Elinvoimalautakunta, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Elinvoimalautakunnan lausunto Rovaniemen kotouttamisohjelma 2023-2025 -luonnoksesta

ROIDno-2023-314

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Kunnan kotouttamistyön lainsäädännöllinen tausta

Laki kotoutumisen edistämisestä (32 §) edellyttää, että kunta laatii kotoutumisen edistämiseksi ja monialaisen yhteistyön vahvistamiseksi kotouttamisohjelman, joka hyväksytään kunnanvaltuustossa. Ohjelmaa on tarkistettava vähintään kerran neljässä vuodessa ja se tulee ottaa huomioon kunnan talousarviota laadittaessa. Voimassa oleva kotouttamisohjelma on myös edellytys sille, että valtio korvaa kotoutumisen edistämisestä annetun lain (44 §) mukaisesti kunnalle aiheutuneita kustannuksia. Rovaniemen kaupungin voimassaoleva kotouttamisohjelma 2018-2024 on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 18.6.2018 ja ohjelman lakisääteistä tarkistustyötä on tehty syksyn 2022 aikana. Kotouttamisohjelman päivitystyötä on tehty vuonna 2018 voimaantullutta kotouttamisohjelmaa pohjadokumenttina käyttäen monialaisessa kehittämistyöryhmässä, jossa on ollut hyvinvointiryhmän nimeämiä edustajia Rovaniemen kaupungin toimialoilta ja konsernihallinnosta sekä kolmannelta sektorilta ja Lapin ELY-keskuksesta. 

Kotoutumisen edistämisestä annetun lain 30 § mukaan kunnalla on yleis- ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä sekä sen suunnittelusta ja seurannasta paikallistasolla. Kunnan tulee varmistaa, että sen palvelut soveltuvat myös maahanmuuttajille ja huolehtia oman henkilöstönsä osaamisen kehittämisestä kotoutumisen edistämisessä. Kotouttamisohjelman avulla kunnassa voidaan kehittää, suunnitella ja seurata palvelujen soveltumista maahanmuuttajille sekä tehdä näkyväksi kotoutumisen edistämistyön vastuutahoja, kehittämistarpeita ja painopisteitä. Kotouttamisohjelma myös edistää monialaista paikallista yhteistyötä eri viranomaisten ja muiden maahanmuuttajien kanssa toimivien tahojen välillä.

Kotouttamisohjelmaan tehdyt sisällölliset päivitykset

Kotouttamisohjelman päivityksessä on huomioitu Rovaniemen kaupungin kotoutumista tukevaan työhön vaikuttavina asioina erityisesti:

  • muutokset toimintaympäristössä, suuri määrä tilapäistä suojelua saavia saapunut Ukrainasta
  • sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtyminen kunnilta hyvinvointialueille
  • muutokset kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa.

Rovaniemen kaupungin kotouttamisohjelman päivitystyössä on huomioitu ohjelman laadinnan jälkeen toimintaympäristössä tapahtuneet suuret muutokset. Suomeen on tullut Ukrainassa käytävää sotaa pakoon vuoden 2022 aikana yli 40 000 tilapäistä suojelua saavaa henkilöä ja Maahanmuuttoviraston päätöksellä Rovaniemelle on kasvavasta tilapäistä suojelua saavien määrästä johtuen perustettu toinen vastaanottokeskus. Kotoutumisen edistämisestä annettuun lakiin on tehty muutoksia liittyen kotoutumista edistävien palveluiden järjestämisvastuisiin ja niistä maksettaviin korvauksiin, kun 1.1.2023 sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Rovaniemen kaupungissa kotoutumispalvelut ovat vuoden 2022 loppuun asti toteutuneet osana maahanmuuttajasosiaalityötä. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kokonaisvastuu kotoutumistyöstä jäi kuitenkin edelleen kunnille ja Rovaniemen kaupungin hallintosäännössä (1.1.2023, 32 §) vastuu maahanmuuttajien kotoutumispalveluista kuuluu elinvoimalautakunnalle. Kotoutumisen edistämisestä annetun lain mukaiset palvelut järjestetään osana työllisyyspalveluita. Kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden lisäksi kotoutumistyötä tehdään kuitenkin poikkihallinnollisesti ja osana maahanmuuttajien lähipalveluita. Kotoutumista edistävän työn osalta korostuvat jatkossa entistä enemmän sivistys- ja vapaa-ajan palvelut sekä kaupungin elinvoiman kehittämiseen liittyvät palvelut ja tätä on tehty näkyväksi myös kotouttamisohjelman päivityksessä. 

