Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 148 Valtuustoaloite: Maksuehtojen yhtenäistämiseksi varhaiskasvatuksen palveluissa (lisäpykälä)

ROIDno-2023-4030

Perustelut

Tiina Outila ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista määrittää varhaiskasvatuksesta perittäviä maksuja. Lain 14§ "Jos kunta tai kuntayhtymä järjestää varhaiskasvatuksen varhaiskasvatuslain 10 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetulla tavalla ostopalveluna, palvelusta on perittävä samat maksut kuin kunnan tai kuntayhtymän itse järjestämästä vastaavasta varhaiskasvatuksesta peritään."

Rovaniemellä yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille on annettu lupa ilmoitusmenettelyllä periä asiakkaalta enemmän maksua kuin laissa on säädetty. Lisämaksun perimiseen varhaiskasvatuksesssa tulee aina olla perusteltu syy. Varhaiskasvatuslaissa todetaan ettei sitä saa periä lakisääteisen varhaiskasvatuksen palvelun toteuttamiseksi.

Rovaniemen kaupungilla on vastuu lapsiperheiden yhdenvertaisuuden toteutumisesta varhaiskasvatuksen palveluissa. Ilmoitusmenettely lisämaksua koskien ei ole riittävä toimi takaamaan asiakkaiden yhdenvertaisuutta varhaiskasvatuksen palveluissa.

Varhaiskasvatuksen palveluissa on laadittava selkeä toimintaohje lisämaksuja koskien. Toimintaohjeen toteutumista on seurattava vuosittain."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.