Tarkastuslautakunta, kokous 31.5.2024

§ 50 Rovaniemen kaupungin tilinpäätös 2022, tilintarkastuskertomus ja vastuuvapauden myöntäminen - tilanne 05/2024

ROIDno-2023-854

Valmistelija

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunnan lakisääteisenä tehtävänä on valmistella valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat (Kuntalaki § 121.2 kohta 1). Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen kokouksessaan 19.6.2023 § 69. Vuoden 2022 tilintarkastuskertomukseen sisältyi vt. sosiaali- ja terveysjohtajaa sekä hyvinvointilautakuntaa koskeva muistutus, jonka vuoksi kaupunginvaltuusto ei myöntänyt ko. tilivelvollisille vastuuvapautta tilikaudelta 2022. Lisäksi valtuusto päätti, että vastuuvapauden myöntäminen saatetaan uudestaan valtuuston käsittelyyn viimeistään vuoden 2023 tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä. 

Kaupunginhallitus on toimivaltaisena toimielimenä käsitellyt tilinpäätöksen 2022 jatkotoimia kokouksessaan 15.1.2024 § 10. Kaupunginhallitus päätti tehdä esitutkintaviranomaiselle asiasta tutkintapyynnön. 

Jotta tarkastuslautakunta voi tehdä päätösehdotuksen kaupunginvaltuustolle vuoden 2022 vastuuvapausasiaan liittyen valtuuston edellyttämällä tavalla, tulee lautakunnan saada kaupungin johdolta tilannekatsaus vuoden 2022 vastuuvapausasian jatkotoimista. Lautakunta on kutsunut johdon edustajan antamaan tilannekatsauksen asiasta. Tarkastuslautakunta päättää päätösehdotuksestaan valtuustolle saadun tilannekatsauksen pohjalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Päätösehdotus annetaan kokouksessa.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä liittyi kokoukseen etäyhteyden välityksellä tämän asian käsittelyn ajan klo 9:23-9:29.

Kokouksessa tarkastuspäällikön antama päätösehdotus: 
Tarkastuslautakunta kuulee kaupunginjohtajan sijaisen henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määtän tilannekatsauksen tilikauden 2022 vastuuvapausasiaan liittyen. Kaupungin johdon antaman tilannepäivityksen perusteella lautakunta toteaa, että asiasta tehtyyn tutkintapyyntöön ei ole saatu ratkaisua, eli asian käsittely on vielä kesken. Tarkastuslautakunta merkitsee tilikauden 2022 vastuuvapausasian tilanteen tiedoksi.

Tarkastuslautakunta saattaa tilikauden 2022 vastuuvapauden tilanteen kaupunginvaltuustolle tiedoksi. Tarkastuslautakunta esittää, että kaupunginvaltuusto merkitsee tilikauden 2022 vastuuvapausasian tilanteen tiedoksi. Koska asiasta ei ole vielä saatu esitutkintaviranomaisen ratkaisua, on asian käsittely kesken. Kaupunginhallitus päättää mahdollisista jatkotoimista saatuaan selvityksen keskeneräisistä asioista.

Vastuuvapausasia tuodaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi sitten, kun tutkintapyyntö on käsitelty loppuun päätösvaltaisessa viranomaisessa ja kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen mahdollisista jatkotoimista.

Tarkastuslautakunta päätti kokouksessa annetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.