KUULUTUS Ympäristölupahakemus Maansiirtoliike Kemppe Oy, Jäkäläkangas Muurola

Kuulutusaika

28.3.2024 - 6.5.2024

Kuulutus

KUULUTUS

Ympäristölupahakemus

Asia
Ympäristölupahakemus maa-ainesten murskaamiseen Muurolan Jäkäläkankaalle. Samalla haetaan lupaa aloittaa toiminta ennen lupapäätöksen lainvoimaiseksi tuloa.

Ympäristölupa-asian ratkaisee Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta.

Hakija
Maansiirtoliike Kemppe Oy

Yhteyshenkilö Katja Kemppe, puh 0400 690 831, toimisto@mslkemppe.fi


Toiminnan sijainti
Hakemuksen mukainen toiminta-alue sijaitsee Rovaniemen Muurolan kylässä tilalla Rovaniemen valtionmaa VI RN:o 698-893-15-1 (Jäkäläkankaan sora-alue). Luvanhakijalla on maanomistajan suostumus hakemuksen mukaiselle toiminnalle. Toiminta-alue sijaitsee Rovaniemen kaupungin keskustasta noin 24 km lounaaseen ja Muurolan kylässä noin 8 km länteen. Kulkuyhteys toiminta-alueelle on Muurola-Aavasaksatietä. Toiminta-alue sijoittuu Kolvavaara-Louejärvi 1E pohjavesialueelle (12699106). Toiminta-alue sijoittuu lisäksi Kolvavaara-Louejärven arvokkaalle harjualueelle. Poski-hankkeen inventoinnin mukaan mukaan alueella on maisemakuvallisia arvoja sekä geologisia ja biologisia luonnonesiintymiä. Lähin vesistö on Kolvalampi noin 1,1 km toiminta-alueelta itään ja Louejärvi noin 3,2 km luoteeseen. Toiminta-alueen läheisyyteen ei sijoitu suojelualueita eikä muinaismuistolain mukaisia kohteita. Lähin vakituinen rakennus sijaitsee noin 3 km ja lähimmät lomarakennukset noin 900 m etäisyydellä toiminta-alueelta. Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M) sekä tärkeäksi tai vedenhankintaan soveltuvaksi pohjavesialueeksi (pv).

Ympäristölupahakemus
Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta on myöntänyt 29.6.2022 alueelle maa-ainesluvan 750/2022, joka on voimassa 1.10.2032 saakka. Ympäristölupaa haetaan voimassa olevaksi maa-ainesluvan mukaisesti.

Ympäristölupaa haetaan maa-aineksen murskaamiseen. Murskausta on keskimäärin 1-3 kertaa vuodessa. Tuotantojakson pituus on kerrallaan noin 1-2 kuukautta. Alueelta murskattavan maa-aineksen määrä on keskimäärin noin 5 000 tonnia vuodessa ja maksimissaan 10 000 tonnia vuodessa.

Hakemuksessa esitetään seuraavia toiminta-aikoja:
-Murskaus ma-pe klo 7.00–22.00
-Rikotus ma-pe klo 8.00–18.00
-Kuljetus ja kuormaus ma-pe klo 6.00–22.00.

Päästöt ja jätteet
Toiminnasta aiheutuvat merkittävimmät ympäristövaikutukset ovat melu sekä leijuvan ja laskeutuvan pölyn päästöt. Melua ja pölyä syntyy maa-aineksen kaivamisesta, murskauksesta, siirroista sekä valmiiden tuotteiden lastauksesta ja kuljetuksista. Melu- ja pölyhaittoja pyritään ehkäisemään useilla eri menetelmillä. Murskaamossa pölyä torjutaan kuljettimien koteloinneilla ja kastelulla silloin kun lämpötila on nollan yläpuolella. Murskaamossa pölyä torjutaan kuljettimien koteloinneilla ja kastelulla silloin kun lämpötila on nollan yläpuolella. Jäkäläkankaan sora-alueen varastointialueelle tehdään suoja-alue. Suoja-alueelle sijoitetaan murskauslaitos ja sen energialähteenä toimiva aggregaatti. Alueella ei varastoida polttonesteitä, vaan niitä tuodaan alueelle vain päivittäisen tarpeen verran. Käytettävät polttonestesäiliöt ovat kiinteästi valuma-altaallisia tai kaksoisvaippasäiliöitä, jossa on ylitäytönesto- ja laponestolaitteisto. Toiminnassa syntyy vähäisiä määriä jätettä (polttokelpoinen jäte, käymäläjäte sekä vaarallinen jäte). Jätteet kerätään lukittuun varastokonttiin.

Kuulutuksen julkaisupäivä
Kuulutus on julkaistu 28.3.2024. 

Hakemuksen tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisajankohdasta.

Asiakirjojen nähtävilläpito
Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä 28.3.–6.5.2024 välisenä aikana Rovaniemen kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla osoitteessa https://rovaniemi.cloudnc.fi/fi-FI/Kuulutukset/Maaainesluvat_ja_ymparistoluvat.
Asiakirjat ovat luettavissa myös Rovaniemen kaupungin asiakaspalvelupiste Osviitassa osoitteessa Koskikatu 19 palvelupisteen aukioloaikoina.

Mahdolliset muistutukset
Niillä, joiden oikeutta tai etua asia koskee, on mahdollisuus jättää muistutus. Muilla on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä. Muistutukset ja mielipiteet on toimitettava kirjallisesti viimeistään 6.5.2024 kello 15 mennessä Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnalle osoitteeseen: Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta, PL 1008, 96101 Rovaniemi tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@rovaniemi.fi.

Lisätietoja
Ympäristötarkastaja Carita Lallukka, puh 050 911 1097, carita.lallukka@rovaniemi.fi

Kuuluttaja
Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta