Perustelut
Maria Huhmarniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:
"Arctic Design Weekin ohjelmistossa oli 20.3. Kenen ehdoilla kaupunkia rakennetaan -keskustelutilaisuus. Tilaisuuteen osallistui paljon kaupunkisuunnittelusta ja kaupungin kehittämisestä kiinnostuneita kansalaisia. Tilaisuuden asiantuntijoiden alustukset olivat laadukkaita ja inspiroivia. Yleisöltä kuulimme kuitenkin vähemmän inspiroivia kokemuksia, muun muassa surullisen tarinan Ounasvaaran kehittämiseen liittyvästä “osallistamisesta”. Vaikuttaa siltä, että Rovaniemen kaupungilla on eräänlaista osallistamisvelkaa, jota kannattaisi nyt maksaa pois. Menneiden virheitä ei voi korjata, mutta energiat voi suunnata tulevaan.
Tilaisuudessa alustaneen kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran mukaan kaupunki menestyy, jos tunnistamme vahvat toimijat, pidämme niistä kiinni ja mahdollistamme yhteistyön, panostamme elinympäristön laatuun ja huolehdimme tasa-arvosta ja osallistamisesta.
Yritysten ja yrittäjien tai vaikkapa korkeakoulujen lisäksi kaupungille arvokkaita toimijoita ovat aktiiviset kaupunkilaiset, erilaiset järjestöt ja seurat, tai mitkä tahansa toimijat, jotka luovat kulttuuria, tekevät tapahtumia tai tuovat moninaisuutta ja yhteisöjä kaupunkiin. Näistä kannattaa pitää kiinni ja antaa heidänkin äänensä kuulua.
Yleiskaavatyö on Rovaniemen seuraava tilaisuus luoda hyvää kaupunkia, eli toimivaa, moninaista, rakenteeltaan jatkuvaa ja luonnoltaan rikasta elinympäristöä, sekä ihmiset mukaan osallistamalla, välittävää yhteisöä. Kaavoitustyö voi olla kankeaa, mutta koska Rovaniemellä virallista kaupunkisuunnitteluinstanssia ei ole, ehdotamme että lisäksi myös suunniteltaisiin, yhdessä kaupunkilaisten kanssa.
Kaupunki on ottanut jo hyviä askelia osallistamisen lisäämisen suhteen. Tilaisuudessa kaupunginarkkitehdin mainitsemien ennakointityön ja taiteen keinoin osallistamisen rinnalle yleiskaavatyöhön tulisi lisäksi perustaa “kaupunkilaisraati”, ohjausryhmän keskustelukumppaniksi ja kaupunkilaisten ääneksi.
Erilaiset kansalaisraadit ottavat mallia deliberatiivisesta demokratiasta ja konkretisoivat ja syventävät osallistamista. Monet kaupungit ovat hyödyntäneet kaupunkilaisraateja esimerkiksi strategiatyössä tai juurikin kaupunkisuunnitteluun liittyvissä isoissa hankkeissa. Benchmarkkeja löytyy monia. Satunnaisotannalla, mutta demografia huomioiden valittujen raatilaisten tehtävänä on edustaa kaupunkilaisia, yleistä etua ja tähdätä kestävään tulevaisuuteen.
Tämän aloitteen allekirjoittaneet esittävät, että yleiskaavatyöhön perustetaan kaupunkilaisraati yleiskaavatyön ohjausryhmän keskustelukumppaniksi ja sparraajaksi, ratkomaan yleiskaavan ja kaupunkisuunnittelun haasteita asiantuntijoiden tukemana ja tavoittelemaan yhteistä hyvää ja kestävää tulevaisuutta."
Päätösehdotus
Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.
Päätös
Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.