Jätehuoltojaosto, kokous 9.5.2025

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 8 Jätehuoltoviranomaisen päätös jätteenkuljetusjärjestelmästä

ROIDno-2024-1071

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Kunnan velvollisuus järjestää jätehuolto

Kunnilla on lain säätämä velvollisuus järjestää muun muassa vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa, asuntolassa ja muussa asunnossa syntyvän jätteen, mukaan lukien sako- ja umpikaivolietteen, jätehuollon asukkaille. Lisäksi kunnan vastuulle kuuluu tietyin edellytyksin sosiaali- ja terveyspalveluissa, koulutustoiminnassa sekä julkisessa hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätehuollon järjestäminen sekä ne liikehuoneiston yhdyskuntajätteet, jotka kerätään kiinteistöllä yhdessä edellä tarkoitettujen jätteiden kanssa.

Kunnan on huolehdittava, että sen vastuulla olevan jätteen kuljetus järjestetään kiinteistön haltijan järjestämästä vastaanottopaikasta asianmukaiseen käsittelyyn (kiinteistöittäinen jätteenkuljetus). Jätteenkuljetuksessa on kyse julkisesta välttämättömyyspalvelusta, jonka on toimittava kaikissa oloissa, kaikkina aikoina ja kaikilla alueilla. Jätelain määrittämänä pääsääntönä on kunnan järjestämä ja kilpailuttama jätteenkuljetus (JL 36 §). Jätelakiin on jätetty kuitenkin mahdollisuus valita myös kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus (aiemmin ns. sopimusperusteinen jätteenkuljetus), mikäli jätelain määrittämät edellytykset täyttyvät (JL 37 §).

Nykyinen tilanne

Rovaniemellä on aiempien päätösten nojalla käytössä sekalaisen yhdyskuntajätteen eli sekajätteen jätteenkuljetuksen kaksoisjärjestelmä, jossa rajatuilla haja-asutusalueilla toimii kunnan järjestämä jätteenkuljetus ja muilla alueilla on kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus. Pellossa on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä kuljetus koko kunnan alueella. Ranuan kunnan alueella puolestaan on kunnan järjestämä jätteenkuljetus koko kunnan alueella.

Kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla asiakas voi valita, minkä jätehuoltopalveluja tarjoavan yrityksen kanssa tekee jätehuoltosopimuksen jätteen kuljetuksesta. Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella jätteenkuljetukset kilpailuttaa Napapiirin Residuum Oy:n ja jätehuoltosopimukset tehdään Residuumin kanssa.

Napapiirin Residuum Oy on Rovaniemen kaupungin sekä Pellon ja Ranuan kuntien omistama jätehuoltoyhtiö, joka palvelee omistajakuntien asukkaita, loma-asujia sekä yrityksiä sekä tuottaa kuntien lakisääteiset jätehuoltopalvelut. Yhtiö vastaa omistajakuntiensa alueella muun muassa hyötykäyttömateriaalien ja vaarallisten materiaalien jätehuollon järjestämisestä, hyötykäyttöön kelpaamattomien jätteiden loppusijoittamisesta sekä jätehuollon neuvonnasta ja tiedottamisesta. Residuumilla ei ole omaa kuljetuskalustoa, vaan se hankkii tarvittavat palvelut jätealan yrityksiltä.

Jätelain uudistuksen myötä asumisessa sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän bio- ja pakkausjätteen kerääminen tulivat tietyiltä osin kunnan kilpailutettavaksi ja järjestettäväksi Rovaniemen taajama-alueilla vuoden 2023 heinäkuusta alkaen. Keräyksestä huolehtii Residuum.

Päätöksenteko

Jätteenkuljetusjärjestelmästä tekee päätöksen kunnan jätehuoltoviranomainen, jota tehtävää Rovaniemen, Ranuan ja Pellon alueella hoitaa kuntien tekemän sopimuksen mukaisesti Rovaniemen teknisen lautakunnan jätehuoltojaosto. 

Kunnan jätehuoltoviranomaisen tulee tehdä päätös kuljetusjärjestelmästä kuultuaan asianomaisia kuntia sekä kaikkia, joiden oloihin päätöksenteolla on huomattava vaikutus. Päätöksenteko on viranomaistoimintaa ja jätehuoltoviranomainen ratkaisee asian itsenäisesti. Kuntien, jätelaitoksen ja muiden asianomaisten lausunnot eivät sido jätehuoltoviranomaista, mutta sen tulee päätöstä harkitessaan ottaa lausuntojen lakiperusteiset asiasisällöt huomioon.

Jätelain 37 §:n mukaan kunnan on seurattava ja valvottava, että kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa kaikki lain edellyttämät edellytykset täyttyy sekä tarvittaessa käsiteltävä jätteenkuljetusta koskeva asia uudelleen.

Huomioitavaa myös on, että kunta voi halutessaan siirtyä kunnan järjestämään kuljetukseen niin päätettäessä, vaikka kaikki jätelain ehdot täyttyisivätkin kiinteistön haltijan järjestämissä kuljetuksissa.

Selvitys jätteenkuljetusjärjestelmistä

Edellä mainittujen edellytysten täyttymisen valvomiseksi sekä päätöksenteon tueksi Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniikan yksikkö on teettänyt Jätteenkuljetusjärjestelmien arviointi Rovaniemellä ja Pellossa -selvityksen, jossa arvioitiin ja vertailtiin eri kuljetusjärjestelmien vaikutuksia jätteenkuljetuksiin Rovaniemen sekä Pellon kuntien alueella. Selvityksen tueksi muodostettiin ohjausryhmä, joka osallistui selvitystyön ohjaamiseen. Ohjausryhmässä oli mukana viranomaisia Rovaniemen ja Pellon kunnista sekä Napapiirin Residuum Oy:n edustajia.

Selvityksessä tarkasteltiin, täyttyvätkö jätelain 35 §:n ja 37 §:n mukaiset ehdot Rovaniemen ja Pellon alueilla, kuten laki kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen kohdalla edellyttää. Selvityksen yhtenä lähtökohtana toimi myös Pohjois-Suomen Hallinto-oikeuden päätöksessä (20/0784/2) esiin nostetut aiempien selvitysten puutteet, joita tarkennettiin tässä selvityksessä. Päätöksessä edellytettiin arvioitavan jätelain mukaisten ehtojen täyttymistä aiempaa kattavammin huomioiden eri alueiden ominaispiirteet, kuten keskustaajamat ja niitä ympäröivät maaseutumaiset alueet, kiinteistöjen liittymisaste ja kuljetusjärjestelmän vaikutusta siihen sekä liikennevaikutuksia ja jätehuollon yleistä toimivuutta.

Selvitys rajattiin kunnan vastuulle kuuluviin yhdyskuntajätteen jätteenkuljetuksiin. Sakokaivo- ja umpikaivolietteiden tyhjennykset rajattiin tarkastelun ulkopuolelle.

Selvityksen tulos

Selvityksen perusteella nykyisen kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen ei voida todeta yksiselitteisesti täyttävän kaikkia jätelain 35 ja 37 § mukaisia ehtoja Rovaniemellä ja Pellossa eri alueilla (taajama, kylä, pienkylä, maaseudun harva-asutus). Kattavuuden osalta alueella on sekä vakituisesti asuttuja että vapaa-ajan asuntoja, jotka joko jäävät etäälle nykyisistä kiinteistökohtaisen keräyksen reiteistä tai sijoittuvat palvelujen vaikutuspiiriin, mutta eivät ole liittyneet alueella järjestettyyn jätehuoltoon.

Selvityksen perusteella Rovaniemen ja Pellon alueella on jätehuollon kuljetuspalveluita tarjolla vakituisille asunnoilla, mutta kiinteistöt eivät ole kuitenkaan liittyneet jätehuoltoon. Selvityksessä ei saatu tietoja, miksi palveluiden saatavuuden piirissä olevat kiinteistöt eivät ole liittyneet jätehuoltoon. 

