Keskusvaalilautakunta, kokous 26.1.2024

§ 13 Pienet alueet

ROIDno-2023-2174

Valmistelija

  • Henna Penttilä, vs. hallintopäällikkö, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Äänestysaluetta pidetään pienenä äänestysalueena, jos:

  1. äänestysalueella on hyväksyttyjä vaalikuoria vähemmän kuin 50 kpl tai;
  2. arvioidaan,​ että äänestysalueella vaalipäivänä äänestää vähemmän kuin 50 äänioikeutettua.

Vaalisalaisuuden turvaamiseksi keskusvaalilautakunnan tulee arvioida vaalilain 82 §:n mukaisesti,​ käykö äänestysalueella varsinaisena vaalipäivänä vähemmän kuin 50 äänestäjää,​ tai onko vaalisalaisuus muusta perustellusta syystä uhattuna. Jos näin arvioidaan olevan,​ ennakkoäänet tulee laskea yhdessä vaalipäivän äänten kanssa joko äänestysalueella tai keskusvaalilautakunnassa.

Vaalilain mukaan äänestysalueen ennakkoäänet ja vaalipäivän äänet voidaan kunnan keskusvaalilautakunnan niin päättäessä laskea yhdessä siten,​ että keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen vievät vaalipäivänä ennen vaalitoimituksen päättymistä ennakkoäänet sisältävät hyväksytyt vaalikuoret kyseisen äänestysalueen äänestyspaikkaan ja vaalilautakunnan läsnä ollessa avaavat ne ja pudottavat äänestysliput vaalisalaisuus säilyttäen vaaliuurnaan.

Liitteenä on arvio eri äänestysalueiden vaalipäivän äänestäjämääristä.

Päätösehdotus

Keskusvaalilautakunta:

  1. toteaa, että kaikilla äänestysalueella ennakkoääniä on annettu yli 50;
  2. arvioi, että jokaisella äänestysalueella käy vaalipäivänä ainakin 50 äänestäjää;
  3. toteaa näin ollen, ettei vaalisalaisuus näissä vaaleissa edellytä äänestysalueen ennakkoäänten ja vaalipäivän äänten yhdistämistä.

Keskusvaalilautakunta näillä perusteilla päättää, ettei pieniä äänestysalueita presidentinvaaleissa 2024 muodostu, eikä vaalilain 82 §:n mukaisia päätöksiä ole tarpeen tehdä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.