Kotouttamisohjelma on erillisohjelma, joka toteuttaa osaltaan Rovaniemen kaupunkistrategiaa. Kotouttamisohjelman päivittäminen sidotaan jatkossa valtuustokausiin ja päivityksen myötä ohjelman voimassaoloajaksi määritellään 2023-2025. 1.1.2023 voimaan tulleen Rovaniemen kaupungin hallintosäännön 28 § mukaan kaupunginhallitus vastaa kotouttamisohjelmatyöstä ja 32 § mukaan elinvoimalautakunta vastaa työllisyyspalveluista ja maahanmuuttajien kotoutumispalveluista. Ohjelmaluonnosta on esitelty kaupungin johtoryhmälle ja esittelystä hyvinvointiryhmälle on myös sovittu. Valmiin ohjelman hyväksyy lausuntokierroksen ja kaupunginhallituksen hyväksynnän jälkeen kaupunginvaltuusto. Ohjelma päivitetään kaupungin brändi-ilmeen mukaiseen visuaaliseen muotoon ennen kaupunginvaltuuston käsittelyä.

Ohjelman päivityksessä tehdyn tavoitteiden sekä vastuiden uudelleenkohdentamisen vuoksi päivitystyöstä on syytä pyytää lausunnot sivistyslautakunnalta, hyvinvointilautakunnalta sekä elinvoimalautakunnalta, jotka vastaavat ohjelman toimenpiteitä toteuttavien palvelujen järjestämisestä. Lausunnossa on syytä kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin kohtiin:

  1. Lautakuntien yleishuomiot kotouttamisohjelman sisällöstä
  2. Lautakuntien näkemys ohjelman tavoitteista ja kehittämiskohteista vastuineen (luku 5.2. Ohjelmakauden kehittämistarpeita ja tavoitteita). Ovatko nämä tarkoituksenmukaisia ja oikein kohdennettuja kuluvalle ohjelmakaudelle?

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus 

  • hyväksyy liitteenä olevan Rovaniemen kotouttamisohjelma 2023-2025 päivityksen luonnoksen ja päättää pyytää siitä lausunnot sivistyslautakunnalta, hyvinvointilautakunnalta sekä elinvoimalautakunnalta 31.03.2023 mennessä.

Päätös

Erityisasiantuntija Jonna Leppiaho esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.

Kaupunginjohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:
"Kaupunginhallitus päättää pyytää liitteenä olevan Rovaniemen kotouttamisohjelma 2023-2025 -luonnoksesta lausunnot sivistyslautakunnalta, hyvinvointilautakunnalta sekä elinvoimalautakunnalta 31.03.2023 mennessä. Samalla kaupunginhallitus pyytää lautakuntia lausunnoissaan arvioimaan kotouttamisen kustannuksia."

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi
  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi
  • Hannu Pessa, talouspäällikkö, hannu.pessa@rovaniemi.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Kaupunginhallitus on päättänyt pyytää liitteenä olevan Rovaniemen kotouttamisohjelma 2023-2025 -luonnoksesta lausunnot sivistyslautakunnalta, hyvinvointilautakunnalta sekä elinvoimalautakunnalta 31.03.2023 mennessä. Samalla kaupunginhallitus pyytää lautakuntia lausunnoissaan arvioimaan kotouttamisen kustannuksia.

