Perustelut
Oikeusministeriön 16.9.2024 päivätyn ohjeen VN/17690/2024 (s. 8.-9) kunnan keskusvaalilautakunnan jäsen, joka on ehdokkaana kuntavaaleissa, ei voi osallistua keskusvaalilautakunnan työskentelyyn siitä lukien, kun häntä koskeva ehdokashakemus on annettu lautakunnalle. Sen sijaan jäsentä, joka on ehdokkaana aluevaaleissa, ei ole kielletty osallistumasta keskusvaalilautakunnan työskentelyyn. Puolueen tai valitsijayhdistyksen vaaliasiamies aluevaaleissa ja vaaliasiamies kuntavaaleissa eivät saa olla keskusvaalilautakunnan jäsenenä tai varajäsenenä.
Keskusvaalilautakunnan jäsenten ja varajäsenten esteellisyydestä on voimassa, mitä hallintolain 27-30 §:ssä säädetään. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että
- keskusvaalilautakunnan jäsenenä oleva aluevaalien ehdokas tai hänen läheisensä on esteellinen osallistumaan aluevaalien ennakkoäänten laskentaan ja tarkastuslaskentaan sekä
- kuntavaalien ehdokkaan läheinen on esteellinen osallistumaan ehdokasasettelusta päättämiseen puolisoaan koskevan listan osalta, kuntavaalien ennakkoäänten laskentaan, tarkastuslaskentaan ja vaalien tuloksen vahvistamiseen.
Oikeusministeriön ohjeen mukaan on siis mahdollista, että kunnan keskusvaalilautakunnan jäsen, joka tai jonka läheinen olisi ehdolla aluevaaleissa, voisi osallistua alue- ja kuntavaalien toimittamiseen lukuun ottamatta niitä kokouksia, joissa keskusvaalilautakunta käsittelee äänten laskentaa. Vastaavasti keskusvaalilautakunnan jäsen, joka tai jonka läheinen olisi ehdolla kuntavaaleissa, voisi osallistua vaalien järjestämiseen siihen asti, kunnes ehdokasasettelu vahvistetaan. Lisäksi vaalilain (714/1998) 13 §:n 2 momentin mukaan jäsen tai varajäsen, joka keskusvaalilautakunnalle toimitetun ehdokashakemuksen mukaan on asetettu puolueen tai valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi, ei voi osallistua keskusvaalilautakunnan työskentelyyn kyseisissä vaaleissa.
Tiukempaa esteellisyystulkintaa tukee se, että vaalien toimittamisessa ja niihin liittyvissä esteellisyyksissä tulisi olla erityisen tarkka. Toisaalta esteellisyyssäännöksiä ei saa tulkita myöskään liian laajentavasti. Hallintolain (434/2003) 29 §:n 2 momentin mukaan virkamies ratkaisee itse kysymyksen esteellisyydestään. Monijäsenisen toimielimen jäsenen ja esittelijän esteellisyydestä päättää kuitenkin toimielin.
Päätösehdotus
Keskusvaalilautakunta keskustelee esteellisyystulkinnasta ja merkitsee keskustelun tiedoksi.
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotus.