Vammaisneuvosto, kokous 20.9.2024

§ 33 Vammaisneuvoston lausunto: tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2024

ROIDno-2024-2954

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan kunta edistää kuntalaisten hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Sukupuolten tasa-arvo ja kuntalaisten yhdenvertaisuus sekä ihmisoikeuksien toteutuminen ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja sosiaalisesti kestävän kehityksen kannalta.

Kunnilla on hyvät yhteiskunnalliset edellytykset lähellä kansalaisia vaikuttaa sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen kuntalaisten arjessa ja näin lisätä hyvinvointia. Hyvin järjestetyt palvelut, toimiva ja turvallinen arki sekä tasa-arvoinen päätöksenteko luovat perustan kuntalaisten tasa-arvolle ja yhdenvertaisuudelle.

Kuntien tehtävinä on edistää

  • sukupuolten tasa-arvoa ja
  • yhdenvertaisuutta sekä
  • estää välitöntä ja välillistä syrjintää.


Käytännössä tämä tapahtuu osana monia eri tehtäväkokonaisuuksia: päätöksentekoa, toiminnan ja talouden ohjausta ja johtamista, palveluiden järjestämistä ja tuottamista, työnantajatehtäviä sekä paikallisen elinvoiman vahvistamista.

Edellä kuvattujen tehtävien toteuttamista varten on laadittu luonnos tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaksi. Suunnitelma sisältää kuvauksen tärkeimmistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käsittelevistä laeista, tavoitteiden määrittelyn sekä toimenpidesuunnitelman sekä kuntalaisten että henkilöstön tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi suunnitelma sisältää määrittelyn sen toteutumisen seurantamenettelystä sekä tärkeimpien aiheeseen liittyvien käsitteiden määrittelyn. Suunnitelman mukaan kaupunkiin perustettaisiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön koordinaatioryhmä, jonka tehtävänä olisi seurata tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista sekä käydä vuoropuhelua kuntalaisten ja alueen toimijoiden kanssa ajankohtaisista ilmiöistä.

Suunnitelmaluonnos on suunniteltu lähetettäväksi kuntalaisten ja kaupungin lautakuntien, jaostojen sekä vaikuttamistoimielinten ja henkilöstön lausuttavaksi, jonka jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen hyväksymiskäsittelyyn.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että liitteen mukaisesta suunnitelmaluonnoksesta pyydetään kuntalaisten, kaupungin lautakuntien, jaostojen sekä vaikuttamistoimielinten ja henkilöstön lausunnot 30.9.2024 mennessä.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan  esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on (12.8.24, § 192) pyytänyt toimielimiltä lausuntoa Rovaniemen kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman luonnoksesta.

Kuntien tehtävinä on edistää sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä estää välitöntä ja välillistä syrjintää. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu näiden tehtävien toteuttamiseksi. Siinä on kuvattu tiiviisti keskeisin lainsäädännöllinen tausta ja määritelty tavoitteet, toimenpiteet ja vastuutahot  tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiselle. Toimeenpanoa seuraa suunnitelmaluonnoksen mukaan uutena perustettava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön koordinaatioryhmä, joka raportoi tavoitteiden toteutumisesta vuosittain henkilöstö- ja nimitysjaostolle. 

Lainsäädäntö ohjaa edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kunnan kaikessa kuntalaisiin sekä henkilöstöön liittyvässä toiminnassa ja päätöksenteossa.Suunnitelmaluonnos on tiivis ja selkeä, mikä edistää sen toimeenpanoa ja vaikuttavuutta. Toimenpiteiden vastuutahot on nimetty ja vastuutahojen tulisi olla edustettuna perustettavassa koordinaatioryhmässä. Suunnitelmassa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus määritellään sisältämään laajasti sekä sukupuolten että eri väestöryhmien välisen yhdenvertaisuuden ja se mahdollistaa esimerkiksi positiivisen erityiskohtelun sekä tarpeen mukaiset, kohtuulliset mukautukset.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Vammaisneuvosto kiittää lausuntomahdollisuudesta ja antaa lausuntonaan seuraavat erityishuomiot:

Ableismi on syrjinnän ja ennakkoluulojen muoto, joka kohdistuu vammaisiin henkilöihin tai vammaisuudesta kärsiviin ihmisiin. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman yhteydessä on tärkeää tunnistaa ja purkaa ableistiset käytännöt ja rakenteet, jotka estävät vammaisia henkilöitä osallistumasta yhteiskuntaan täysimääräisesti ja tasavertaisesti.

Ableismi voi ilmetä monin eri tavoin, kuten fyysisen ympäristön esteellisyytenä, palveluiden saavutettavuuden puutteena tai sosiaalisina asenteina, jotka aliarvioivat tai sivuuttavat vammaisten ihmisten kyvyt ja oikeudet. Näiden esteiden purkaminen vaatii suunnitelmallisia toimia, joiden tavoitteena on luoda ympäristö, jossa kaikilla, riippumatta heidän fyysisistä tai henkisistä ominaisuuksistaan, on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa.

Yhdenvertaisuussuunnitelmaan on olennaista sisällyttää konkreettisia toimenpiteitä ableismin torjumiseksi. Tämä voi tarkoittaa muun muassa fyysisten tilojen esteettömyyden varmistamista, tiedon ja palvelujen saavutettavuuden parantamista, sekä koulutusta ja tietoisuuden lisäämistä henkilökunnalle ableismista ja vammaisten henkilöiden oikeuksista. Lisäksi on tärkeää kuulla ja ottaa huomioon vammaisten henkilöiden näkemykset ja kokemukset suunnitteluprosessissa, jotta ratkaisut vastaavat heidän todellisia tarpeitaan.

Vain huomioimalla ja käsittelemällä ableismia voidaan taata, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat aidosti kaikille, riippumatta heidän kyvyistään tai vammaisuudestaan. Tämä ei ole vain lakisääteinen velvollisuus, vaan myös moraalinen ja eettinen velvoite, joka edistää oikeudenmukaista ja inhimillistä yhteiskuntaa.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä