Kuvaus
Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt lausuntopyynnölle hallituksen esitysluonnoksen laiksi kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 35 §:n muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi.
Kyseinen pykälä koskee kotikuntakorvauksen määräytymistä. Lakiluonnoksessa esitetään muutettavaksi yksityisten koulutuksen järjestäjien saamaa kotikuntakorvauksen prosenttiosuutta 94 prosentista 100 prosenttiin. Valtion koulut ja harjoittelukoulut saisivat edelleen 94 prosentin kotikuntakorvauksen.
Lisäksi muutettaisiin perusopetuslain 17 §:n 5 momenttia, että jos valtion koulu tai harjoittelukoulu ei järjestä erityistä tukea, päätöksen tuesta tekee opetuksen järjestäjän esityksestä oppilaan asuinkunta.
Lakimuutoksella on tarkoitus yhdenmukaistaa järjestäjien velvollisuudet.
Muutos tulisi voimaan 1.8.2025. Valtio korvaa kunnille muutoksesta aiheutuvan kustannuksen peruspalvelujen valtionosuuden mukana.
Rovaniemen kaupunki on on maksanut Lapin yliopiston harjoittelukoululle korvausta erityisen tuen järjestämisestä koululla. Tähän lakiluonnos ei aiheuta muutoksia.
Kaupungin alueella toimivat myös Rovaniemen steinerkasvatus ry:n ylläpitämä Steinerkoulu sekä Rovaniemen seudun kristillisen koulun kannatusyhdistys ry:n ylläpitämä kristillinen koulu. Kyseinen lakimuutos selkeyttää näiden koulujen suhteen erityisen tuen järjestämistä.
Lausunto lakiluonnoksesta
Rovaniemen kaupunki toteaa lakiluonnoksen olevan lasten kannalta positiivinen ja kannatettava, jos kunnille aiheutuva valtionosuusvähennys korvataan. Muutos takaa jatkossa yksityisissä kouluissa opiskeleville lapsille saman erityisen tuen kuin kaupungin kouluissa ilman erillisiä kaupungin päätöksiä. Rovaniemen kaupungin kotikuntakorvausmenoja muutos lisää noin 86 000 euroa vuosittain, joka kompensoituu valtionosuusjärjestelmän kautta. Lakimuutos ja kotikuntakorvauksen nousu pienentää kaupungin erikseen yksityisille kouluille maksamaa tasauskorvausta, jolla on turvattu alueen lapsien tasavertaiset perusopetuksen resurssit riippumatta järjestäjätahosta.
Lakimuutoksella olisi euromääräisesti suurempi vaikutus, jos se koskisi harjoittelukouluja. Muutos lisäisi tällöin Rovaniemen kaupungin kotikuntakorvausmenoja noin 280 000 euroa. Lapin yliopistolle on edellisinä vuosina maksettu vuosittain noin 42 000 euroa erityisopetuksen järjestämisestä harjoittelukoululla. Ryhmä on ollut alueellinen perusopetuksen erityisopetuksen ryhmä.
Esitys lakimuutoksesta on selkeä eikä Rovaniemen kaupungilla ole lisättää vaikutusarvioihin.