Elinvoimalautakunta, kokous 20.6.2023

§ 65 Vastaus valtuustoaloitteeseen korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelujen lisäämisestä Rovaniemen yrityksissä

ROIDno-2022-4120

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Maria Huhmarniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Korkeakoulutetulla väestöllä on merkitystä Rovaniemen elinkeinorakenteen monipuolistamisessa. Lapin ammattikorkeakoulusta ja Lapin yliopistosta valmistuvat osaajat ovat tärkeässä osaamissa esimerkiksi uuden yritystoiminnan perustamisessa, paikallisten yritysten osaavan työvoiman saatavuudessa sekä TKI-toiminnan lisäämisessä yrityksissä. Toisaalta korkeakouluilla on valtakunnallinen koulutusvelvollisuus ja alumnit sijoittuvatkin työelämään eri puolille Suomea. Rovaniemen kaupungin edun mukaista on erilaisilla toimenpiteillä edistää korkeakoulutettujen työllistymistä ja sijoittumista juuri Rovaniemelle.

Rovaniemen kaupungilla on Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahasto. Rahaston tarkoituksena on edistää ja tukea Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa. Lisäksi rahaston tarkoitus on edistää Rovaniemen kaupungin kehittämistoimintaa sekä tukea kaupungin elinkeino- ja yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä. 

Lapin yliopistossa on vuosittain harjoittelustipendejä haettavana ja stipendin avulla sijoitutaan harjoitteluun eri puolille Suomea tai ulkomailla. Stipendien määrä on kuitenkin rajallinen eikä stipendejä riitä kaikille hakijoille. Stipendihaku on avoinna ohjelmissa, joissa on sekä kandi- että maisteritaso. Esimerkiksi kansainvälisten maisteriohjelmien opiskelijoille ei ole harjoittelustipendejä. Samalla kansainvälisten osaajien työllistymistä haastaa myös kulttuurierot sekä tyypilliset vaatimukset erinomaiselle suomen kielelle. Korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille tarvitaan työllistymistä tukevia palveluita enemmän. Työharjoittelurahoitus on yksi tehokas keino, joka voi samalla tukea paikallisten yritysten kansainvälistymistä.

Esitämme, että Rovaniemen kaupungin kehittämisrahaston ja yritysten yhteisrahoituksena tuetaan korkeakoulutettujen työharjoittelujaksoja Rovaniemellä toimivissa yrityksissä.

Osa rahoituksesta on allakoitava kansainvälisille opiskelijoille. Parhaimmillaan harjoittelut edistävät yritysten TKI-toimintaa ja/tai kansainvälistymistä. Siten työharjoittelujen on kohdistuttava opiskelijoiden osaamiseen: esimerkiksi matkailututkimuksen harjoitteluja ei tule kohdentaa tonttuna tai oppaana toimimiseen vaan matkailun kehittämistehtäviin. Harjoittelustipendien on oltava myös jatko-opiskelijoiden haettavana. 

Suomessa on isoja alueellisia eroja muun muassa korkeakoulututkinnon suorittaneiden sijoittumisessa. Tarvitsemme erilaisia keinoja korkeakoulutettujen pitovoiman lisäämiseksi niin Rovaniemellä kuin laajemminkin Lapissa. Rovaniemen kaupungin on tehtävä yhteistyötä korkeakoulutettujen pitovoiman lisäämiseksi muiden Lapin kuntien kanssa.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää yhteistyön käynnistämistä paikallisten yritysten ja Rovaniemen kehityksen kanssa sekä budjetoi Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen kehittämisrahaston varoja työharjoittelustipendien osarahoitukseen. Selvityksessä kartoitetaan yritysten kiinnostus työharjoitteluiden vastaanottamiseen ja osarahoitukseen."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Aloitteessa on esitetty selvityksen tekemistä yhteistyössä paikallisten yritysten ja Rovaniemen kehityksen kanssa, jossa kartoitettaisiin yritysten kiinnostus työharjoitteluiden vastaanottamiseen ja osarahoitukseen. Lisäksi esitetään, että Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastosta myönnettäisiin varoja työharjoittelustipendien osarahoitukseen.

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Kehittämisrahaston käyttötarkoitus on edistää ja tukea Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa. Lisäksi rahaston tarkoitus on edistää Rovaniemen kaupungin kehittämistoimintaa sekä tukea kaupungin elinkeino- ja yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä.

Aloitteessa esitetty työharjoittelustipendien rahoitus sopisi rahaston käyttötarkoitukseen.

Kehittämisrahaston sääntöjen 4 §:n mukaan rahastosta voidaan käyttää ensisijaisesti sen pääomien tuotto. Rahaston pääoma on ollut kotiutettuna, joten tuottoa ei ole tullut. Rahaston pääoma on tällä hetkellä taseessa kirjattuna 6,37 milj. euroa.

Jaettaessa avustuksia yrityksille on huomioitava valtiontukisäännökset, ja tämä yksityiskohta olisi selvitettävä ennen stipendien jakoa. Stipendit voitaisiin jakaa suoraan opiskelijoille, jolloin se ei kohdistuisi tiettyyn yritykseen. Tällöin toisaalta työharjoittelustipendin käytön valvonta voisi muodostua haastavaksi.

Stipendien hallinnointi kaupungilla vaatisi hakumenettelyn ja sen järjestäminen resursseja, joita nyt tällä hetkellä ei työllisyys- ja elinkeinopalveluissa ole. Myöskään yritysten erilliseen kartoittamiseen harjoittelupaikkojen osalta ei tällä hetkellä Business Rovaniemessä ole resursseja.

Kesällä 2022 perustettu Rovaniemen - Opiskelijan kotikaupunki yhteistyöryhmä on käsitellyt opiskelijoiden ja yritysten välisen yhteistyön vahvistamista harjoittelupankin avulla. Harjoittelupankin perustaminen edellyttäisi uuden digitaalisen alustan luomista ja tietosuojakysymysten selvittämistä. 

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU, Lapin yliopisto, Lapin AMK ja Ammattiopisto Lappia ovat kehittäneet Lapin yhteistä harjoittelupolkua työelämään oman hankkeen avulla. Lappilainen koulutuskumppanuus -toimintamallissa oppilaitokset ovat sitoutuneet koulutusyhteistyöhön, työelämäpalveluiden yhteiskehittämiseen, TKI-yhteistyöhön sekä ennakointitiedon, asiantuntijuuden ja osaamisen jakamiseen. Yhteistyötä halutaan jatkaa esim. kuntien, yrittäjäjärjestöjen ja elinkeinoelämän kanssa, jotta Lapin alueen osaavan työvoiman saatavuus ja työelämän elinvoimaisuus voidaan taata myös tulevaisuudessa. 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja hyväksyy edellä mainitun vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Lautakunnalle asian esitteli  vs. toimialajohtaja Samppa Määttä. 

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Evästys jatkovalmistelua varten: Työllisyyspalvelut suunnittelevat jakomenettelyn ja hallintamallin siltä pohjalta, että stipendit jaetaan suoraan opiskelijoille ja miettivät vuosittain jaettavan summan. Kiinnostuneita yrityksiä ei tarvitse erikseen kartoittaa, vaan nimenomaan selvittää vastauksessa kuvaillun Harjoittelupankin kaltaisen alustan perustamista ja sen kustannuksia. Suunnittelu- ja selvitystyö tehdään vuoden 2023 loppuun mennessä / valtuustokauden 23-24 loppuun mennessä. Malli jalkautetaan, kun rahastosta tuottoja on taas saatavissa.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä