§ 6 Hankintapäätös: Rovaniemen datakeskuskonsepti ja toimijoiden tunnistaminen

ROIDno-2024-2129

Päätöspäivämäärä

25.6.2024

Päätöksen tekijä

Elinkeinopäällikkö

Päätöksen peruste

Rovaniemen kaupungin hallintosääntö 1.9.2023 (KV 19.6.2023 § 70)

Rovaniemen kaupunkikonsernin pienhankintaohjeet (10.1.2018)

Kuvaus

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena on asiantuntijapalvelu, jonka tehtävänä on tuottaa alustava konsepti Rovaniemen alueelle soveltuvasta uuden ajan datakeskuksesta ja sitä tukevasta liiketoimintaekosysteemistä. Palveluun liittyvä työ edellyttää relevanttien kansainvälisten ja kotimaisten datakeskustoimijoiden kontaktointia sekä tiiviin vuoropuhelun käynnistämistä näiden kanssa. Työssä tulee tunnistaa sekä datakeskusten että niiden käyttäjäasiakkaiden tarpeita tulevaisuuden datakeskukselle. Datakeskuskonseptin laatimista tukee hankkeelle nimetty ohjausryhmä.

Hankinnan konkreettiset tavoitteet ovat seuraavat:

1. Palveluntuottajan tulee tunnistaa ja kontaktoida 6-10 kansallista tai kansainvälistä datakeskustoimijaa, sekä valita näistä potentiaalisimmat toimijat Rovaniemen kaupungin kanssa käytävän vuoropuhelun ja kumppanuuden käynnistämisen tueksi. Tavoitteena on, että hankkeen aikana käynnistyy tiiviimpi vuoropuhelu vähintään 3-5 datakeskustoimijan kanssa, joilla on kiinnostusta Rovaniemen alueelle sijoitettuvaan datakeskuksen perustamiseen. (Osakokonaisuus 1)

2. Palveluntuottajan tulee tunnistaa TKI-toimintaan liittyvät mahdollisuudet sekä laatia yhteenveto datakeskusten perustamista tukevista rahoitusvälineistä (Osakokonaisuus II)

3. Edellä kuvatun vuoropuhelun ja tiedonkeruun pohjalta palveluntuottaja laatii alustavan liiketoiminta- ja datakeskuskonseptin, jossa on huomioitu Rovaniemen kaupungin kilpailutekijät, olosuhteet sekä datakeskustoimijoiden tarpeet. Konseptin laadinnassa hyödynnetään osakokonaisuuden 2 tuottamaa tietoa TKI-toiminnan hyödyntämisestä. (Osakokonaisuus I ja II)

3. Projektin vuoropuhelu ja yhteistyö hankkeelle nimetyn ohjausryhmän kanssa on sujuvaa. (Osakokonaisuus I ja II)

4. Projekti on toteutettu tavoitteineen tilaajan asettaman hinnan yläkaton puitteissa, ja palveluntuottaja on dokumentoinut työn eri vaiheet sekä kohdan 1-2 tuotokset. Tilaaja on vastaanottanut ja hyväksynyt palveluntuottajan loppuraportin 1.12.2024 mennessä ja kaikki hankinnalle asetetut tavoitteet ovat toteutuneet. (Osakokonaisuus I ja II)

Hankinnan sopimuskausi

Hankinnan sopimuskausi on 15.7.-1.12.2024. Sopimus syntyy, kun osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.

 

Ilmoitus- ja hankintamenettely

Hankinta kilpailutettiin avoimella menettelyllä kansallisen kynnysarvon alittavana (alle 60 000 € alv 0 %) palveluhankintana.

Hankinnasta julkaistiin hankintailmoitus 27.5.2024 Cloudia Tarjouspalvelussa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/rovaniemi sekä lähetettiin tieto tiedossa oleville potentiaalisille tarjoajille.

 

Valintaperuste

Tarjouskilpailu toteutettiin nk. käänteisenä kilpailutuksena, jossa valintaperusteena oli laatu (100 pistettä) jakaantuen seuraavasti:

1) Toteutussuunnitelman laatu (max 50 pistettä). Toteutussuunnitelman laatuvertailun pisteet saadaan kaavalla: (tarjoajan pistemäärä / parhaan tarjoajan pistemäärä) * 50 pistettä. 

2) Tarjottujen asiantuntijoiden ja toteutustiimin osaaminen ja referenssit (max 50 pistettä). Toteutustiimin laatuvertailun pisteet saadaan kaavalla: (tarjoajan pistemäärä / parhaan tarjoajan pistemäärä) * 50 pistettä. Parhaat laatupisteet saanut tarjoaja saa Toteutustiimin mukaisesta laatuvertailusta maksimipistemäärän 50 pistettä.

Tarjousten vastaanottamisen määräaika

Tarjoukset tuli jättää 10.6.2024 kello 12.00 mennessä.

Tarjoajat

Asetettuun määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät seuraavat tarjoajat:

·         Ahma Insinöörit Oy (1785621-9)

·         Delfyne Oy (2812490-2)

·         FCG Finnish Consulting Group Oy (1940671-3)

·         HyCom Core Oy (3344979-5)

·         KPMG Oy Ab (1805485-9)

·         Ramboll Finland Oy (0101197-5)

·         Spinverse Oy (FI18777694)

Tarjousten avaustilaisuus ei ollut julkinen.

