§ 8 Lapponica-sanaston lisensointi

Lataa 

ROIDno-2024-2908

Päätöspäivämäärä

4.7.2024

Päätöksen tekijä

Kirjastonjohtaja

Kuvaus

Erikoiskirjastonhoitaja Tiina Mäntylä, Suomen saamelainen erikoiskirjasto

Lapponica-asiasanasto luotiin Rovaniemen kaupunginkirjastossa 1960-luvulla, kun tarvittiin työväline Lappi-osaston kokoelmien indeksointia ja tiedonhakua varten. Asiasanaston ytimessä on pohjoinen erikoissanasto. Myöhemmin asiasanastoon sisällytettiin vuonna 1988 julkaistun Yleisen suomalaisen asiasanaston (YSA) termejä niiltä osin kuin ne liittyivät Lapponican painopistealueisiin. Lapponica-asiasanasto julkaistiin verkossa aluksi Lapponica-tietopankin yhteydessä. Onki-palvelun kautta sanasto siirtyi asiasanasto- ja ontologiapalvelu Fintoon. ONKI Ontologiakirjastopalvelu sisältää suomalaisia ja kansainvälisiä ontologioita, sanastoja ja tesauruksia.

Tässä yhteydessä sanaston lisenssin määrittäminen on jäänyt epäselväksi tai tekemättä. Finto-palvelu edellyttää sen sisältämien aineistojen lisensointia.

Esitän, että Lapponica-asiasanaston lisenssiksi valitaan Creatice Commons -lisenssi CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi). Lisenssi mahdollistaa aineiston jakamisen ja muuntelun, ja vaatii lähteen nimeämisen.

Päätös

Tekijänoikeuslaki siirtää tietoteknisten tuotosten ja tietokantojen oikeudet työnantajalle (työ- tai virkasuhteessa luotu tietokoneohjelma ja tietokanta).

Päätän, että Lapponica-asiasanaston lisenssiksi valitaan esityksen mukaisesti Creatice Commons -lisenssi CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi). Lisenssi mahdollistaa aineiston jakamisen ja muuntelun, ja vaatii lähteen nimeämisen.

Allekirjoitus

Nina Sipola
Kirjastonjohtaja

Organisaatiotieto

Vapaa-ajan palvelut