Vapaa-ajan asuntojen osalta alueella on kiinteistöjä, joihin selvityksen perusteella olisi saatavilla jätehuoltopalveluita, mutta kiinteistöt eivät ole kuitenkaan liittyneet jätehuoltoon. Lisäksi alueella on kiinteistöjä, joille jätehuollon kuljetuspalveluita ei välttämättä ole tarjolla, ja joita ei ole liitetty kunnan täydentävään keräykseen. Kauempana nykyisistä keräysreiteistä sijaitsevien vapaa-ajan asuntojen osalta ei ole varmuutta, onko palveluja saatavilla kohtuullisin ehdoin.

Kunnan järjestämän kuljetuksen osalta on nähtävissä etuja ja mahdollisuuksia, joita kiinteistön haltijan järjestämällä kuljetuksella on vaikea saavuttaa. Näitä ovat erityisesti:

  • Keräys- ja urakka-aluejako suunnitellaan kokonaisuutena kuljetusten kilpailuttamista varten: sekajätteen (polttokelpoisen jätteen) osalta kaikki asiakaskiinteistöt liitetään palveluun joko kiinteistökohtaisen keräyksen asiakkuudella tai yhteiskeräyspisteiden käytön asiakkuudella.
  • Syntypaikkalajitteluun perustuvan järjestelmän mitoittaminen, laajentaminen ja käsittelykapasiteetin varaaminen voidaan toteuttaa suunnitelmallisesti.
  • Palvelun laatua valvotaan urakkasopimusten puitteissa asiakkaan puolesta ja urakoitsijaa voidaan palkita hyvästä suorituksesta yleisesti käytössä olevilla ns. bonusjärjestelmillä. 
  • Tehtyjen selvitysten ja vertailujen perusteella kuljetushinnat ovat kunnan kilpailuttamissa kuljetuksissa olleet 20–40 prosenttia edullisemmat kuin kiinteistön haltijan järjestämässä kuljetuksessa.
  • Muun muassa asiakaspalvelun keskittäminen, syntypaikkalajittelun kokonaiskehittäminen sekä kannustinmallien ja uusien keräysmenettelyjen pilotointi- ja käyttöönotto mahdollistuvat tai ovat helpommin toteutettavissa. Ns. kaksoiskuljetusjärjestelmässä näiden asioiden edistäminen olisi rajoitetumpaa. Kaksoiskuljetusjärjestelmä muodostuisi polttokelpoisen jätteen jäädessä kiinteistön haltijan järjestämäksi bio- ja pakkausjätteiden siirtyessä uudistetun lain mukaisesti kunnan järjestämiin kuljetuksiin. Myös pelkästään polttokelpoisen jätteen osalta säilyisi kaksoiskuljetusjärjestelmä kiinteistökohtaisen keräyksen ja yhteiskeräyspisteisiin perustuvan keräyksen osalta.
  • Jätteenkuljetuksen kasvihuonekaasupäästöt ovat tehtyjen alueellisten selvitysten mukaisesti noin 15–30 % pienempiä kunnan järjestämissä kuljetuksissa verrattuna kiinteistön haltijan järjestämiin kuljetuksiin.
  • Kotitalouksien aseman kannalta: palvelun saamisen varmuus, edullisemmat kuljetushinnat, tasapuolisen kohtelun varmistaminen ja jäteneuvonnan sekä asiakaspalvelun keskittyminen.
  • Yritysten kannalta: Hyvin toteutettu kilpailutus voi antaa sekä pienille yrityksille mahdollisuuden laajentaa toimintaansa että uusille yrityksille aloittamismahdollisuuden.
  • Viranomaistoiminnan kannalta: Osa tarvittavasta seurannasta, valvonnasta ja epäkohtiin puuttumisesta tapahtuu jo jätelaitoksen operatiivisen toiminnan yhteydessä.

 

Selvityksen käsittely

Jätehuoltojaosto päätti kokouksessaan 16.12.2022 § 28 pyytää selvityksestä lausuntoja kuntalaisilta, Rovaniemen kaupunginhallitukselta ja Pellon kunnanhallitukselta, Rovaniemen ympäristölautakunnalta, Lapin Ely-keskukselta sekä niiltä jätteenkuljetusyrityksiltä, jotka toimittavat tietoja jätteenkuljetuksesta Rovaniemen jätehuoltojaostolle. Lausuntonsa antoivat Napapiirin Residuum Oy, Lapin Lapin ELY-keskus ja Rovaniemen ympäristölautakunta.

Jätehuoltojaosto merkitsi tiedoksi saapuneet lausunnot kokouksessaan 29.9.2023 § 23 ja kävi niiden pohjalta evästyskeskustelun kuljetusjärjestelmäpäätöksen jatkovalmistelua varten. Jätehuoltojaosto päätti, että jaostolle järjestetään infotilaisuus, jossa käsiteltäisiin mahdollisen jätteenkuljetusjärjestelmän muuttamista kunnan järjestämäksi ja miten muutos toteutettaisiin hankinnan ja palvelun tuottamisen näkökulmasta. Infossa tuotaisiin esiin muun muassa hankintamenettelyn eri mahdollisuudet ja aikataulu, urakka-alueiden jako, lukumäärä ja laajuuden määrittely sekä vuoropuhelun järjestäminen jätteenkuljetusyritysten ja Napapiirin Residuum Oy:n kanssa. Info järjestettiin puolen päivän seminaarina 13.3.2024 Napapiirin Residuum Oy:n toimitiloissa.

Kuljetusjärjestelmän muuttaminen

Edellä todetun selvityksen perustella Rovaniemellä ja Pellossa nykyisen kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla ei kaikkien jätelain 35 ja 37 §:n mukaisten ehtojen voida katsoa täysin täyttyvän lain edellyttämällä tavalla, jonka vuoksi kuljetusjärjestelmän muuttaminen kunnan järjestämäksi koko jätehuoltoviranomaisen toimialueella tulee ottaa käsittelyyn.

Jätelain edellyttämällä tavalla siirtymiselle kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen varattaisiin riittävä siirtymäaika siten, että kunnanjärjestämä jätteenkuljetus alkaisi Rovaniemen kaupungin ja Pellon kunnan alueella syksystä 2027 alkaen. Samalla kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus Rovaniemen kaupupungin ja Pellon kunnan alueella päättyisi. Ranualla pysytettäisiin voimassa kunnanjärjestämä jätteenkuljetus.

Kaikkien jätteenkuljetusyritysten edellytykset menestyä kunnan kilpailuttamassa jätteenkuljetuksessa pyrittäisiin mahdollistamaan jakamalla alue sopivan kokoisiin urakka-alueisiin ja tarvittaessa yhdistämään sekajätteen kuljetukset tietyiltä osin jo kunnan vastuulla olevien bio- ja pakkausjätteiden kuljetusten kanssa sekä mahdollistamalla tarkoituksenmukaiset urakkaehdot ja sopimuskaudet. Usean yrityksen menestymistä kilpailutuksessa voitaisiin mahdollistaa rajaamalla sitä, kuinka monta urakka-aluetta yksi tarjoaja voi saada hoidettavakseen.

