Tarkastuslautakunta, kokous 26.9.2024

§ 88 Tarkastuslautakunnan talousarvio 2025

ROIDno-2024-345

Valmistelija

  • Maiju Pyörälä, kaupunkitarkastaja, maiju.pyorala@rovaniemi.fi
  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Perusteet

Kuntalain 110 §:n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet.Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan.

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön (kv 19.6.2023 § 70) 74 §:n mukaisesti valtuusto hyväksyy toimielimille sitovat toiminnan ja talouden tavoitteet sekä euromääräiset sitovuudet. Kaupunginhallitus hyväksyy vuosittain talousarvion suunnitteluohjeet, jotka sisältävät taloussuunnittelukehyksen. Toimialat laativat talousarvioehdotuksensa kaupunginhallituksen hyväksymän aikataulun mukaisesti.

Kaupunginhallitus hyväksyi talousarvion laadintaohjeet 3.6.2024 § 159, jonka mukaan toimielinten on käsiteltävä talousarvioehdotus 30.9. mennessä. Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota marraskuussa, jonka jälkeen tehdään toimielimiin tarkennetut käyttösuunnitelmat ja investointien työohjelmat.

Talousarviokehys

Kaupunginhallituksen hyväksymä talousarviokehys tarkastuslautakunnan osalta on -225 000 euroa. Laadintaohjeen mukaisesti talousarvio on laadittava kehykseen.

Talousarvioehdotus 2025

Talousarvioesityksen laadinnassa on huomioitu:

-    Tarkastuslautakunta päätti osaltaan 19.3.2024 § 31 kaupunkitarkastajan virantoimitusvelvollisuuden muuttamisesta siten, että jatkossa tarkastuslautakunnan alainen htv-resurssi on 1,5 htv:tta. Muutos on tullut voimaan 1.7.2024 alkaen.

Lautakunnan toimintakatteeksi muodostuu - 195 000 euroa, jossa -13,4 prosentin muutos kuluvaan vuoteen. Koko talousarvioesitys tavoitteineen liitteenä.

Henkilöstömuutokset

Henkilöstösuunnitelma on liitteenä 2.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää ​
1. ​​​hyväksyä liitteenä olevan talousarvioesityksen vuodelle 2025 ja
2. esittää sitä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vuoden 2025 talousarvioksi 
3. merkitä tiedoksi tarkastuslautakunnan henkilöstösuunnitelman ja
4. oikeuttaa tarkastuspäällikön tekemään tuloskorttiin teknisluonteisia korjauksia.
 

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.