Keskusvaalilautakunta, kokous 19.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen sekä vaalipäivän äänestyspaikkojen määrääminen presidentinvaalia 2024 varten

ROIDno-2023-2174

Valmistelija

  • Henna Penttilä, asiakaspalveluvastaava, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Vaalilain 9.1 §:n mukaan kunnanhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kunnassa. Vaalilain 9.3 §:n mukaan jokaisella äänestysalueella tulee olla kunnanhallituksen päätöksellä määrätty äänestyspaikka. Vaalilain 9.1 §:n 3) kohdan mukaan ennakkoäänestyspaikkoina toimivat sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut, kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset.

Vaalilain 9 §:n 4 momentin mukaisesti kunnanhallituksen on huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmä, merkitään Digi- ja väestötietoviraston määräämällä tavalla jokaisen kunnassa olevan

- yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat; ja

- vaalipäivän äänestyspaikan nimi ja käyntiosoite sekä muut Digi- ja väestötietoviraston määräämät tiedot.

Kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 3.11.2023 mennessä.

Liitteenä löytyy alustavat suunnitelmat yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi (liite 1), äänestysauton reitiksi (liite 2)  ja vaalipäivän äänestyspaikoiksi (liite 3). Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen suunnitelmassa on esitelty äänestyspaikkojen aukiolojat ja äänestysauton reitin yhteydessä auton aikataulu. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Henna Penttilä, asiakaspalveluvastaava, henna.penttila@rovaniemi.fi

Keskusvaalilautakunta merkitsee suunnitelman tiedoksi ja esittää kaupunginhallitukselle, että se ryhtyisi toimenpiteisiin yleisten ennakkoäänestyspaikkojen ja äänestysalueiden äänestyspaikkojen määräämiseksi vuoden 2024 presidentinvaalia varten.

Päätös

Keskusvaalilautakunta merkitsi suunnitelman tiedoksi ja päätti esittää kaupunginhallitukselle, että se ryhtyisi toimenpiteisiin yleisten ennakkoäänestyspaikkojen ja äänestysalueiden äänestyspaikkojen määräämiseksi vuoden 2024 presidentinvaalia varten.

Tiedoksi

kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.