Ennen hankintoihin liittyvien yksityiskohtien päättämistä, markkinatietoa kartoitettaisiin järjestämällä vuoden 2026 aikana markkinavuoropuhelutilaisuuksia, joissa yritykset ja muut asianosaiset voisivat kertoa näkemyksensä hankinnan valmistelua varten. Hankinnassa huomioitaisiin yritysten näkemysten ohella myös reittilogistiikan ja keräyskaluston optimointi sekä kuljetuskaluston vähäpäästöisyys.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Jätehuoltojaosto päättää, että se merkitsee tiedoksi asiassa annetun valmistelijan selvityksen ja päättää ennen asian lopullista ratkaisua pyytää lausuntoja kunnanjärjestämään jätteenkuljetukseen siirtymisestä Rovaniemen kaupungilta, Pellon kunnalta sekä Lapin ELY-keskukselta, Lapin Yrittäjät ry:ltä ja Napapiirin Residuum Oy:ltä sekä varata Rovaniemen ja Pellon asukkaille ja alueella toimiville jätehuoltoyrityksille mahdollisuuden lausua mielipiteensä asiasta. Asiasta tiedotetaan jätelain 38 §:n mukaisesti ja lausunnot sekä mielipiteet tulee toimittaa 8.5.2024 mennessä.

 

Päätös

Jätehuoltojaosto päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Teknisen lautakunnan jätehuoltojaosto pyytää kaupunginhallitukselta lausuntoa suunnitellusta kunnan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään siirtymisestä. Rovaniemellä on tällä hetkellä käytössä sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetuksen kaksoisjarjestelmä, jossa rajatulla haja-asutusalueilla toimii kunnan järjestämä jätteenkuljetus ja muilla alueilla on kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus. Pellossa on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus koko kunnan alueella.

Jätelain 37 §:n mukaan kunnan on seurattava ja valvottava, että kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa kaikki lain edellyttämät edellytykset täyttyy sekä tarvittaessa käsiteltävä jätteenkuljetusta koskeva asia uudelleen.

Jätehuoltojaosto on teettänyt Jätteenkuljetusjärjestelmien arviointi Rovaniemellä ja Pellossa -selvityksen, jossa arvioitiin ja vertailtiin eri kuljetusjärjestelmien vaikutuksia jätteenkuljetuksiin Rovaniemen sekä Pellon kuntien alueella. Selvityksen perusteella nykyisen kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen ei voida todeta yksiselitteisesti täyttävän kaikkia jätelain 35 ja 37 §:n mukaisia ehtoja Rovaniemellä ja Pellossa eri alueilla, jonka vuoksi kuljetusjärjestelmän muuttaminen kunnan järjestämäksi koko jätehuoltoviranomaisen toimialueella tulee ottaa käsittelyyn.

Selvityksen yhteenvetoluvussa sivulla 45 todetaan seuraavaa:

"Kunnan järjestämän kuljetuksen osalta on nähtävissä etuja ja mahdollisuuksia, joita kiinteistön haltijan järjestämällä kuljetuksella on vaikea saavuttaa. Näitä ovat erityisesti:

- Keräys ja urakka-aluejako suunnitellaan kokonaisuutena kuljetusten kilpailuttamista varten. Sekajätteen (polttokelpoisen jätteen) osalta kaikki asiakaskiinteistöt liitetään palveluun joko kiinteistökohtaisen keräyksen asiakkuudella tai yhteiskeräyspisteiden käytön asiakkuudella.

- Syntypaikkalajitteluun perustuvan järjestelmän mitoittaminen, laajentaminen ja käsittelykapasiteetin varaaminen voidaan toteuttaa suunnitelmallisesti.

- Palvelun laatua valvotaan urakkasopimusten puitteissa asiakkaan puolesta ja urakoitsijaa voidaan palkita hyvästä suorituksesta yleisesti käytössä olevilla ns. bonusjärjestelmillä.

- Tehtyjen selvitysten ja vertailujen perusteella kuljetushinnat ovat kunnan kilpailuttamissa kuljetuksissa olleet 20–40 prosenttia edullisemmat kuin kiinteistön haltijan järjestämässä kuljetuksessa.

- Muun muassa asiakaspalvelun keskittäminen, syntypaikkalajittelun kokonaiskehittäminen sekä kannustinmallien ja uusien keräysmenettelyjen pilotointi- ja käyttöönotto mahdollistuvat tai ovat helpommin toteutettavissa. Ns. kaksoiskuljetusjärjestelmässä näiden asioiden edistäminen olisi rajoitetumpaa. Kaksoiskuljetusjärjestelmä muodostuisi polttokelpoisen jätteen jäädessä kiinteistön haltijan järjestämäksi bio- ja pakkausjätteiden siirtyessä uudistetun lain mukaisesti kunnan järjestämiin kuljetuksiin. Myös pelkästään polttokelpoisen jätteen osalta säilyisi kaksoiskuljetusjärjestelmä kiinteistökohtaisen keräyksen ja yhteiskeräyspisteisiin perustuvan keräyksen osalta.

- Jätteenkuljetuksen kasvihuonekaasupäästöt ovat tehtyjen alueellisten selvitysten mukaisesti noin 15–30 % pienempiä kunnan järjestämissä kuljetuksissa verrattuna kiinteistön haltijan järjestämiin kuljetuksiin.

- Kotitalouksien aseman kannalta: palvelun saamisen varmuus, edullisemmat kuljetushinnat, tasapuolisen kohtelun varmistaminen ja jäteneuvonnan sekä asiakaspalvelun keskittyminen

- Yritysten kannalta: Hyvin toteutettu kilpailutus voi antaa sekä pienille yrityksille mahdollisuuden laajentaa toimintaansa että uusille yrityksille aloittamismahdollisuuden.

- Viranomaistoiminnan kannalta: Osa tarvittavasta seurannasta, valvonnasta ja epäkohtiin puuttumisesta tapahtuu jo jätelaitoksen operatiivisen toiminnan yhteydessä."

Jätteenkuljetusjärjestelmästä tekee päätöksen kunnan jätehuoltoviranomainen, jota tehtävää Rovaniemen, Ranuan ja Pellon alueella hoitaa kuntien tekemän sopimuksen mukaisesti Rovaniemen teknisen lautakunnan jätehuoltojaosto. Kunnan jätehuoltoviranomaisen tulee tehdä päätös kuljetusjärjestelmästä kuultuaan asianomaisia kuntia sekä kaikkia, joiden oloihin päätöksenteolla on huomattava vaikutus.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa seuraavan lausunnon:

Rovaniemen kaupunginhallitus puoltaa tehdyn selvityksen perusteella suunniteltua siirtymistä kunnan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään koko jätehuoltoviranomaisen toimialueella selvityksessä ja esittelytekstissä todetuilla perusteilla. Kaupunginhallitus pyytää jätehuoltojaostoa toteuttamaan yritysvaikutusten arvioinnin ennen asian ratkaisemista.

Päätös

Harri Rapo ja Pertti Lakkala poistuivat kokouksesta esteellisinä (HallintoL 28.1 §, kohta 5, Residuumin hallituksen puheenjohtaja ja jäsen). Tämän asian osalta pöytäkirjantarkastajaksi valittiin Reijo Jylhä. 

Riku Tapio esitti Reijo Jylhän, Timo Tolosen ja Päivi Alaojan kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun. 

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Riku Tapion esityksen mukaisesti palauttaa asian valmisteluun, jotta saadaan selvitykset yritysvaikutuksista sekä rekisterin pitämisestä.

Valmistelija

Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Teknisen lautakunnan jätehuoltojaosto on pyytänyt kaupunginhallitukselta 27.5.2024 kokouksessa lausuntoa suunnitellusta kunnan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään siirtymisestä. Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian valmisteluun, saadakseen ennen lausunnon antamista selvitykset yritysvaikutuksista ja rekisterin pitämisestä.

 

Yritysvaikutusten arviointi

Yritysvaikutusten arvioinnin laatimiseksi muodostettiin asiantuntijaryhmä, johon kuuluivat henkilöt Rovaniemen kaupungin Yhdyskuntatekniikasta, Elinvoimapalveluista ja Business Rovaniemestä.

