Kaupunginhallitus, kokous 4.11.2024

§ 301 Vahingonkorvaus jääkiekkomaila

ROIDno-2024-2924

Valmistelija

  • Hanna Haurinen, johtava kaupunginlakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että vt. kaupunginlakimiehen päätös 26.07.2024 § 5 kumotaan ja kaupunki maksaa hänelle hänen vaatimansa vahingonkorvauksen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on lausunut, että hänen mailansa oli ollut ehjä ja kaukalon lista oli irti jo ennen heidän peliään. Hän on toimittanut lisäkuvia molemmista seikoista. Oikaisuvaatimuksen tekijä on lisäksi kertonut, ettei heidän pelissään kaikenlainen kontaktipelaaminen oli kiellettyä. Hän on myös katsonut, että Rovaniemen kaukalot ovat huolimattomasti ja piittaamattomasti huollettuja ja vaarallisia käyttää ja esittänyt näistä seikoista valokuvia.

Arviointi

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1.1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä tässä laissa säädetään, muuta johdu.

Tuottamuksella tarkoitetaan moitittavaa menettelyä eli virhettä, huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Kiinteistönomistajalla on korostunut velvollisuus huolehtia kiinteistön turvallisuudesta. Vastuu vahingoista ei kuitenkaan ole tuottamuksesta riippumatonta, vaan kiinteistönomistaja voi vapautua korvausvastuusta osoittamalla huolehtineensa kiinteistön kunnossapidosta asianmukaisesti.

Lisäksi korvausvelvollisuuden syntymisen edellytys on, että vahinkoa on syntynyt ja että vahinkoa aiheuttanut teko tai laiminlyönti on sellainen, että sen perusteella voi syntyä korvausvelvollisuus.  Vahingonkorvausvelvollisuuden syntymisen yhtenä tärkeimpänä edellytyksenä on, että vahinko on syy-yhteydessä korvausvastuuseen johtavaan tekoon. Syy-yhteydellä tarkoitetaan sitä, että tar­kas­tel­ta­va teko on tietyn seu­rauk­sen syy, jos (ja vain jos) se on vält­tä­mä­tön osa seu­raus­ta edel­tä­vää sei­kas­toa, joka on ollut riit­tä­vä seu­raa­muk­sen ai­kaan­saa­mi­sek­si.

Nyt kyseessä oleva kaukalo on ulkoliikuntapaikka ja ulkoliikuntapaikkana se on alttiina sään ja käytön aiheuttamalle kulumiselle. Kaupungin kunnossapitourakoitsija tarkastaa ja huoltaa nyt kyseessä olevaa kaukaloa hoitoluokituksen mukaisesti jopa kaksi kertaa päivässä. Tarkastuskäynneillä havaitut puutteet korjataan välittömästi. Koska kyseessä on kulumiselle altis tila, sen käyttäjät eivät voi olettaa sen olevan täysin virheettömässä kunnossa, vaan myös heidät tulee pitää silmällä liikuntapaikan kuntoa ja ilmoitettava havaitsemistaan vioista kunnalle, jotta ne voidaan korjata niin pian kuin mahdollista.

Nyt kyseessä olevassa tapauksessa kaukaloa on kunnostettu huoltosuunnitelman mukaan. Reunalistan kunnossa ei ole ollut huomautettavaa kunnossapitourakoitsijan tarkastuksissa eikä käyttäjät ole siitä ilmoittaneet kaupungille. Myöskään oikaisuvaatimuksen tekijä seurueineen ei ole huomannut vikaa reunalistassa ennen mailan rikkoutumista.

Kuten päätöksessä 26.07.2024 § 5 on todettu, asiassa on lisäksi selvitetty, että välittömästi mailan rikkoutumista edelsi tilanne, jossa kaksi pelaajaa kamppaili kiekosta kaukalon laidan lähettyvillä.

Asiassa on selvitetty, että kaukaloa huollettu asianmukaisesti ja huoltosuunnitelman mukaisesti. Reunalistan irtoaminen on huomattu vasta mailan rikkoontumisen jälkeen. Kaupungin toiminta Mailan rikkoontumista on edeltänyt kiekon tavoittelu tilanne. Näin ollen asiassa ei ole näytetty, että kyseessä oleva vahinko olisi Rovaniemen kaupungin laiminlyönnin aiheuttama tai syy-yhteydessä kaupungin menettelyyn. Korvausvaatimus hylätään perusteettomana.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus hylkää oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.