Perustelut
Rovaniemen kaupungin vammaisneuvosto on yhdessä vanhusneuvoston kanssa esittänyt (13.12.22 § 55, 31.3.23 § 14), että vuosina 2020-2022 toteutettu maksuttoman joukkoliikenteen kokeilu vammaispalvelu- tai sosiaalihuoltolain perusteella myönteisen kuljetuspäätöksen saaneille henkilöille (ROIDno-2019-2104) vakinaistettaisiin. Vammaisten ilmaisista paikallisliikenteen kyydeistä on tehty myös valtuustoaloite (ROIDno-2023-2493), jonka osalta tekninen lautakunta (18.2.25 § 26) päätti, ettei aloitteen mukaista maksutonta joukkoliikennettä myönnetä.
Vammaisneuvosto esittää tekniselle lautakunnalle, että se ottaa uudelleen käsittelyyn valtuustoaloitteen vammaisten maksuttomasta joukkoliikenteestä. Vammaisneuvosto näkee, että päätös ei täytä yhdenvertaisuuperiaatetta eikä huomioi esteettömän joukkoliikenteen kokonaisuutta. Esityksen perustelut kuvataan seuraavassa.
1. Päätös ei ole yhdenvertainen eri vammaryhmien välillä
Nykyisessä käytännössä pyörätuolia käyttävä henkilö ja hänen avustajansa voivat matkustaa maksutta, mutta muilla vammaisryhmillä oikeudet ovat rajatumpia tai niitä ei ole lainkaan. Tämä asettaa vammaiset eri asemaan sen perusteella, millaista apuvälinettä he käyttävät, eikä huomioi esimerkiksi henkilöitä, joilla on näkymättömiä vammoja, kuten neurologisia tai kognitiivisia haasteita, jotka vaikeuttavat lipun maksamista tai matkustamista joukkoliikenteessä.
Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) velvoittaa viranomaisia varmistamaan, ettei yksikään vammaisryhmä joudu eriarvoiseen asemaan. Nykyinen päätös rikkoo tätä periaatetta, koska se hyväksyy vain tietynlaisen vammaisuuden perusteeksi maksuttomuudelle, vaikka tarve esteettömälle ja maksuttomalle matkustamiselle on yhtä perusteltu muillekin.
2. Joukkoliikenteen esteettömyys ei ole vain linja-autoon pääsemistä – koko matkaketjun tulee olla toimiva
Esteettömyys joukkoliikenteessä ei tarkoita pelkästään sitä, että linja-autoon pääsee. Monelle vammaiselle matkaketjun ongelmat alkavat jo ennen linja-autoon nousua:
- Lipun ostaminen: matkalipun hankkiminen voi olla mahdotonta henkilöille, joilla on näkö- tai hahmotushäiriöitä, motorisia vaikeuksia tai muita rajoitteita.
- Linja-autojen kuulutukset ja informaatio: näkö- ja kuulovammaisille matkustajille suunnattu tiedotus on puutteellista, eikä aikatauluissa ole selkeitä esteettömyystietoja.
Koska joukkoliikenne ei ole täysin esteetöntä, on kohtuutonta vaatia kaikilta vammaisilta maksua palvelusta, jota he eivät voi käyttää samalla tavalla kuin muut.
3. Monissa muissa kaupungeissa vammaiskortilla matkustaminen on maksutonta
Monet suomalaiset kaupungit, kuten Helsinki, Tampere ja Turku, tarjoavat maksuttoman joukkoliikenteen vammaiskortin A-merkinnällä tai muilla erityisperusteilla. Tämä on perusteltu yhdenvertaisuustoimi, joka tukee vammaisten oikeutta itsenäiseen liikkumiseen. Rovaniemeläisillä vammaisilla ei ole samoja oikeuksia kuin muissa kaupungeissa asuvilla. Suomen perustuslain (731/1999) 6 §:n mukaan kuntalaisia ei saa asettaa epätasa-arvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella.