Yritysvaikutusten arvioinnissa otettiin huomioon saadut jätehuoltoyritysten ja edunvalvontajärjestöjen antamat lausunnot sekä Jätteenkuljetusjärjestelmien arviointi Rovaniemellä ja Pellossa -selvitys.  Yritysvaikutuksia arvioitiin Rovaniemellä ja Pellossa. Yritysvaikutusten arviointi rajattiin koskemaan pääasiassa niitä yrityksiä, joihin päätöksellä on välitön vaikutus. Mahdollinen päätös siirtymisestä kunnan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään vaikuttaa molemmilla paikkakunnilla, jonka vuoksi myös Pello on huomioitu arvioinnissa.

Pellon kunnanhallituksen kokouksessa 23.4.2024 (PEL/113/11.03.02.00/2024 84 §) Pellon kunta on päättänyt yhtyä Jätteenkuljetusjärjestelmien arviointi Rovaniemellä ja Pellossa -selvityksessä esille tuotuihin perusteluihin, jotka puoltavat siirtymistä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen.

Yritysvaikutusten arvioinnissa oli käytössä Suomen Yrittäjät ry:n Yritysvaikutusten arvioinnin käsikirja ja sen mukainen liikennevalomalli. Liikennevalomallin lisäksi kirjattiin erikseen perustelut kullekin arvioinnin osa-alueelle erilliseen taulukkoon.

 

Rekisterin pitäminen

Kaupunginhallitus on myös pyytänyt selvitystä, miten jätehuoltoon liittymättömien kotitalouksien määrä on kehittynyt edellisten vastaavien liittymisastetta tarkastelevien selvitysten jälkeen ja onko näiden tavoittamiseksi tehty jotain toimenpiteitä.

Jätehuoltojaosto on teettänyt Jätteenkuljetusjärjestelmien arviointi Rovaniemellä ja Pellossa -selvityksen, jossa muun ohella arvioitiin kotitalouksien tämän hetkistä liittymisastetta järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Selvitystyöhön ei ollut sisällytetty esimerkiksi vertailua aikaisempiin vastaaviin tarkasteluihin, jolla kuva liittymisasteen kehittymisestä olisi muodostunut. Selvityksessä ei myöskään esitetty sitä, onko jätehuoltoon liittymättömien kiinteistöjen tavoittamiseksi tehty jonkinlaisia toimenpiteitä edellisten tarkastelujen jälkeen. Teknisellä toimialalla ja jätehuoltojaostossa on ollut aiempien tarkastelujen jälkeen runsaasti henkilöstövaihdoksia, jonka vuoksi tietoa aiempien tarkastelujen laadinnan lähtökohdista tai niiden jälkeen tehdyistä toimenpiteistä ei ole saatavilla täsmällistä tietoa. Joka tapauksessa päätöksenteon tueksi on perusteltua laatia virkatyönä tiivis selvitys liittymisasteen kehittymisestä ja siihen liittyvistä toimenpiteistä sekä saattaa se tiedoksi muun muassa jätehuoltojaostolle ja kaupunginhallitukselle.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Jätehuoltojaosto päättää hyväksyä liitteenä olevan yritysvaikutusten arvioinnin ja antaa sen kaupunginhallitukselle tiedoksi.

Lisäksi jätehuoltojaosto evästää valmistelevia viranhaltijoita edellä kuvatun rekisterin pitämiseen liittyvän selvityksen laatimiseksi ja sen toimittamisesta myös kaupunginhallitukselle tiedoksi.

 

 

Päätös

Jätehuoltojaosto kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Jätehuoltojaosto päätti yksimielisesti kaupungininsinöörin esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi
Maria Granholm, ympäristöasiantuntija, maria.granholm@rovaniemi.fi

Perustelut

Jätehuoltojaosto käsitteli jätteenkuljetusjärjestelmäpäätöstä kokouksessaan 22.3.2024 6§ ja päätti ennen asian lopullista ratkaisua pyytää lausuntoja kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen siirtymisestä Rovaniemen kaupungilta, Pellon kunnalta sekä Lapin ELY-keskukselta, Lapin Yrittäjät ry:ltä ja Napapiirin Residuum Oy:ltä sekä varata Rovaniemen ja Pellon asukkaille ja alueella toimiville jätehuoltoyrityksille mahdollisuuden lausua mielipiteensä asiasta.

Kuulutukset julkaistiin Meän Tornionlaakso -lehdessä 10.4.2024, Rovaniemen kaupungin ja Pellon kaupungin virallisella ilmoitustaululla 4.4.-8.5.2024, Lapin Kansassa ja Uudessa Rovaniemessä 4.4.2024 sekä Kuriiri-lehdessä 11.4.2024.

Lausuntonsa antoivat Lapin ELY-keskus, Napapiirin Residuum Oy, Pellon kunnanhallitus, MHK-Kuljetus Oy, MP-Roskaton Oy sekä Rovaniemen Ekoteam Oy. Lisäksi yhteisen lausuntosa antoivat Lapin Yrittäjät ry, Rovaniemen Yrittäjät ry, Pellon Yrittäjät ry, SKAL Ympäristöyritykset ry ja SKAL Pohjois-Suomi ry. Mielipiteitä saapui yhteensä 8 kpl.

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti palauttaa lausuntopyyntö-asian valmisteluun saadakseen selvitykset yritysvaikutuksista sekä rekisterin pitämisestä.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Jätehuoltojaosto päättää merkitä tiedoksi saapuneet mielipiteet ja lausunnot sekä käy evästyskeskustelun asian jatkokäsittelystä.

Päätös

Jätehuoltojaosto kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Jätehuoltojaosto päätti yksimielisesti kaupungininsinöörin esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemellä on käytössä sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetuksen kaksoisjärjestelmä, jossa rajatuilla haja-asutusalueilla toimii kunnan järjestämä jätteenkuljetus ja muilla alueilla on kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus. Pellossa on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä kuljetus koko kunnan alueella.

Jätelain 37 §:n mukaan kunnan on seurattava ja valvottava, että kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa kaikki lain edellyttämät edellytykset täyttyy sekä tarvittaessa käsiteltävä jätteenkuljetusta koskeva asia uudelleen.

Rovaniemen kaupunki on teettänyt Jätteenkuljetusjärjestelmien arviointi Rovaniemellä ja Pellossa -selvityksen (liitteenä), jossa arvioitiin ja vertailtiin eri kuljetusjärjestelmien vaikutuksia jätteenkuljetuksiin Rovaniemen sekä Pellon kuntien alueella. Selvityksen perusteella nykyisen kiinteistön haltijan järjestämän sekalaisen yhdyskuntajätteen jätteenkuljetuksen ei voida todeta yksiselitteisesti täyttävän kaikkia jätelain 35 ja 37 §:n mukaisia ehtoja Rovaniemellä ja Pellossa eri alueilla, jonka vuoksi kuljetusjärjestelmän muuttaminen kunnan järjestämäksi koko jätehuoltoviranomaisen toimialueella tulee ottaa käsittelyyn.

Jätehuoltojaosto on käsitellyt jätteenkuljetusjärjestelmäpäätöstä kokouksessaan 22.3.2024 6§ ja päätti ennen asian lopullista ratkaisua pyytää lausuntoja kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen siirtymisestä Rovaniemen kaupungilta, Pellon kunnalta sekä Lapin ELY-keskukselta, Lapin Yrittäjät ry:ltä ja Napapiirin Residuum Oy:ltä sekä varata Rovaniemen ja Pellon asukkaille ja alueella toimiville jätehuoltoyrityksille mahdollisuuden lausua mielipiteensä asiasta.

