Ympäristölautakunta, kokous 25.9.2024

§ 108 Ympäristölautakunnan talousarvio 2025

ROIDno-2024-345

Valmistelija

  • Hannu Pessa, talouspäällikkö, hannu.pessa@rovaniemi.fi

Perustelut

Perusteet

Kuntalain 110 §:n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet.Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan.

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön (kv 19.6.2023 § 70) 74 §:n mukaisesti valtuusto hyväksyy toimielimille sitovat toiminnan ja talouden tavoitteet sekä euromääräiset sitovuudet. Kaupunginhallitus hyväksyy vuosittain talousarvion suunnitteluohjeet, jotka sisältävät taloussuunnittelukehyksen. Toimialat laativat talousarvioehdotuksensa kaupunginhallituksen hyväksymän aikataulun mukaisesti.

Kaupunginhallitus hyväksyi talousarvion laadintaohjeet 3.6.2024 § 159, jonka mukaan toimielinten on käsiteltävä talousarvioehdotus 30.9. mennessä.

Talousarviokehys

Kaupunginhallituksen hyväksymä talousarviokehys ympäristölautakunnan osalta on -1,479 milj. euroa (toimintakate). Sisäisten vuokrien, siivousten, ict-kulujen siirron ja muiden sisäisten siirtojen jälkeen kehykseksi muodostuu -1,42 milj. euroa. Kehyksessä on huomioitu keväällä käsitellyt talouden tasapainottamistoimenpiteet. Laadintaohjeen mukaisesti ympäristölautakunnan talousarvio on laadittava kehykseen.

Talousarvioehdotus 2025

Talousarvioesityksessä laadinnassa on huomioitu:

- Palkankorotukset +3 prosenttia vuoteen 2024 verraten
- Uudet eläintenhoitajien vakanssit eläinlääkintään, 1 htv Rovaniemelle ja 3 htv yhteistyökuntiin. Nettovaikutus 45 00 euroa, jota katetaan taksan korotuksella.
- Ympäristöterveydenhuollon taksan korotus +83 000 euroa
- Ympäristönsuojelun taksan korotus +20 000 euroa
- Ilmanlaadun mittauksen loppuminen Ruokasenkadun ja Rovakadun kulmauksessa, säästö 15 000 euroa
- Hallinnon kulujen periminen eläinlääkinnän yhteystyökunnilta 58 000 euroa

Lautakunnan toimintakatteeksi muodostuu -1,42 milj. euroa, jossa +8,9 prosentin muutos kuluvaan vuoteen. Koko talousarvioesitys tavoitteineen liitteenä.

Henkilöstömuutokset

Henkilöstösuunnitelma on liitteenä 2.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää ​
1. ​​​hyväksyä liitteenä olevan talousarvioesityksen vuodelle 2025 ja
2. esittää sitä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vuoden 2025 talousarvioksi.
3. merkitä tiedoksi teknisten palveluiden henkilöstösuunnitelman ympäristövalvonnan osalta.

Päätös

Talouspäällikkö Hannu Pessa selosti lautakunnalle talousarvion vuodelle 2025.

Jäsen Saara Hartzell teki Jaakko Raivion kannattamana seuraavan esityksen:
Esitän, että ympäristölautakunta pyytää kaupunginhallitukselta lisäresurssia talousarvioon vuodelle 2025 rakennusvalvonnan 3 htv:n edellyttämän määrän asunnoissa tapahtuvan majoitustoiminnan valvomiseksi.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kannatettu muutosesitys talousarvioon, jota ei voida hyväksyä yksimielisesti joten asiasta on äänestettävä. Ympäristölautakunta hyväksyi puheenjohtajan ehdotuksen, jonka mukaan ne, jotka ovat esittelijän esityksen kannalla vastaavat Jaa ja ne, jotka ovat Saara Hartzellin kannatetun esityksen kannalla, vastaavat Ei. Suoritetussa toisessa äänestyksessä annettiin 11 JAA -ääntä ja 2 EI -ääntä. Äänestys uusittiin koska ensimmäisessä äänestyksessä kaksi jäsentä kirjasi äänensä väärin.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on tullut ympäristölautakunnan päätökseksi.

 

Talouspäällikkö Pessa poistui kokoustilasta asian päätöksenteon jälkeen klo 15.11.

Äänestystulokset

  • Kyllä 9 kpl 69%

    Pirjo Hietala, Jouko Lampela, Petri Jaatinen, Pirjo Kairakari, Esa Kiviniemi, Susanna Back, Rauno Kelahaara, Tiina Paakki, Hannele Simonen

  • Ei 4 kpl 31%

    Jaakko Raivio, Jyrki Sutinen, Markus Kiili, Saara Hartzell

  • Kyllä 11 kpl 85%

    Esa Kiviniemi, Pirjo Hietala, Petri Jaatinen, Jyrki Sutinen, Jouko Lampela, Rauno Kelahaara, Pirjo Kairakari, Tiina Paakki, Susanna Back, Markus Kiili, Hannele Simonen

  • Ei 2 kpl 15%

    Saara Hartzell, Jaakko Raivio

Tiedoksi

Talouspäällikkö Pessa