Kotouttamisohjelma

Kotouttamisohjelmassa on pyritty tuomaan Rovaniemellä tehtävä kotouttamistyö esille mahdollisimman selkeässä muodossa, jotta lukijalla olisi mahdollisuus hahmottaa Rovaniemellä tehtävän kotouttamistyön vastuutahot ja kehittämislinjaukset. Kuluvalla kotouttamisohjelman ohjelmakaudella tavoitteena on tehostaa Rovaniemellä tapahtuvan kotouttamistyön kokonaiskoordinointia ja ylläpitää laadukasta yhteistyötä toimijoiden välillä muun muassa kotouttamistyön kehittämisryhmän kautta ohjelman kehittämisehdotuksia hyödyntäen. Ohjelman päivitystyötä on tehty syksyn ja talven 2022 aikana. Ohjelmakaudella tulee tapahtumaan vuonna 2022 tehdyn päivitystyön jälkeenkin merkittäviä muutoksia. 

1.1.2023 toimintansa aloitti sote-rakenneuudistuksen myötä Lapin hyvinvointialue, jonka järjestämisvastuulle siirtyivät alueen kunnilta sosiaali- ja terveyspalvelut. Kotouttamisohjelman päivityksessä on pyritty huomioimaan kyseinen toimintaympäristön muutos. Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta alkaen. Lisäksi hallitus on esittänyt kotoutumisen edistämisestä annetun lain uudistamista ja se on ollut lausuntokierroksella kesällä 2022. Uuden kotoutumislain on tarkoitus tulla voimaan yhtäaikaisesti TE-palvelujen uudistuksen kanssa vuonna 2025. Rovaniemen kaupungin kotouttamisohjelman päivittäminen sidotaan jatkossa valtuustokausiin ja uusi ohjelma julkaistaan seuraavan kerran vuonna 2026 alkavalle ohjelmakaudelle. Uudella ohjelmalla vastataan muutoksiin, joita lähivuodet tuovat tullessaan kotouttamistyöhönkin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta lausuu kotouttamisohjelmaluonnoksesta seuraavasti:

Lautakunnan yleishuomiot kotouttamisohjelman sisällöstä

Ohjelmassa on tarkasteltu laaja-alaisesti kotoutumista edistäviä asioita ja eri toimijoiden roolia kokonaisuudessa.

Lautakunnan näkemys ohjelman tavoitteista ja kehittämiskohteista vastuineen (luku 5.2. Ohjelmakauden kehittämistarpeita ja tavoitteita). Ovatko nämä tarkoituksenmukaisia ja oikein kohdennettuja kuluvalle ohjelmakaudelle?

Tavoitteet ja kehittämiskohteet on tunnistettu laaja-alaisesti ja erityisen hyvää ohjelmassa on se, että ohjelmassa kotoutumisen nähdään kuuluvan laajasti kaupungin eri palvelueiden tehtäväksi. 

Kotouttamisen kustannukset

Kotouttamistyön kustannukset ovat elinvoiman toimialalla vuonna 2023 arviolta 0,7 milj. euroa, johon saadaan korvauksia vastaava summa. Käytännössä kotouttamistoiminta on kaupungille kustannusneutraalia. Kotouttamistyön kustannuksia seurataan jo nyt omilla kustannuspaikoille, jolloin viimeinen esitetty kehittämistarve on osin jo toteuttu.

Maahanmuuttajia tuetaan lisäksi esimerkiksi työllistämistukien kautta, mutta näistä ei ole erillistä seurantaa kirjanpidossa eikä tällaisen toteuttaminen ole yksinkertaista. Toiseksi viimeisenä esitetyn kehittämistarpeen kotouttamisen tulojen ja menojen mallin yhteydessä tarkempaa selvitystä voidaan toteuttaa kertaluonteisena asiana.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu. Asian käsittelyn aikana kokouksesta poistuivat palvelualuepäällikkö Hajnalka Kiss-Herttua klo 16.04, vammaispalveluiden edustaja Jarno Saapunki ja vanhuspalveluiden edustaja Timo Eskelinen klo 16.22.

Muutosesitys:
Sanna Konolan teki kannatetun muutosesityksen, että kehittämistarpeeksi lisätään: Kotouttamisen onnistumisen laadullisten ja määrällisten mittareiden määrittely.

Päätös:
Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen ja täydennettynä Konolan tekstilisäyksen mukaisesti.

Tiedoksi

kaupunginhallitus, Jonna Leppiaho