Lausuntonsa antoivat:

  • Lapin ELY-keskus
  • Napapiirin Residuum Oy
  • Pellon kunnanhallitus
  • MHK-Kuljetus Oy
  • MP-Roskaton Oy
  • Rovaniemen Ekoteam Oy
  • Rovaniemen kaupunginhallitus

Lisäksi yhteisen lausuntosa antoivat Lapin Yrittäjät ry, Rovaniemen Yrittäjät ry, Pellon Yrittäjät ry, SKAL Ympäristöyritykset ry ja SKAL Pohjois-Suomi ry. Mielipiteitä kuntalaisilta saapui yhteensä 8 kpl. Yhteisöjen antamat lausunnot liitteenä A ja anonymisoidut mielipiteet liitteenä C.

Tiivistelmä lausunnoissa esitetyistä, päätöksen kannalta keskeisistä seikoista, sekä viranhaltijoiden koostamat vastineet niihin on esitetty liitteessä B. Tiivistelmä muistutuksista sekä viranhaltijoiden koostamat vastineet niihin on esitetty liitteessä D.

Tehdyt selvitykset

Asian käsittelemiseksi ja päätöksen teon tueksi on laadittu seuraavat selvitykset:

Selvitys jätteenkuljetusjärjestelmistä

Rovaniemen kaupunki on teettänyt myös liitteenä olevan Jätteenkuljetusjärjestelmien arviointi Rovaniemellä ja Pellossa -selvityksen, jossa jo edellä todetun mukaisesti arvioitiin ja vertailtiin eri kuljetusjärjestelmiä Rovaniemen sekä Pellon kuntien alueella sekalaisen yhdyskuntajätteen eli sekajätteen osalta (selvityksessä käytetty termi ”polttokelpoinen jäte” on nykyään ”sekajäte”).

Selvityksessä tarkasteltiin, täyttyvätkö jätelain 35 §:n ja 37 §:n mukaiset ehdot Rovaniemen ja Pellon alueilla, kuten laki kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen kohdalla edellyttää. Selvityksen yhtenä lähtökohtana toimi myös Pohjois-Suomen Hallinto-oikeuden päätöksessä (20/0784/2) esiin nostetut aiempien selvitysten puutteet, joita tarkennettiin tässä selvityksessä. Hallinto-oikeuden päätöksessä edellytettiin arvioitavan jätelain mukaisten ehtojen täyttymistä aiempaa kattavammin huomioiden eri alueiden ominaispiirteet, kuten keskustaajamat ja niitä ympäröivät maaseutumaiset alueet, kiinteistöjen liittymisaste ja kuljetusjärjestelmän vaikutusta siihen sekä liikennevaikutuksia ja jätehuollon yleistä toimivuutta.

Selvityksen perusteella nykyisen kiinteistön haltijan järjestämän sekajätteen jätteenkuljetuksen ei voida todeta yksiselitteisesti täyttävän kaikkia jätelain 35 ja 37 § mukaisia ehtoja Rovaniemellä ja Pellossa eri alueilla (taajama, kylä, pienkylä, maaseudun harva-asutus). Kattavuuden osalta alueella on sekä vakituisesti asuttuja että vapaa-ajan asuntoja, jotka joko jäävät etäälle nykyisistä kiinteistökohtaisen keräyksen reiteistä tai sijoittuvat palvelujen vaikutuspiiriin, mutta eivät ole liittyneet alueella järjestettyyn jätehuoltoon.

Selvityksen perusteella Rovaniemen ja Pellon alueella on jätehuollon kuljetuspalveluita tarjolla vakituisille asunnoille, mutta kiinteistöt eivät ole kuitenkaan liittyneet jätehuoltoon. Selvityksessä ei saatu tietoja, miksi palveluiden saatavuuden piirissä olevat kiinteistöt eivät ole liittyneet jätehuoltoon.

Vapaa-ajan asuntojen osalta alueella on kiinteistöjä, joihin selvityksen perusteella olisi saatavilla jätehuoltopalvelulta, mutta kiinteistöt eivät ole kuitenkaan liittyneet jätehuoltoon. Lisäksi alueella on kiinteistöjä, joille jätehuollon kuljetuspalveluita ei välttämättä ole tarjolla, ja joita ei ole liitetty kunnan täydentävään keräykseen. Kauempana nykyisistä keräysreiteistä sijaitsevien vapaa-ajan asuntojen osalta ei ole varmuutta, onko palveluja saatavilla kohtuullisin ehdoin.

Kunnanjärjestämässä jätteenkuljetuksessa on selvityksenkin perusteella hahmotettavissa etuja, joita kiinteistön haltijan järjestämällä jätteenkuljetuksella on vaikea saavuttaa. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Sekajätteen keräys- ja urakka-aluejako voidaan suunnitella kokonaisuutena kuljetusten kilpailuttamista varten tarkoituksenmukaisiksi alueiksi siten, että usealla jätteenkuljetusyrityksellä on mahdollisuus saada vähintään ja/tai enintään yksi urakka-alue hoidettavakseen.
  •  Kaikki vakituisen asumisen ja vapaa-ajan asumisen kiinteistöt liitettäisiin jätteenkuljetukseen, joko kiinteistökohtaisen keräyksen asiakkuudella, yhteisen jäteastian eli ns. kimppa-astian asiakkuudella tai yhteiskeräyspisteiden käytön asiakkuudella, jolloin kaikilla kiinteistöillä tulisi jätehuolto järjestettyä asianmukaisesti, eikä jätehuoltoon liittymättömiä asuinkiinteistöjä enää olisi.
  • Syntypaikkalajitteluun perustuvan kunnan vastuulle kuuluvan jätehuoltojärjestelmän (mm. ekopisteet, yhteiskeräyspisteet, vastaanottopisteet, kuljetusreitit) mitoittaminen, laajentaminen ja käsittelykapasiteetin varaaminen voidaan toteuttaa suunnitelmallisesti ja koko jätehuoltojärjestelmää kehittää kokonaisvaltaisesti.
  • Palvelun laatua valvotaan urakkasopimusten puitteissa asiakkaan puolesta ja urakoitsijaa voidaan palkita hyvästä suorituksesta yleisesti käytössä olevilla ns. bonusjärjestelmillä.
  • Selvitysten ja vertailujen perusteella kuljetushinnat ovat kunnan kilpailuttamissa kuljetuksissa olleet 20-40 prosenttia edullisemmat kuin kiinteistön haltijan järjestämässä kuljetuksessa.
  • Muun muassa asiakaspalvelun keskittäminen, syntypaikkalajittelun kokonaiskehittäminen sekä kannustinmallien ja uusien keräysmenettelyjen pilotointi- ja käyttöönotto mahdollistuvat tai ovat helpommin toteutettavissa. Kiinteistön haltijan järjestämässä näiden asioiden edistäminen on rajoitetumpaa.
  • Yhden luukun periaate: yksi kuljetusjärjestelmä tuo keskitetyn asioinnin, asiakaspalvelun ja neuvonnan koko toimialueelle. Asiakkaille sekava kaksoiskuljetusjärjestelmä muodostuu nyt sekajätteen kuljetusten ollessa pääosin kiinteistön haltijan vastuulla, kun taas bio- ja pakkausjätteiden kuljetus sekä osa Rovaniemen alueen kiinteistöittäisestä jätteenkuljetuksesta kuuluu jo kunnan järjestämiin kuljetuksiin.
  • Jätteenkuljetuksen kasvihuonekaasupäästöt ovat tehtyjen alueellisten selvitysten mukaisesti noin 15–30 prosenttia pienemmät kunnan järjestämissä kuljetuksissa verrattuna kiinteistön haltijan järjestämiin kuljetuksiin. Lisäksi päästöjä voidaan edelleen pienentää edellyttämällä kilpailutuksissa esimerkiksi uusiutuvan polttoaineen käyttöä.
  • Kotitalouksien aseman kannalta etuja ovat palvelun saamisen varmuus kattavasti koko kunnan alueella, edullisemmat kuljetushinnat päällekkäisten ajoreittien poistuessa, tasapuolisen ja yhdenvertaisen kohtelun varmistaminen asuinsijainnista riippumatta sekä jäteneuvonnan ja asiakaspalvelun keskittyminen yhteen asiointipisteeseen koko jätehuollon osalta.
  • Yritysten kannalta hyvin toteutettu keskitetty kilpailutus voi antaa sekä pienille yrityksille mahdollisuuden laajentaa toimintaansa että aivan uusille yrityksille mahdollisuuden aloittaa uutta yritystoimintaa toimialueella.
  • Viranomaistoiminnan kannalta selkeä etu on se, että jokainen vakituisen ja vapaa-ajan asumisen kiinteistö saadaan asianmukaisesti ja kattavasti liitettyä järjestetyn jätteenkuljetuksen piiriin, jolloin valvonta ja seuranta tehostuu merkittävästi. Osa tarvittavasta seurannasta, valvonnasta ja epäkohtiin puuttumisesta tapahtuisi jo osana jätteenkuljetuksen operatiivista toimintaa automaattisesti, eikä viranomaisresursseja olisi tarvetta sen vuoksi kasvattaa.

