Kuvaus
Vahingonkärsinyt vaatii, että Rovaniemen kaupunki korvaa hänen autolleen aiheutuneen 1500 euron vahingon.
Lauantaina 21.12.2024 ajoneuvoon kohdistui vahinko Yliopistonkadulla Rovaniemen kaupungissa. Ajoneuvon oven kahva rikkoutui ja oveen tuli lommo, kun viereisessä jääkiekkokaukalossa pelatun ottelun aikana kiekko lensi maalin ylärimasta kimmoten ajoradalle. Yksi pelaaja myönsi laukauksen olleen hänen.
Ajoneuvon korjausarvio on noin 1500 euroa. Vahingon kärsijä ei omalta osaltaan myötävaikuttanut tapahtumaan, sillä hän ajoi normaalivauhtia ajoradalla.
Vahingon kärsijä katsoo, ettei jääkiekkokaukalon päädyssä oleva suojaverkko ole riittävä vahinkojen ehkäisemiseen. Lisäksi pelaaja ei voi jääkiekkoa pelatessa sille varatussa tilassa myöskään olettaa olevan vaaraa, että kiekon lentäisi ajoradalle asti.
Arviointia ja johtopäätökset
Vahinkojen korvaamisen osalta on olennaista, että vahinkoa kärsinyt taho näyttää vahingon aiheutuneen ja osoittaa luotettavasti vahingosta vastuussa olevan tahon.
Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1.1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä tässä laissa säädetään, muuta johdu.
Tuottamuksella tarkoitetaan moitittavaa menettelyä eli virhettä, huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Vahingon kärsinyt ei ole väittänyt, että kaupunki olisi tahallisesti aiheuttanut vahingon, joten nyt tutkittavana on, onko kaupunki menettelyssä sellaista tuottamuksellisuutta, johon vastuu perustuisi.
Nyt kyseessä olevassa tapauksessa vahingonkärsinyt on tuonut esille, että kaukalon suojaverkko olisi liian pieni ja vahingolla olisi siten syy-yhteys jääkiekkokaukalon puutteellisiin, virheellisiin tai lainvastaisiin rakenteisiin. Tähän todetaan, että lainsäädännöllä ei ole asetettu vaatimuksia jääkiekkokaukaloiden reuna-aitojen tai suojaverkkojen korkeudesta, joten kyseessä olevaa jääkiekkokaukalon suojaverkkoa ei voida pelkästään vahingonkärsijän esittämän väitteen perusteella pitää puutteellisena, virheellisenä tai lainvastaisena.
Yleisen elämänkokemuksen mukaista on, että jääkiekkokaukalon alueella tai sen lähiympäristössä voi tapahtua käyttäjien taholta erinäisiä vahinkoja ja tapaturmia. Tällaiset vahingot ovat yleensä syy-yhteydessä jääkiekkokaukalon käyttäjien havaintovirheisiin, laiminlyönteihin tai joskus myös puhdas tapaturma (esim. jääkiekko osuu johonkin ja ponnahtaa ennalta arvaamattomasti eteenpäin tai toiseen suuntaan). Kaupungilla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta eikä käytännössä mahdollisuuttakaan valvoa käyttäjien toimintaa jääkiekkokaukaloissa. Edelleen kaupungilla ei myöskään ole oikeutta rajoittaa sitä, kuka jääkiekkokaukaloa käyttää, sillä kyse on yleisellä alueella sijaitsevasta liikunta- tai virkistysalueeksi kaavoitetusta jääkiekkokaukalosta.
Kaupunki on kuitenkin pyrkinyt jääkiekkokaukalon omistajana huolehtimaan osaltaan alueen turvallisuudesta muun maussa rakentamalla alueelle tarvittavia suojarakenteita. Näin ollen kaupunki on osaltaan huolehtinut kyseessä olevan alueen omistajan vastuulle kuuluvista velvoitteista ja kunnossapidosta, eikä tältä osin ole tapahtunut virhettä, laiminlyöntiä tai lainvastaisuutta.