Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto, kokous 15.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 TEA-viisari

ROIDno-2022-4655

Valmistelija

  • Riina Koskiniemi, erityisasiantuntija, riina.koskiniemi@rovaniemi.fi

Perustelut

TEA-viisari on Terveyden edistämisen vertailutietojärjestelmä 

TEA tarkoittaa yhteisön Terveyden EdistämisAktiivisuutta. 

TEAviisari mittaa kunnan toimintaa ja resursointia. Mittaaminen keskittyy organisaatioiden kykyyn sisällyttää hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen organisaation perustoimintaan, niin että saavutetaan vaikutuksia kuntalaisten hyvinvoinnissa ja terveydessä. TEA-viisarin tarkoituksena on olla kunnassa käytännön suunnittelu- ja kehittämistyöväline sekä se mahdollistaa vertailun koko maan ja vertailukuntien tilanteeseen suhteessa omaan kuntaan.

Tea-viisari sisältää seitsemän kokonaisuutta, joista kerätää tietoja vuorovuosin; Perusterveydenhuollon, liikunnan, ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden tiedonkeruut parillisina vuosina. Peruskoulujen, kuntajohdon ja kulttuurin tiedonkeruut parittomina.

Tiedot kuvaavat hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön johtamista, toimeenpanoa ja resursseja. Työväline on kehitetty erityisesti toiminnan arvioinnin, kehittämisen ja johtamisen tueksi visuaalisessa muodossa.

TEAviisaria varten kerätyt tiedot pisteytetään toiminnan laadun mukaan eli suhteessa lainsäädäntöön, suosituksiin ja hyviin käytäntöihin. Tulokset ilmoitetaan pistemäärän 0–100 välillä.

TEA-viisari ja HYTE-kerroin

Tea-viisari kytkeytyy vuodesta 2023 alkaen kuntien HYTE-kertoimeen. HYTE-kerroin on kannustin, joka tarkoittaa, että kuntien rahoituksen valtionosuuden suuruus määräytyy osaksi niiden tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön mukaan. Kunnille jaetaan ensimmäisen kerran uudistuksen jälkeinen valtionosuus vuoden 2023 alusta. Lisäosan suuruus määräytyy kahdenlaisten indikaattorien perusteella: prosessi-indikaattoreista ja tulosindikaattoreista. Toimintaa kuvaavat prosessi-indikaattorit (15) on valittu TEA-viisarin indikaattoreista.

Erityisasiantuntija Riina Koskiniemi esittelee Rovaniemen kaupungin tämän hetkisiä kokonaistuloksia

Liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen esittelee tiedonkeruun tuoreinta julkaistua tuloskokonaisuutta, joka on liikunta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto kuuli asiassa liikuntajohtaja Pekka Hämäläistä sekä erityisasiantuntija Riina Koskiniemeä.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto merkitsi asian tiedoksi.

Pekka Hämäläinen poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 10:57.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.