Yritysvaikutusten arviointi

Rovaniemen kaupunginhallitus edellytti kokouksessaan 27.5.2024 §140, että ennen lausunnon antamista tulee saada selvitykset jätteenkuljetusjärjestelmäpäätöksen yritysvaikutuksista. Liitteenä oleva Yritysvaikutusten arviointi jätteenkuljetusjärjestelmään siirtymisestä (Yrva) laadittiin jätehuoltojaoston alaisten viranhaltijoiden sekä Business Rovaniemen yhteistyönä.  Rovaniemen Yrittäjien Advisory Boardilta pyydettiin laaditusta yritysvaikutusten arvioinnista lausunto, joka myös liitteenä. Yritysvaikutusten arvioinnin tuloksista on laadittu myös liitteenä olevat esittelydiat, joissa muiden huomioiden ohella esitetty vastauksia myös yrittäjien lausunnossaan esittämiin huoliin jätteenkuljetusjärjestelmän mahdollisesta muutoksesta ja sen vaikutuksista.

Yleisesti voidaan todeta, että yrittäjien lausunnossaan esittämiin asioihin voidaan varautua varsin kattavasti, kun kunnanjärjestämän jätteenkuljetuksen kilpailutuksissa huomioidaan seuraavat asiat:

  • Hankintoja suunniteltaessa tehdään markkinakartoitus, jossa edistetään hankintayksikön käsitystä siitä, minkälaisia jätteenkuljetuspalveluita alueella on tarjolla ja miten hankinta ja sen ehdot kannattaa tarjouspyynnössä määritellä, jotta siihen on mielekästä osallistua.
  • Tarjouspyynnössä jätteenkuljetuspalveluiden kesto sekä hankinnan ajankohta suunnitellaan siten, että kaiken kokoisilla yrityksillä, jopa aivan uusilla yrityksillä on mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuun.
  • Ennen hankinnan käynnistämistä ja hankinnan aikana käydään vuoropuhelua palveluntarjoajien kanssa laadukkaan ja tasapuolisen kilpailutuksen varmistamiseksi.
  • Hankinta kilpailutetaan tarkoituksenmukaisiin osiin jaettuna siten, että useampi kuin yksi yritys voidaan valita palvelun tuottajaksi. Tarjouskilpailussa voidaan jopa rajata, että yksi yritys voi saada hoidettavakseen vain yhden urakka-alueen. Jaottelussa ja rajauksessa tulee kuitenkin huomioida alueella tarjolla olevien palveluntuottajien määrä siten, että jokaiselle urakka-alueelle saadaan kilpailutuksessa valituksi palveluntuottaja.

Kunnanjärjestämään jätteenkuljetukseen varataan riittävä (3 vuoden) siirtymäaika, jotta kuljetusyrityksillä on mahdollisuus valmistautua tulevaan kilpailutukseen.

Selvitys jätteenkuljetusrekisteristä

Rovaniemen kaupunginhallitus edellytti niin ikään kokouksessaan 27.5.2024 §140, että ennen lausunnon antamista tulee saada selvitys jätteenkuljetusrekisteristä.

Jätelain 39 §:n mukaan jätteen kuljettajan on vähintään neljännesvuosittain annettava sähköisesti muokattavassa muodossa ajantasaiset tiedot kunnan jätehuoltoviranomaiselle kiinteistöistä, joilta jätettä on noudettu, sekä jäteastioiden tyhjennyskerroista kiinteistöittäin ja jätelajeittain. Lisäksi vuosittain on annettava sähköisesti muokattavassa muodossa jätelajeittain tiivistelmä kiinteistöiltä kerätyn jätteen määrästä ja toimituspaikoista. Yleisesti näitä kuljetusyritysten toimittamia tietoja kutsutaan jätteenkuljetustiedoiksi, jotka yhdistetään jätehuoltoviranomaisen jätteenkuljetusrekisteriin.

Rovaniemen kaupungin teknisen toimialan yhdyskuntatekniikka sekä paikkatieto- ja tonttipalvelut ovat yhteistyössä tehneet vertailun, jossa jätteenkuljetusyritysten toimittamia jätteenkuljetustietoja verrattiin Rovaniemen kaupungin rakennus- ja huoneistorekisterin sekä jätehuollon perusmaksurekisterin tietoihin. Rakennus- ja huoneistorekisteri (RaHu) sisältää tiedon kaikista rakennuksista ja huoneistoista, joista vertailuun valittiin rakennukset ja huoneistot, joiden käyttötarkoituksena on vakituinen tai vapaa-ajan asuminen. Jätehuollon perusmaksurekisteri puolestaan käsittää kaikki ne vakituiset ja vapaa-ajanhuoneistot, jotka ovat velvollisia maksamaan joko vakituisen asunnon tai vapaa-ajan asunnon jätehuollon perusmaksun.

Koska teknisellä toimialalla on suora pääsy toistaiseksi ainoastaan Rovaniemen kaupungin RaHu-rekisterin tietoihin, rajattiin viimeisin vertailu Rovaniemen alueen vakituisen ja vapaa-ajan asumiseen piirissä oleviin kiinteistöihin.

Tehdyn vertailun tuloksena saatiin selville, että Rovaniemen alueella on tällä hetkellä järjestettyyn jätteenkuljetukseen liittymättömiä kiinteistöjä yhteensä 4342 kappaletta, joista vakituisen asumisen piirissä on 1802 ja vapaa-ajan asumisen piirissä 2539 kappaletta. Tarkempi erittely järjestettyyn jätteenkuljetukseen liittymisen asteesta on esitetty liitteenä olevissa taulukoissa (Jätteenkuljetuksen liittymisaste Rovaniemi-Ranua-Pello). Taulukonnissa on esitetty myös aiempia tarkasteluja, joissa on mukana myös Pellon kunnan alue. Lisäksi liitteenä on jätteenkuljetusrekisterin selvityksestä laaditut esittelydiat (Esittelydiat jätteenkuljetusrekisteri Rovaniemi päiv30.4.2025), joissa lisää tietoa rekisteriselvityksestä.

Vertailussa selvisi myös, että kaikilla jätteenkuljetusyrityksillä ei ole toimitettavissa tietoa, kuinka monta asiakasta kutakin jäteastiaa käyttää. Esimerkiksi niin sanottujen kimppa-astioiden osalta kuljetustiedossa ei ole mainittuna kaikkien kimppa-astioiden osalta muita kuin se asiakas, joka laskun maksaa. Muista mahdollisista samaa astiaa käyttävistä asiakkaista ei ole kaikilta osin tietoa.