4. Vammaisten osuus joukkoliikenteen käyttäjistä on marginaalinen ja vaikutus budjettiin on mitätön
Vammaisten henkilöiden määrä, jotka voivat käyttää joukkoliikennettä itsenäisesti tai avustajan kanssa, on erittäin pieni. Käytännössä suurin osa vaikeavammaisista käyttää kuljetuspalveluita eikä joukkoliikennettä, joten maksuttoman joukkoliikenteen kustannusvaikutus kaupungin budjettiin olisi lähes huomaamaton. Teknisen lautakunnan aiemmassa päätöksessä vedottiin taloudellisiin perusteisiin, mutta maksuttomien matkojen aiheuttamat kulut ovat merkityksettömät verrattuna joukkoliikenteen kokonaiskustannuksiin. Maksuttomuuden myöntäminen olisi pieni, mutta merkittävä askel yhdenvertaisemman ja esteettömämmän kaupungin suuntaan.
5. Päätös ei tue kaupungin strategiaa ja YK:n vammaissopimusta
Suomi on sitoutunut YK:n vammaissopimuksen periaatteisiin, joiden mukaan vammaisilla on oikeus käyttää julkisia palveluita yhdenvertaisesti muiden kanssa. Yhdenvertaisuuslaki (1325\2014) velvoittaa kaupunkia tekemään kohtuullisia mukautuksia, jotta vammaiset voivat osallistua yhteiskuntaan ilman ylimääräisiä esteitä. Lisäksi kaupungin strategia painottaa kestävää liikkumista ja saavutettavuutta, mutta nykyinen päätös heikentää vammaisten mahdollisuuksia käyttää joukkoliikennettä.
6. Yhdenvertaisuusvaltuutetun linjaukset tukevat maksutonta joukkoliikennettä
Suomen yhdenvertaisuusvaltuutettu on aiemmissa tapauksissa linjannut, että kunta voi rikkoa yhdenvertaisuuslakia, jos se ei tarjoa kohtuullisia mukautuksia vammaisten tarpeisiin. Maksuton joukkoliikenne olisi yksi tapa toteuttaa kohtuullisia mukautuksia ja varmistaa vammaisten oikeus itsenäiseen liikkumiseen. Teknisen lautakunnan nykyinen linjaus voidaan nähdä yhdenvertaisuuslain vastaisena.
Edellä mainituilla perusteilla vammaisneuvosto esittää, että:
- Tekninen lautakunta ottaa uudelleen käsiteltäväksi päätöksen vammaisten maksuttomasta paikallisliikenteestä.
- Kaupunki toteuttaa selvityksen maksuttoman joukkoliikenteen taloudellisista vaikutuksista, vertaa Rovaniemen käytäntöjä muihin kaupunkeihin ja arvioi päätöksen yhdenvertaisuusvaikutuksia.
- Vammaiskortin haltijoille joilla on A-merkintä, taataan oikeus maksuttomaan paikallisliikenteeseen Rovaniemen kaupungissa. Maksuttomuuden tulee koskea myös vammaisen henkilön saattajaa tai avustajaa.
- Kaupunki sitoutuu parantamaan joukkoliikenteen esteettömyyttä kokonaisuudessaan (pysäkit, tiedotus, lipunmaksukäytännöt jne.), jotta palvelu on aidosti saavutettava.
- Päätöksessä huomioidaan, että vammaisten joukkoliikenteen käyttö on marginaalista eikä aiheuta merkittävää taloudellista rasitetta.
- Kaupunki varmistaa, että päätös on linjassa yhdenvertaisuuslain, perustuslain ja YK:n vammaissopimuksen kanssa.
Tällä esityksellä vammaisneuvosto haluaa varmistaa, että Rovaniemen joukkoliikennepalvelut ovat yhdenvertaisia ja esteettömiä kaikille kaupunkilaisille, myös vammaisille.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi
Vammaisneuvosto päättää esittelytekstissä kuvatuin perustein esittää tekniselle lautakunnalle, että se ottaa vammaisten maksutonta joukkoliikennettä koskevan valtuustoaloitteen uudelleen käsittelyyn.