§ 11 SYVA-työkalun hankinta

Lataa 

ROIDno-2024-2632

Päätöspäivämäärä

29.8.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja Elinvoimapalvelut

Päätöksen peruste

Hankinta alittaa kansallisen kynnysarvon 60.000 € (alv 0%). Kaupungin hankintaohjeen (kohta 4.6) mukaisesti alle 10.000 €:n pienhankinta voidaan suorittaa suorahankintana. 

Rovaniemen kaupungin hallintosääntö 48 §
 

Kuvaus

Tarve

Rovaniemen kaupungin kasvuohjalmassa on linjattu, että kaupunki rakentaa sjoittautumisen poikkihallinnollisen palvelumallin. Palvelumallissa määritellään toimintatavat ja vastuutukset kiinnostuneiden yritysten ottaessa yhteyttä ja etsittäessä potentiaalisia uusia sijoittuvia yrityksiä. Osana tätä valmistelua on tunnistettu tarve pystyä arvioimaan nykyistä paremmin yritysten aluetaloudellisia vaikutuksia ja sitä, mikä osuus hyödyistä kohdentuu yrityksen Rovaniemelle. Lisäksi kaupunkiorganisaatiossa on käyty keskustelua tarpeesta pystyä arvioimaan nykyistä laajemmin eri toimialojen aluetaloudellisia vaikutuksia. 

Työkalu

FCG:n SYVA on työkalu, joka on luotu yritysten aluetaloudellisten ja päästövaikutusten arviointiin. Työkalun avulla saadaan kokonaiskuva yrityksen sijoittumisen/investoinnin aikaansaamista aluetaloudellisista vaikutuksista ja päästövaikutuksista karkealla tasolla.

Työkalulla voidaan arvioida ja mallintaa

  • Vaikutukset työllisyyteen, verotuloihin ja muihin kuntakonsernin tuloihin
  • Erikseen suorat ja välilliset vaikutukset
  • Vaikutukset rakentamisvaiheessa ja yrityksen toimintavaiheessa, myös päästöihin
  • Vaikutukset sijaintikunnan ja yrityksen toimialan mukaan

Vaikutusten arvioinnin lähtötietoina ovat kuntakohtaiset tiedot ja Tilastokeskuksen toimialakohtaiset tiedot (avoin data) sekä sijoittuvan yrityksen case-tiedot. Työkalu kokoaa arvioinnin tulokset/aluetaloudelliset vaikutukset havainnollisiksi ja selkeiksi taulukoiksi ja diagrammeiksi, joita voidaan hyödyntää esittelyissä ja päätöksenteossa.

Lisäksi SYVA-työkalu mahdollistaa

  • investointien työllisyysvaikutusten selvittämisen laaja-alaisesti ja kehittämistoimien kohdistamisen edistämään työllisyyttä alueella,
  • tehtyjen arviointien käytön yritystonttien hinnan ja tarjonnan optimoinnissa,
  • erilaisten hypoteesien testaamisen ja näin ollen esim. alueen markkinoinnin kohdistamisen tietyn toimialan yrityksille ja
  • tulosten hyödyntämisen kaupungin kehittämistoimien vaikuttavuuden arvioinnissa.

Pilotointi ja sopimus

Kaupungin johtoryhmä linjasi 8.5.2024, että SYVA-työkalua voidaan pilotoida ja, että kokeilun lopussa tehdään arviointi, jossa pilotointia peilataan keskustelussa esille tulleisiin hankinnan perusteluihin. 

SYVA-työkalun pilotointi ajoittuu ajalle 1.9.2024 - 31.1.2026, ja tästä laaditaan erillinen sopimus.

Sopimukseen sisältyy:

  • Arviointimallin lähtötietojen koonti: uusimmat Tilastokeskuksen ja muut valtakunnalliset ja maakunnalliset tiedot sekä uusimmat kuntakohtaiset tiedot (Rovaniemi).
  • Ohjelmiston ylläpito ja käyttäjätuki sekä mahdolliset päivitystarpeet.
  • Yksi käyttöoikeus (kaupunkiorganisaatio).

Määräaikaisen sopimuksen kokonaishinta on 6 042 € (alv 0 %).​​​​

Kokonaishintaan sisältyy henkilötyö sekä kaikki työn toteutukseen liittyvät kustannukset kuten toimisto-, materiaali- ja matkakulut. Mahdollisista lisätöistä sovitaan kirjallisesti yhdessä tilaajan ja konsultin kesken.
Lisäkäyttöoikeuden (muu kuin kaupunkiorganisaatio) hinta on 300 € (alv 0 %) / käyttöoikeus. 

Tietohallintojohtaja Harri Ihalainen puoltaa SYVA-työkalun pilottijakson hankintaa. 

Päätös

Päätän hankkia SYVA-työkalun pilottijakson 1.9.2024 - 31.1.2026 väliselle ajalle. Hankinnan kokonaishinta on 6042€ (alv 0%). Pilottijaksosta laaditaan erillinen sopimus Rovaniemen kaupungin ja FCG:n välille. 

Allekirjoitus

vs. toimialajohtaja Samppa Määttä

Organisaatiotieto

Elinvoimapalvelut