Lisäksi kuljetustiedoista kävi ilmi, että osaa asiakkaiden jäteastioista ei todennäköisesti tyhjennetä jätehuoltomääräysten mukaisesti tietyn tyhjennysrytmin mukaisesti, vaan aina erikseen asiakkaan tilatessa tyhjennyksen. Satunnaistarkastuksen perusteella ainakaan yhdellä jätteenkuljetusyrityksellä ei ole toimittamissa jätteenkuljetustiedoissa kaikkia niitä asiakkaita, joilta jäteastioita tiettävästi tyhjennetään. Tiedon puuttumisen syytä ei osattu arvioida.

Lisäksi selvityksen tuloksena muodostettiin nykyisen kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen kuljetusreittien ristikkäisyyksien ja päällekkäisyyksien havainnollistamiseksi muutamia karttakuvia eri yritysten asiakkuuksista tietyillä alueilla (Karttakuvia eri yritysten asiakkuuksista eri alueilla). Näiden karttakuvien avulla voidaan havainnollistaa sitä, kuinka paljon eri kuljetusyritysten päällekkäistä ajoa kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus esimerkiksi pientaloalueilla aiheuttaa. Samalla pientaloalueella saattaa käydä neljä (4) eri jätteenkuljetusyritystä tyhjentämässä vierekkäisten kiinteistöjen jäteastioita. Päällekkäistä ajoa syntyy luonnollisesti myös eri alueiden välisessä siirtymisajossa.

Kunnanjärjestämässä jätteenkuljetuksessa kullakin alueella kävisi vain yksi kuljetusyritys nykyisen neljän sijaan. Kuljetus- ja keräysreitit pystytään optimoimaan ja suunnittelemaan keskitetysti. Päällekkäiset ja ylimääräiset ajokilometrit aiheuttavat merkittävästi enemmän hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöjä ympäristöön, niin asuinalueilla kuin siirtymäreiteillä, sekä heikentävät merkittävästi jätteenkuljetusten operatiivista ja taloudellista tehokkuutta verrattuna kunnanjärjestämään jätteenkuljetukseen.

Säädäntöperusta

Jätelaki (646/2011, uusi jätelaki) on tullut voimaan 1.5.2012. Lain 35 §:n mukaisesti kiinteistöittäinen jätteenkuljetus on järjestämistavasta riippumatta järjestettävä niin, että tarjolla on jätteen kuljetuspalveluja kattavasti ja luotettavasti sekä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin ja että jätteenkuljetuksessa noudatetaan kunnan jätehuoltomääräyksiä. Lain 36 §:n mukaisesti kunnan järjestämä jätteenkuljetus on pääsääntö ja se on järjestettävä kuljetushankintojen osalta tietyin ehdoin.

Lain 37 §:ssä asetetaan kiinteistön haltijan järjestämälle jätteenkuljetukselle tietyt ehdot, mikäli 36 §:n mukaisesta pääsäännöstä poiketaan. Kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa tulee täyttyä 35 §:n 2 momentissa säädetyt edellytykset, jätteenkuljetuksen tulee edistää jätehuollon yleistä toimivuutta kunnassa, tukea jätehuollon alueellista kehittämistä eikä saa aiheuta vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Päätöksen vaikutukset tulee voida arvioida kokonaisuutena myönteisiksi ottaen erityisesti huomioon vaikutukset kotitalouksien asemaan sekä yritysten ja viranomaisen toimintaan.

Nykyinen kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus Pellon kunnan ja Rovaniemen kaupungin tietyillä alueilla ei tehtyjen selvitysten perusteella kaikilta osin täytä jätelain 35 § ja 37§ vaatimuksia, jolloin jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen on saatettava jätelain 37 §:n 3. momentin mukaisesti jätehuoltoviranomaisen käsiteltäväksi. Koska suuri osa alueen asuinkiinteistöistä ei ole edelleenkään liittynyt järjestettyyn jätteenkuljetukseen, ei kuljetuspalveluja voida olettaa olevan tarjolla kattavasti sekä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin. Liittymättömien kiinteistöjen sekajätteen ei voida siten luotettavasti osoittaa päätyvän lain edellyttämästi kunnan määräämään vastaanotto- tai käsittelypaikkaan. Myöskään jätehuoltomääräyksiä ei siten näiden kiinteistöjen osalta voida todeta noudatettavan, kuten laki edellyttää. Vaikuttaa myös sille, että kaikilla kuljetuksen piirissä olevilla kiinteistöillä ei kuljetusrekisteritietojen perusteella ole myöskään jätehuoltomääräysten mukaisia tyhjennysvälejä.

Kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon kokonaisvaltaisen kehittämisen, jätteenkuljetusten ympäristövaikutusten vähentämiseksi sekä lain muiden vaatimusten täyttämiseksi on siten perusteltua esittää, että jätteen kuljetus järjestettäisiin kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena koko jätehuoltoviranomaisen toimialueella. Selvyydeksi todetaan, että Ranuan kunnan alueella säilyy nykyinen kunnanjärjestämä jätteenkuljetus sellaisenaan koko kunnan alueella, ja tämä esitys kuljetusjärjestelmän muuttamista koskee Rovaniemen kaupunkia ja Pellon kuntaa.

Selvyydeksi todettakoon vielä, että tässä on kyse sekalaisen yhdyskuntajätteen eli sekajätteen kuljetusjärjestelmästä. Saostus- ja umpisäiliölietteen kiinteistöittäisestä kuljetuksesta päätettäisiin myöhemmin erikseen, kun selvitys jätelain edellytysten täyttymisestä saostus- ja umpisäiliölietteiden osalta on laadittu.

Jätteenkuljetusjärjestelmät Suomen kunnissa

Suomen Kiertovoima ry KIVO:n kokoaman tilastoinnin mukaan yli 58 prosenttia Suomen kunnista on päättänyt järjestää kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen kunnanjärjestämänä. Näiden kuntien alueella asuu noin 4,4 miljoonaa eli 78 prosenttia suomalaisista. Suunta on ollut viime vuosina tasaisen kasvava, eli niin sanotun kuntavastuullisen jätehuollon kuljetukset ovat siirtyneet eri kunnissa kohti kunnanjärjestämää kuljetusta. Bio- ja pakkausjätteiden osalta kuljetukset ovat jo kuntien vastuulla.

Asiakastyytyväisyys

Jätteenkuljetusjärjestelmäpäätösehdotukseen saaduista lausunnoista ja mielipiteistä saadaan viitteitä siitä, että ne asiakkaat, jotka ovat nykyisin järjestetyn jätteenkuljetuksen piirissä, ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelmään. Jätehuoltoviranomaisen näkökulmasta näin varmasti onkin, sillä yksittäisille jätehuollon piirissä jo olevalle asiakkaalle näkymä järjestetyn jätteenkuljetuksen toimivuuteen rajoittuu lähinnä oman jäteastian tyhjennystapahtumaan ja siihen liittyviin järjestelyihin. Kunnan vastuulla oleva jätehuolto ja viranomaisia koskeva vastuu on kuitenkin paljon laajempi ja monitahoisempi kokonaisuus, jossa sen toimivuutta ja lainmukaisuutta viranomainen joutuu tarkastella kokonaisvaltaisesti. Jätehuoltoviranomaisen tekemän tarkastelun perusteella muun muassa Rovaniemellä on edelleen merkittävä määrä vakituisia asuinkiinteistöjä sekä vapaa-ajan asuntoja, jotka eivät ole järjestetyn jätteenkuljetuksen piirissä. Määräysten mukaan jokaisen asuinkiinteistön tulee hoitaa jätehuoltonsa asianmukaisesti sekä liittyä alueella järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Näin ollen nykyinen tilanne osassa jätehuoltoviranomaisen toimialuetta on näiltä osin lain ja jätehuoltomääräysten vastainen ja siten asia on käsiteltävä jätehuoltoviranomaisessa.

