§ 6 Foreammatti Pro-työmarkkinatietopalvelu Vauhtia ammattisiirtymiin-hankkeeseen

Lataa 

ROIDno-2024-1627

Päätöspäivämäärä

7.5.2024

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Päätöksen peruste

Foreammatti Pro-työmarkinatietopalvelu mahdollistaa toimialakohtaisen, paikallisen työmarkkinatiedon tuottamisen. Tietoa voidaan hyödyntää päätöksenteon tukena, osaavan työvoiman saatavuuden ratkaisujen kehittämisessä työvoimapula-aloille sekä toimialojen markkinoinnissa työnhakija-asiakkaille. Hankkeen tekemän kartoituksen perusteella palvelu on käytettävyydeltään toimivin ja kustannuksiltaan kilpailukykyinen vaihtoehto kuvattuun tarpeeseen.

Rovaniemen kaupunkikonsernin pienhankintaohjeen (10.1.2018) mukaan pienhankinnan voi suorittaa suorahankintana kilpailuttamatta mm. jos tavaran tai palvelun arvo on alle 10 000 € (alv 0%). Ohjeen mukaan yli 5 000 euron hankinnoista tulee tehdä viranhaltijapäätös.

Elinvoimapalveluiden palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu esittää,​ että 

  • Rovaniemen kaupunki hankkii suorahankintana Foredata Oy:ltä tarjouksen mukaisesti 4 kpl lisenssejä ForeAmmatti Pro-työmarkkinatietopalveluun ajalle 15.5.2024 -​ 31.8.2026. Jos hankkeessa toteutetaan jatkoaika, tilaaja pidättää oikeuden jatkaa sopimusta sopimuskauden jälkeen entisin ehdoin. Sopimusta voidaan jatkaa kuitenkin enintään puoli vuotta.
  • Hankinnan kustannukset maksetaan Vauhtia ammattisiirtymiin -hankkeen kustannuspaikalta.

Kuvaus

Vauhtia ammattisiirtymiin -hanke sijoittuu Rovaniemen kaupungin työllisyyspalveluiden alaisuuteen. Rovaniemen kaupunki on hankkeen päätoteuttaja. Lapin yliopisto sekä Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ovat hankkeen osatoteuttajia. Vuoden 2025 alussa toteutuvan uudistuksen myötä työllisyyspalvelut siirtyvät kokonaan kuntien hoidettaviksi ja Vauhtia ammattisiirtymiin -hanke on omalta osaltaan edistämässä tätä työtä. Päätavoitteena on osaavan työvoiman saatavuuden ja ammatillisen liikkuvuuden edistäminen, tarkemman toimiala- ja ammattiryhmäkohtaisen työmarkkinatiedon tuottaminen sekä lisäarvon tuottaminen olemassa oleviin palveluihin yhteistä, moniammatillista palvelumallia ja yhteistyörakenteita kehittämällä.

Työmarkkinatiedon tuottaminen Rovaniemen tasolla on hankalaa, koska käytettävissä olevat julkiset tilasto- ja ennakointiaineistot ovat pääsääntöisesti Lappi-tasoisia. Maksullisten aineistojen tilaaminen esimerkiksi tilastokeskukselta on sekä työlästä että kallista.

ForeAmmatti PRO-työmarkkinatietopalvelu on Foredata Oy:n ylläpitämä palvelu, joka tarjoaa kattavasti ammatti- ja aluekohtaista työmarkkinatietoa asiantuntijatyön tukemiseksi. Palveluun on koottu eri lähteistä työllisyyspalveluiden ja hankkeen tarvitsemat työmarkkinatiedot ja ne on suodatettavissa kuntakohtaisesti.

Palvelu tuottaa työmarkkinatietoa ennakoivan päätöksenteon tueksi. Se tarjoaa koottua ja jäsenneltyä tietoa työmarkkinoista sekä avoimista työpaikoista ja vahvistaa käyttäjien ymmärrystä työmarkkinoista.

Palvelu tarjoaa päivittyvää tietoa ammateista, tutkinnoista, ammattien kilpailutilanteista ja -ennusteista ammatinvalintaa sekä urasuunnittelua varten. Se tarjoaa esimerkiksi valmiita listoja, tilastoja ja infografiikkaa
työpaikkailmoituksista, ammattien kilpailutilanteesta lähitulevaisuudessa, työnhakijoista ja työvoimasta sekä tutkintojen työllistävyydestä koko maassa. Tietopalvelun avulla käyttäjä voi esim. selvittää, missä ammateissa kilpailutilanne on hyvä tai missä
ammateissa tietyn tutkinnon suorittaneet työmarkkinoilla todella työskentelevät. Palvelu tarjoaa myös yksityiskohtaista, tarkkaa ja ajankohtaista sisältöä työvoima- ja osaamistarpeiden ennakointiin ja toimii siten päätöksenteon tukena. Osiossa on saatavilla aluevertailuja, ja nähtävillä on Foredatan kilpailutilanne-ennusteet osa-alueittain avattuna sekä mahdollisuus tehdä ammattien summauksia halutuilla alueilla.

Foredata Oy tarjoaa Rovaniemen kaupungille Foredata Pro-työmarkkinatietopalveluun 4 lisenssiä hintaan 250 € / kk (alv 0).

Palvelu tulee käyttöön ajalle 15.5.2024-31.8.2026. Kaupunki varaa mahdollisuuden enintään 6 kuukauden mittaiseen optioon. Hankinnan kokonaisarvo on 8375 € (alv 0).

Päätös

Päätän elinvoimapalveluiden palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Harri Ihalainen

Organisaatiotieto

Henkilöstö- ja hallintopalvelut