Tekninen lautakunta, kokous 12.12.2023

§ 64 Valtuustoaloite Esteetön kalastuspaikka Rovaniemelle

ROIDno-2023-3146

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Riku Tapio ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Esteetön kalastuspaikka Rovaniemelle

Rovaniemi on sitoutunut yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon, meillä on jo monia hyviä ja Rovaniemen kaupungin alueella toimii erinomaisia esimerkkejä soveltavasta harrastustoiminnasta erityisryhmille. Meillä on myös hienoja esteettömiä paikkoja, kuten uimaranta. Rovaniemeltä kuitenkin puuttuu esteetön kalastuspaikka.

Kalastaminen tekee todistetusti hyvää ja sen pitäisi kuulua kaikille. Metsähallituksen ja Oulun Diakonissalaitoksen vuonna 2014 tekemässä tutkimuksessa selvitettiin Metsähallituksen lupa-asiakkaiden metsästys- ja kalastusmatkoilla kokemia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Tutkimuksen mukaan kalastajat kokevat fyysisen ja psyykkisen vointinsa kasvavan luonnossa. Myös sosiaalinen hyvinvointi kohenee (lähde: metsä.fi)

Esteetön kalastuspaikka palvelisi myös muita kuntalaisia ja olisi oiva tapa tutustuttaa uusia harrastajia kalastuksen pariin.

Lapissa on tällä hetkellä vain yksi esteetön kalastuspaikka. (lähde: vapaa-ajankalastajat.fi). Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemi ryhtyy selvittämään esteettömän kalastuspaikan saamista kaupunkiin. Mallia voi hakea esimerkiksi Kemin kaupungin esteettömästä kalastuspaikasta. Esteettömän kalapaikan sijainti, ylläpito ja huolto ovat erityisen tärkeitä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteet kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Riku Tapio ym. jäsenet ovat jättäneet aloitteen esteettömän kalastuspaikan rakentamisesta Rovaniemelle.

Vastauksena aloitteeseen yhdyskuntatekniikan yksikkö toteaa, että Rovaniemen kaupunki on toteuttamassa Lainaanrantaan valtatien 4 ja Jätkänkynttilän väliselle alueelle (Valtakatu,Lainaanpuisto, Rantapuisto ja Jätkänpuisto) laaditun katu- ja puistosuunnitelmaehdotuksen mukaiset muutokset ranta-alueen uudistamiseksi. Suunnitelmaehdotus pohjautuu aiemmin laadittuun Lainaanrannan yleissuunnitelmaan, joka on hyväksytty Yhdyskuntasuunnittelun lautakunnassa 21.2.2023 §19.

Ranta-alueelle on suunnitelmaehdotuksessa esitetty rakennettavaksi muun ohella venesataman laajennus. Venesataman laajennuksen yhteyteen on tarkoitus suunnitelman mukaisesti rakennetaa kaksi esteetöntä kalastuspaikkaa. Rakentaminen on suunniteltu tapahtuvan vuosien 2024 ja 2025 aikana.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen ja antaa edellä esitetyn vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteentekijät, yhdyskuntatekniikan yksikkö

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.