Tekninen lautakunta, kokous 12.12.2023

§ 60 Katu- ja puistosuunnitelmien hyväksyminen: Lainaanranta

ROIDno-2023-3644

Valmistelija

  • Jari Kyrö, suunnitteluasiantuntija, jari.kyro@rovaniemi.fi
  • Aku Raappana, suunnittelupäällikkö, aku.raappana@rovaniemi.fi
  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Lainaanrantaan valtatien 4 ja Jätkänkynttilän väliselle alueelle (Valtakatu,Lainaanpuisto, Rantapuisto ja Jätkänpuisto) on laadittu katu- ja puistosuunnitelmaehdotukset ranta-alueen uudistamiseksi. Ranta-alueelle on suunnitelmaehdotuksessa esitetty myös venesataman laajennus. Suunnitelmaehdotus pohjautuu aiemmin laadittuun Lainaanrannan yleissuunnitelmaan, joka on hyväksytty Yhdyskuntasuunnittelun lautakunnassa 21.2.2023 §19. Suunnitelmassa on huomioitu myös tulvatorjunnan yleissuunnitelman mukaisen tulvasuojamuurin toteuttaminen. Tulvatorjunnan yleissuunnitelma on hyväksytty Yhdyskuntasuunnittelun lautakunnassa 25.10.2022 §130.

Katu- ja puistosuunnitelmaehdotukset ovat olleet julkisesti nähtävillä 17.11.2023 – 1.12.2023 välisen ajan. Nähtävilläolosta on ilmoitettu Lapin Kansassa 17.11.2023, asiointipiste Osviitassa, sekä Rovaniemen kaupungin virallisella ilmoitustaululla osoitteessa rovaniemi.fi/ilmoitustaulu.

Määräaikaan mennessä katusuunnitelmaehdotuksista on jätetty kaksi muistutusta.

Muistutus 1: Muistutuksen ovat yhteisesti jättäneet suunnitelman vaikutusalueella olevat taloyhtiöt Asunto Oy:t Tukkihamina, Lainaanranta, Lossiranta, Lossitörmä ja Lainaantörmä. Muistutuksessa vastustetaan sataman laajennuksen toteuttamista esitetylle paikalle, kiinnitettään huomiota sataman vaatimaan pysäköintipaikkojen tarpeeseen sekä pidettiin sataman saavutettavuutta huonona. Muistutuksessa esitettiin asukaspysäköintitunnuksen käyttöönottoa sekä pysäköintitalon rakentamista. Lisäksi kiinnitettiin huomiota matonpesupaikan säilyttämiseen. Ongelmiä nähtiin istutettavien puiden sijoittelussa ja edellisessä toteutusvaiheessa tehtyjen tonttiliittymien reunatukien korkeudessa. Muistutus on liitteenä.

Vastineena muistutukseen yhdyskuntatekniikan yksikkö toteaa, että sataman laajennus on olennainen osa Lainaarannan ranta-alueen kehittämistä. Se on mukana jo hyväksytyssä yleissuunnitelmassa, eikä sen tarvetta ole aiemmin kyseenalaistettu. Satama palvelee erityisen hyvin keskustassa asuvia veneilijöitä, jolloin veneelle voidaan saapua myös kävellen ja pyörällä. Satamaa palvelevia aikarajoitettuja pysäköintipaikkoja on suunnitelmaehdotuksessa lisätty nykytilanteeseen nähden. Sataman suunnittelmaluonnoksessa on huomioitu esteetön kulku, esteetön kalastuspaikka ja neljä esteetöntä venepaikkaa. Asukkaiden pysäköinnin osalta on todettava, että asukaspysäköintijärjetelmän käyttöönotto tai pysäköintitalon rakentaminen eivät ole ratkaistavissa tässä suunnitelmassa, vaan tulee käsitellä omana asiakokonaisuutena. Suunnitelmaehdotuksessa on pyritty mahdollisuuksien mukaan säilyttämään olevaa kasvillisuutta ja lisätty maltillisesti uusia viherakenteita, myös puita. Asukkailta ja muilta suunnittelu aikana osallistetuilta kaupunkilaisilta on tullut selkeä palaute puiden ja muiden viherrakenteiden merkityksestä puistoalueen viihtyisyydelle. Suunnitelmaehdotuksessa on huomioitu myös vesistönäkemien merkitys sekä liikenteen ja kunnossapidon vaatimukset viherrakenteiden suhteen. Vesistönäkemää tarkastellessa on huomioitava myös vesillä liikkujan näkökulma, miltä ranta-alueet näyttää vesistön suunnasta. Matonpesupaikka säilyy nykyisellään ja nykyisessä sijainnissa. Nähtävillä olevassa suunnitelmaehdotuksessa reunatuki on esitetty oikein ja toimivaan lopputulokseen kiinnitettään rakennusvaiheessa huomiota. Reunatuen tarkoitus on korostaa pihalle kääntyvän ajoneuvon väistämisvelvollisuutta jalkakäytävän tai pyörätien kulkijan suhteen sekä ohjata katualueen hulevesiä.