 

Tarjoajien soveltuvuus

Tarjousten käsittelyn ensimmäisessä vaiheessa tarjoajien tuli täyttää kaikki tarjouspyynnössä soveltuvuudelle asetetut vaatimukset tullakseen hyväksytyksi tarjousten käsittelyn seuraavaan vaiheeseen.

Kaikki tarjoajat vakuuttivat täyttävänsä kaikki lakisääteiset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset soveltuvuudelle asetetut vaatimukset. Tarjouksen tekijän tuli esittää lisäksi yksi datakeskuksen valmistelua tai siihen liittyvän TKI-toiminnan sisältöä koskevan toimeksiannon referenssi. Tilaaja selvittää valitulta tarjoajalta pyydetyt selvitykset ja todistukset ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Tarjousten käsittelyn toisessa vaiheessa tarkistettiin tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus. Kaikki tarjoukset todettiin tarjouspyynnön mukaiseksi.

Tarjousten vertailu

Tarjouspyynnössä pyydettiin tarjoukset kahteen osakokonaisuuteen, joiden vertailu tehtiin erikseen.

Osakokonaisuus I

Tarjousten laadun vertailussa vertailupisteet jakaantuivat seuraavasti:

  • Ahma Insinöörit Oy (1785621-9): 53 p.
  • Delfyne Oy (2812490-2): 21 p.
  • FCG Finnish Consulting Group Oy (1940671-3): 84 p.
  • HyCom Core Oy (3344979-5): 33 p.
  • KPMG Oy Ab (1805485-9): 88 p.
  • Ramboll Finland Oy (0101197-5): 100 p.
  • Spinverse Oy (FI18777694): 87 p.

Ramboll Oy tarjouksen toteutussuunnitelma ja tarjottu asiantuntemus katsottiin kohteena olevan Osakokonaisuus I työn sisällön ja toteutuksen kannalta monipuolisimmaksi ja kattavimmaksi. Ramboll Oy:n toteutussuunnitelma soveltuu hankinnan tavoitteisiin ja sisältöihin erinomaisesti ja suunnitelmalla voidaan uskottavasti saavuttaa tarjouspyynnön palvelukuvauksessa kuvatun osakokonaisuuden I tavoitteet. Tarjoaja on osoittanut syvällistä ja laajaa ymmärrystä tilaajan hankinnalle asettamista tavoitteista ja kokonaisuudesta. Tarjoajan osaaminen ja referenssit kattavasti laajasti hankkeen eri osaamisalueet sisältäen aluekehitys- ja elinvoimaosaamisen, datakeskusten liiketoiminnan, teolliset investoinnit sekä ekosysteemien kehittämisen.

 

Osakokonaisuus II

Tarjousten laadun vertailussa vertailupisteet jakaantuivat seuraavasti:

  • Ahma Insinöörit Oy (1785621-9): 48 p.
  • Delfyne Oy (2812490-2): 15 p.
  • FCG Finnish Consulting Group Oy (1940671-3): 84 p.
  • KPMG Oy Ab (1805485-9): 95 p.
  • Ramboll Finland Oy (0101197-5): 100 p.
  • Spinverse Oy (FI18777694): 96 p.

 

HyCom Core Oy ei jättänyt tarjousta osakokonaisuuteen II.

Vertailun perusteella Ramboll Oy tarjouksen toteutussuunnitelma ja tarjottu asiantuntemus katsottiin kohteena olevan Osakokonaisuus II työn sisällön ja toteutuksen kannalta monipuolisimmaksi ja kattavimmaksi. Ramboll Oy:n toteutussuunnitelma soveltuu hankinnan tavoitteisiin ja sisältöihin erinomaisesti ja suunnitelmalla voidaan uskottavasti saavuttaa tarjouspyynnön palvelukuvauksessa kuvatun osakokonaisuuden II tavoitteet. Tarjoaja on osoittanut syvällistä ja laajaa ymmärrystä tilaajan hankinnalle asettamista tavoitteista ja kokonaisuudesta. Tarjoajan osaaminen ja referenssit kattavasti laajasti TKI-toiminnan näkökulman ja siihen liittyvät selvitystarpeet.

Tarjousten vertailumuistio on liitteenä 1.

Päätös

Päätän, että edellä mainituilla perusteilla Rovaniemen datakeskuskonsepti ja toimijoiden tunnistaminen hankkeen asiantuntijapalvelun osakokonaisuudet I-II hankintaan Ramboll Oy:lta hintaan 45 000 euroa (alv 0  %) annetun tarjouksen mukaisesti. Kustannukset katetaan Lapin liiton rahoittamasta ”Rovaniemi Datacenter -ekosysteemin esiselvitys” –hankkeesta.

Hankintapäätöksen saatua lainvoiman, valitun toimittajan kanssa solmitaan kirjallinen hankintasopimus.

Allekirjoitus

Anne Puroaho

Organisaatiotieto

Elinvoimapalvelut