Asiakkaiden vapaus valita jäteastian tyhjentäjä päätöksen johdosta luonnollisesti poistuu. Toisaalta asiakastyytyväisyyttä todennäköisesti lisäisi merkittävästi se, että keskitetyn jätehuoltojärjestelmän myötä jätteiden kuljetusten ylimääräiset kilometrit ja päästöt ympäristöön vähenevät merkittävästi ja vähenevien turhien ajokilometrien vaikutus tehokkuuteen tullee näkymään myös jätehuollon kokonaiskustannuksissa. Lisäksi kunnanjärjestämään jätteenkuljetukseen mahdollistaa koko jätehuollon kokonaisvaltaisen kehittämisen, josta yhtenä merkittävänä esimerkiksi sekajätteen yhteiskeräyspisteverkoston laajentamisen koko toiminta-alueelle tarkoituksenmukaisiin paikkoihin. Tällä olisi merkittävä vaikutus esimerkiksi vapaa-ajan asumiseen painottuvien alueiden jätehuoltoon sekä asumisviihtyvyyteen.

Yhteiskeräyspisteiden rakentaminen palvelemaan kiinteistöjä, joilla ei ole halua tai tarvetta omalle kiinteistökohtaiselle jäteastialle, on mahdollista toteuttaa vain kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella. Yhteiskeräyspisteet ovat ympäristöystävällinen ja tehokas keräysjärjestelmä varsinkin harvaan asutuilla ja vapaa-ajan asumiseen painottuvilla alueilla. Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla yhteiskeräyspisteverkostoa voidaan rakentaa ja kehittää tukemaan alueen jätehuoltopalveluita, kun kunkin alueen tarpeista ja olosuhteista sekä kertyvistä jätemääristä ja asiakkuuksista saadaan kokonaisvaltainen näkemys.

Vaikutukset yrityksiin

Mahdollisen jätteenkuljetusjärjestelmän päätöksen vaikutuksia yrityksiin on osaltaan arvioitu päätöksenteon tueksi laaditussa yritysvaikutusten arvioinnissa (liitteenä), sekä siitä saadussa yrittäjien lausunnossa (liitteenä) ja lausunnon eri kohtiin annetuissa vastineissa (diaesitys liitteenä). Lisäksi eri yritysten ja sidosryhmien antamat lausunnot (LIITE A) on huomioitu päätöksenteon valmistelussa.

Jätteenkuljetusjärjestelmän muuttamisella Rovaniemen ja Pellon nykyisestä kiinteistönhaltijan järjestämästä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen on kiistämättä vaikutuksia myös jätteenkuljetusyritysten toimintaan. Laadukkaalla kilpailutuksella ja tarkoituksenmukaisilla sopimusehdoilla voidaan merkittävästi vaikuttaa nykyisten ja mahdollisien uusien yritysten mahdollisuuksiin menestyä myös kunnan järjestämässä kilpailutuksessa ja saada vähintään yksi urakka-alue hoidettavakseen. Kilpailutuksen ehdoissa voidaan mm. rajoittaa sitä, ettei mikään yritys voi saada koko toimintaaluetta hoidettavakseen, vaan usealla yrityksellä on edelleen mahdollisuudet menestyksekkääseen liiketoimintaan.

Mikäli yritys kilpailutukseen osallistuu ja siinä menestyy, nykyisen paikallisen markkinatilanteen näkökulmasta yritystoiminnan edellytysten ei pitäisi merkittävästi heiketä. Asuinkiinteistöjen jäteastioiden määrä ei tule ainakaan vähenemään, joten palveluntarve pitäisi säilyä nykyisellä tasolla. Keskitetysti suunnitellut reitit ja päällekkäisistä ajoreiteistä karsitut urakka-alueet pitäisi päinvastoin lisätä ekologisuuden ohella myös toiminnan tehokkuutta ja siten myös kannattavuutta.

Kilpailua ei myöskään tietyssä mielessä tulla varsinaisesti rajoittamaan, vaan kuljetusten tilaaja olisi jatkossa kiinteistön haltijan sijaan kunta (tai sen yhtiö). Yritykset edelleen kilpailisivat astiatyhjennyksistä, tarjouksen pyytäjä vain muuttuu ja tarjouksia pyydetään alueittain tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina ja tasapuolisin ehdoin. Tyhjennettävien jäteastioiden määrä ei muutoksessa tulisi vähenemään, joten palvelutarpeen määrä alueella pysyisi vähintään nykyisellään. Pitkät sopimuskaudet toisivat myös tiettyä varmuutta yrityksen liiketoiminnan ja investointien suunnitteluun sekä henkilöstön hankintaan.

Huoltovarmuus

Huoltovarmuuden näkökulmasta erilaiset häiriö- ja poikkeusolosuhteet vaativat varautumista, valmiutta ja reagointikykyä myös jätehuoltoviranomaiselta. Yhteiskunnan kriittiset toiminnot, joihin jätteenkuljetus monen muun asian ohella kuuluu, on turvattava kaikissa olosuhteissa. Nykyinen kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus on tämän osalta haastava, sillä sopimussuhde on kuljetusyrityksen ja kiinteistön haltijan välinen, jossa kunta tai sen omistajaohjauksessa oleva jätelaitos (Napapiirin Residuum Oy) ei ole osapuoli.

Kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella kunnalla (tai sen omistajaohjaamalla jätelaitoksella) ei ole siten suoraa sopimussuhdetta jätteenkuljetusyrityksiin, eikä voi siten suoraan ohjata toimintaa tai varmistua riittävän jätteenkuljetuskaluston ja kuljettajien olevan käytettävissä näissä erityistilanteissa. Kunnanjärjestämässä jätteenkuljetuksissa jätteenkuljetusyritykset olisivat suorassa sopimussuhteessa kuntaan (tai sen omistajaohjauksessa olevaan jätelaitokseen) ja siten sopimuksellisesti paremmin myös kunnan ohjattavissa. Näin voitaisiin sopimuksellisesti myös varautua riittävän kuljetuskaluston ja henkilöstön saatavuuteen häiriö- ja poikkeusoloissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Huomioiden esittelyssä esille tuodut seikat, asiassa tehdyt selvitykset, lausunnot ja muistutukset sekä niihin annetut vastineet;

Jätehuoltojaosto päättää, että Rovaniemen kaupungin ja Pellon kunnan alueella siirrytään kunnanjärjestämään jätteenkuljetukseen sekalaisen yhdyskuntajätteen eli sekajätteen osalta 1.9.2028 alkaen.

Jätehuoltojaosto päättää, että nykyinen sekalaisen yhdyskuntajätteen eli sekajätteen kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus päättyy 31.8.2028.

Lisäksi jätehuoltojaosto edellyttää, että

  • Kuljetushankintoja valmisteltaessa tulee tehdä markkinakartoitus sekä käydä markkinavuoropuhelua yritysten kanssa tasapuolisen ja laadukkaan kilpailutuksen varmistamiseksi.
  • Toimialue tulee jakaa tarkoituksenmukaisiin urakka-alueisiin siten, että useampi kuin yksi yritys voidaan valita palvelun tuottajaksi. Urakka-alueiden määrässä ja muissa kilpailutuksen ehdoissa tulee huomioida potentiaalisten tarjoajien lukumäärä.
  • Sopimuskauden kesto on määriteltävä ja hankinta ajoitettava siten, että kaiken kokoisilla yrityksillä on mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuun.

Saostus- ja umpisäiliölietteen kiinteistöittäisestä kuljetuksesta päätetään erikseen, kun erillinen selvitys jätelain edellytysten täyttymisestä saostus- ja umpisäiliölietteiden osalta on laadittu.

Päätös

Jätehuoltojaosto kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Jätehuoltojaosto päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Rovaniemen kaupunki, Ranuan kunta, Pellon kunta, Napapiirin Residuum Oy, Lapin Ely-keskus ja lausunnon antaneet.