§ 6 Maa-aineslupa Metsähallitus Metsätalous Oy Majavavaara, Ranua

Lataa 

ROIDno-2024-1040

Päätöspäivämäärä

2.5.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

Ottamistoiminta ei aiheuta kauniin maisemankuvan turmeltumista eikä luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista.

Alueella ei ole havaittu merkittäviä luontoarvoja, joten maa-ainesten ottaminen ei aiheuta huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luonnonolosuhteissa.

Alueelle tai sen läheisyyteen ei sijoitu muinaismuistokohteita, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita eikä valtakunnallisesti merkittäviä rakennettua kulttuuriympäristöä eikä alueella tai sen läheisyydessä ole inventoitu arvokkaita perinnemaisemakohteita.

Alueella ei ole tiedossa luonnonsuojelulain, uhanalaisten lajien eikä luontodirektiivin eläin- ja kasvilajien havaintopaikkoja.

Alue ei sijaitse pohjavesialueella.

Lupapäätöksessä on annettu määräykset suokerroksesta pohjaveteen sekä polttoaineiden käsittelystä. Toiminnasta ei siten aiheudu pohjaveden laadun tai antoisuuden vaarantumista.

Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M).

Alue ei sijoitu rantavyöhykkeelle.

Alueen läheisyydessä ei ole asutusta. Lähin asutus ja loma-asutus sijaitsevat noin 3,3 km etäisyydellä pohjoisessa.

Ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemankuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi, kun ottaminen toteutetaan ottamissuunnitelman ja lupamääräysten mukaisesti.

Kun toiminnassa noudatetaan ottamissuunnitelmassa esitettyä ja lupamääräyksissä vaadittuja suojaustoimia ei ottamistoiminta aiheuta vaaraa asukkaille tai ympäristölle.

Maa-ainesten ottaminen ei ole ristiriidassa maa-aineslain 6 §:ssä säädettyjen luvan myöntämisen edellytysten kanssa. 

Kuvaus

Metsähallitus Metsätalous Oy on hakenut lupaa maa-aineksen ottamiseen Ranuan kunnan Hervan Majavaraarassa tilalla Ranuan Valtionmaa V RN:o 683-893-14-1 (Majavavaaran kallioalue). Vanha ottamisalue sijaitsee Ranuan keskustasta noin 18 km kaakkoon ja Kuusijärveltä noin 4,5 km koilliseen. Ottamisalueen koordinaatit N=7306660 ja E=495360 (ETRS TM-35). Kulku ottamisalueelle tapahtuu Riitalehdontien kautta. Maa-aineslupaa haetaan kymmenen (10) vuoden aikana toteutettavalle yhteensä 50 000 m3 suuruiselle maa-aineksen ottamiselle. Hakemuksen mukaisen toiminta-alueen yhteispinta-ala on 3,43 ha (ottamisalue 2,55 ha ja varastoalue 0,28 ha). Hakemuksen mukaan alin ottamistaso on +190.00 (N2000) ja ottamissyvyys 4-9 m. Kalliokiviainesta jalostetaan murskaamalla eri murskelajikkeiksi, jotka käytetään lähialueilla sijaitsevien metsäautoteiden rakentamiseen ja kunnossapitoon. Lyhytkestoisesta murskauksesta tehdään meluilmoitus Ranuan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ennen toiminnan aloittamista. Alueelle on 16.9.2014 § 18 myönnetty maa-aineslupa 18/2014 (37564), joka päättyy 30.6.2024.

Päätös

Metsähallitus Metsätalous Oy:lle myönnetään liitteenä 1 olevan päätöksen mukainen maa-aineslupa. 

 

 

Allekirjoitus

Carita Lallukka

Organisaatiotieto

Tekniset palvelut