Muistutus 2: Asunto Oy Lainaanranta, Valtakatu 40, on jättänyt muistutuksen, jossa ehdotetaan suunnitelmaluonnoksessa esitettyn Kariniemenpolun koivukujan kiinteistön puoleisesta koivurivistä luopumista sen peittäessä liikaa jokimaisemaa, yhden olemassa olevan pihlajan säilyttämistä sekä olemassaolevien lehtikuusten poistamista ja mäntyjen istuttamista tilalle.

Vastineena muistutukseen yhdyskuntatekniikan yksikkö totetaa, että suunnitelmaehdotuksessa on pyritty mahdollisuuksien mukaan säilyttämään olevaa kasvillisuutta ja lisätty maltillisesti uusia viherakenteita, myös puita. Asukkailta ja muilta suunnittelu aikana osallistetuilta kaupunkilaisilta on tullut selkeä palaute puiden ja muiden viherrakenteiden merkityksestä puistoalueen viihtyisyydelle. Suunnitelmaehdotuksessa on huomioitu myös vesistönäkemien merkitys sekä liikenteen ja kunnossapidon vaatimukset viherrakenteiden suhteen. Edelleen vesistönäkemää tarkastellessa on huomioitava myös vesillä liikkujan näkökulma, miltä ranta-alueet näyttää vesistön suunnasta. Muistutuksen kohteena oleva Kariniemenpolun molemmin puolin esitetty koivukuja on tehty rajaamaan eroteltua jalkakäytävää ja pyörätietä muusta puistoalueesta. Uusi istutettava puusto on useita vuosia pienikokoista ja korvaa vähitellen nykyistä ikääntymisen vuoksi uusittavaa rannan puoleista koivuriviä. Jos liika peitteisyys muodostuu jossakin vaiheessa ongelmaksi, voidaan sitä säädellä puiston kunnossapitotoimenpiteillä. Merkintä Ti x vu puuttuu kyseisen puistosuunnitelmaehdotuksen selitteistä. Se löyttyy tässä nähtävillä olevalta Jätkänpuiston suunnitelmakartalta ja tarkoittaa puistolehmusta (Tilia x vulgaris `Siivonen´). Nykyisen ikääntyneen pihlajan vaihto lehmukseen johtuu pyrkimyksestä pitkäikäisempien puulajien käyttöön. Lähtökohtana Lainaanrannan alueella on luontaisten paikallisten puulajien suosiminen. Joukkoon on kuitenkin pyritty sijoittamaan pieninä ryhminä myös muita pohjoisiin olosuhteisiin sopetuvia puita ja pensaita. Näillä saadaan luotua puistoalueelle sellaista kerroksellisuutta, että puiston uusiutuminen saadaan vaiheittaiseksi ja jatkuvaa viherpeittoa säilytettyä. Suunnitelmaehdotuksessa on säilytetty mahdollisuuksien mukaan olevaa kasvillisuutta. Poistettavaksi toivotut vanhat lehtikuuset arvioidaan säännöllisesti toteutettavissa kuntokartoituksissa ja poistetaan tarvittaessa, mikäli niiden kunto sitä edellyttää.

Suunnitelmaehdotukset ovat liitteinä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä liitteinä olevien piirustusten mukaiset katu- ja puistosuunnitelmat, piirustusnumerot 8289A...G-222, 8090A...E-222, 8291-272, 8292-272, 8293-272, 8294A-272 ja 8295A-272.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Muistutuksen jättäneet.

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Viranomainen, jolle valitus tehdään on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                                
Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu
Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2841
Puhelinnumero: 029 564 2800 (vaihde)
Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

 

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.