Elinvoimalautakunta, kokous 20.6.2023

§ 64 Sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä

ROIDno-2023-511

Valmistelija

  • Sari Martikainen, kotoutumispalveluiden koordinaattori, sari.martikainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin elikeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) pyytää Rovaniemen kaupunkia vahvistamaan toimittamansa sopimusluonnoksen kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa (Laki 1386/2010) tarkoitettujen pakolaistaustaisten henkilöiden kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. Sopimusluonnos on päivitetty vastaamaan tämän vuoden aikana kotoutumislaissa tapahtuneita lainsäädäntömuutoksia. Sopimuspohja on työ- ja elinkeinoministeriön laatima. 

Sopimukseen on pyydetty kirjaamaan myös päivitetty tieto Rovaniemen kaupunginvaltuuston 15.5.2023 hyväksymästä kotouttamisohjelmasta 2023 - 2025 (§ 47). Sopimukseen on ajankohtaista päivittää myös tieto kaupungin hallituksen viimeisimmistä 10.6.2019 tehdystä päätöksestä kuntapaikkojen määrästä (§ 206). Päivitetty sopimus korvaa ELY-keskuksen ja Rovaniemen kaupungin 8.4.2014 laatiman toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen kuntaan muutosta ja kotoutumisen edistämisestä (LAPELY/272/2014). 

Keskeiset muutokset sopimuksen sisällössä: 

Sopimuksen päivittämisen perusteena on kotoumislaissa 1.1.2023 alkaen voimaan astuneet muutokset koskien hyvinvointialueiden roolia (Laki 936/2022, HE 84/2022 vp.).

  • Rovaniemen kaupungin on kuultava jatkossa Lapin hyvinvointialuetta, jos kaupunkin tarkistaa kuntaan osoittamista ja kotoutumisen edistämistä koskevaa sopimusta tai jos kuntapaikalle osoitetaan yksittäinen henkilö, jolla on ilmeisiä sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeita. 
  • Kaupungin on pidettävä Lapin hyvinvointialue informoituna ja osallisena vastaanoton käytännön suunnittelussa ja toteutuksessa. 

Kotoutumislakiin on tehty muutoksia 1.3.2023 alkaen huomioiden Ukrainan sotaa paenneiden tilapäistä suojelua saavien tilanne Suomessa (Laki 1083/2022, HE 135/2022 vp.).

  • Tilapäistä suojelua saava henkilö, jonka kotikunta on Rovaniemi, on jatkossa kuntaan osoittamista koskevan sopimuksen piirissä, joten hänelle voidaan osoittaa kuntapaikka Rovaniemelle.  
  • Tilapäistä suojelua saavasta henkilöstä, jonka kotikunta on Rovaniemi, maksetaan Rovaniemen kaupungille valtion kotoutumiskorvauksia samoin korvausedellytyksin kuin muista pakolaistaustaisista henkilöistä. 

Vaikutukset valtion kotoutumiskorvauksiin

Lainsäädäntömuutokset vaikuttavat Rovaniemen kaupungille maksettaviin kotoutumiskorvauksiin. Laskennallisten korvausten jakautuminen 1.1.2023 alkaen Rovaniemen kaupungin ja Lapin hyvinvointialueen kesken pienentää kaupungille kustakin henkilöstä maksettavan laskennallisen korvauksen määrää. Kaupungille maksetaan kuitenkin jatkossa kotikuntamerkitään hakeneesta tilapäisen suojelua saavasta henkilöstä samat kotoutumiskorvaukset kuin muista pakolaistaustaisista henkilöistä. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää hyväksyä ELY-keskuksen toimittaman kuntaan osoittamista ja kotoutumisen edistämistä koskevan päivitetyn sopimusluonnoksen. Sopimus korvaa ELY-keskuksen ja Rovaniemen kaupungin välillä 8.4.2014 allekirjoitetun sopimuksen (LAPELY/272/2014).

Päätös

Lautakunnalle asian esitteli  vs. toimialajohtaja Samppa Määttä. 

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Sari Martikainen, Sanna Mäensivu, ELY-keskus