oulun Piharakennus Oy ja Tmi Jani Yli-Anttila on tehnyt 29.2.2024 oikaisuvaatimuksen poissulkupäätöksestä 23.2.2024 § 3. Valittaja vaatii hankintaoikaisua päätökseen siten, että laatupisteytystä oikaistaan ja valittajan tarjous otetaan mukaan lopulliseen vertailuun.

Valittajan mukaan laatupisteytyksessä on annettu liian vähän pisteitä valittajan toiminta- ja laatusuunnitelmasta jokaisen osa-alueen osalta (henkilöstö, alihankinnat ja urakka-alue; työn suunnittelu, käytettävä kalusto ja mitoitus; laadunvarmistus ja dokumentointi; yhteistyö, työ- ja liikenneturvallisuus sekä ympäristöasiat).

3. Hankintapäätöksen oikaisu

Hankintalain 1397/2016 132 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Hankintayksikkö on havainnut 23.02.2024 § 3 tehdyn poissulkupäätöksen jälkeen ja saapuneen oikaisuvaatimuksen johdosta virheen hankintamenettelyssä. Virhe koskee tarjouskilpailusta poissuljetun tarjoajan (Työyhteenliittymä Oulun Piharakennus Oy ja Tmi Jani Yli-Anttila) laatupisteytystä. Hankintayksikkö on havainnut, että laatupisteytyksessä ei oltu huomioitu kahta liitettä (kartat ja taulukot sekä koulutussuunnitelma), jotka tarjoaja oli liittänyt tarjoukseensa ja näin ollen tarjoajalle oli annettu liian vähän pisteitä. 

Hankintayksikkö on korjannut edellä mainitusta johtuen laatupisteytystä sekä pisteytyksestä laadittua perustelumuistiota, jonka seurauksena poissuljettu tarjoaja on hyväksytty tarjousten lopulliseen vertailuun.

Tämän hankintapäätöksen liitteenä 1 on Pisteytystaulukko ja liitteenä 2 Toiminta- ja laatusuunnitelmien vertailumuistio.

4. Tarjousten vertailu

Hankinnan valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jonka perusteena on hinta-laatusuhteeltaan paras tarjous. Laadun painoarvo on 25 prosenttia ja hinnan

painoarvo on 75 prosenttia.

Tarjousten vertailutaulukko on tämän hankintapäätöksen liitteenä 3.

Laatu- ja hintavertailussa eniten pisteitä sai Rovaniemen Latu- ja Reitti Oy.

-Vertailuhinta 2 857 487,50 € (alv 0%)

-Vertailupisteet 95,800

Vertailuhinta muodostuu annetusta tarjoushinnasta 2 590 350,00 € (alv 0%) ja muutostyöhinnasta 267 137,50 € (alv 0 %). Muutostyöhinta on arvio urakkasopimusaikana erikseen tilattavista yksikköhintaisista työsuorituksista tai määrämuutoksista.
 

Päätös

Hankintaoikaisun käsittelyn johdosta ja tehdyn laatupisteyksen korjauksen jälkeen alkuperäisen hankintapäätöksen 23.02.2024 § 4 lopputulos ei muutu. Rovaniemen talvireittien kunnossapidon alueurakkaan 2024-2029 pääurakoitsijaksi valitaan Rovaniemen Latu- ja Reitti Oy:n esittelytekstissä esitetyillä perusteilla.

Allekirjoitus

Anu Kulmala vs. Hankintapäällikkö

Organisaatiotieto

Henkilöstö- ja hallintopalvelut