Tilajaosto, kokous 21.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 89 Tilojen vuokraaminen Lapin hyvinvointialueelle

ROIDno-2022-4796

Valmistelija

  • Pekka Latvala, tilapalvelupäällikkö, pekka.latvala@rovaniemi.fi

Perustelut

Vuoden 2023 alusta alkaen perusturvan ja pelastuslaitoksen käyttämät tilat siirtyvät Lapin hyvinvointialueen käyttöön. Vuokrattujen tilojen vuokrasopimukset siirtyvät suoraan ja lisäksi kaupungin omistamat tilat vuokrataan hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueelle vuokrataan noin 21 tuhatta neliötä ja lähes vastaava määrä vähenee kaupungilta ulkoa vuokrattuja tiloja sopimusten siirtymisen myötä. Vuokran hinnan määrittelyä säädellään lainsäädännöllä ja sopimukset tehdään tässä vaiheessa 3+1 vuodeksi.

Kaupunki on käyttänyt vuokranmäärittelyssä apuna Trellum Consulting Oy:tä. Yhtiö on määritellyt ja osin päivittänyt hyvinvointialueelle vuokrattavien rakennusten tekniset- ja jälleenhankinta -arvot. Arvojen määritys ja päivitys tehtiin koko rakennuksesta, ei pelkästään hyvinvointialueelle vuokrattavasta pinta- alasta.  Nyt tehdyn arvonmäärityksen pohjalta rakennuksista laskettiin 7.4.2022 annetun asetuksen mukainen pääomavuokra ja ylläpitovuokra määriteltiin annetun asetuksen liitteiden pohjalta. Asetus mahdollistaa pääomavuokran laskennan aidosti määritellyn teknisen arvon pohjalta, jolloin nyt tehtyä arvomääritystä käytettiin ja käytetään pääomavuokran laskennan pohjana.

Lapin hyvinvointialueelle tullaan vuokraamaan tiloja n. 40:stä rakennuksesta. Näistä rakennuksista pääomavuokra lasketaan rakennuksen teknisen arvon pohjalta 6 % tuottovaatimuksella ja pääomavuokran hinta tulee olemaan noin 2,15 miljoonaa euroa vuodessa eli keskimäärin 10,50 €/m2/kk. Ylläpitovuokra määriteltiin asetuksen liitteiden mukaan, sisältäen hallinnon osuuden, kunnossapidon ja asetuksen liitteiden käyttötarkoituskohtaisten ylläpidon kuukausineliöhintojen mukaan laskettu muu ylläpito -osuuden. Ylläpitovuokra on yhteensä 1,18  miljoonaa euroa vuodessa eli keskimäärin 5,72 €/m2/kk. Bruttovuokra laskennan mukaan hyvinvointialueelle vuokrattavista rakennuksista on noin 3,3 miljoonaa euroa vuodessa eli keskimäärin 16,26 €/ m2/kk. Tilapalvelukeskus on valmistellut vuokrasopimuksia yhdessä Lapin hyvinvointialueen kanssa neuvotellen. 

Vuokrasopimukset tehdään valtakunnallista Maakuntien tilakeskus Oy:n Skenarios järjestelmää apuna käyttäen. Järjestelmä luo vuokrasopimukset esitäytettyjen tietojen pohjalta. Vuokrasopimuksen liitteeksi tulee valtakunnallisen valmistelun pohjalta tehty vastuunrajataulukko, jonka yksityiskohdat on neuvoteltu Lapin hyvinvointialueen kanssa Rovaniemen toimintamalleihin sopivaksi. Liitteeksi tulee myös yleiset sopimusehdot ja vuokrattavan kohteen pohjakuvat. Päätösesityksen liitteenä on esimerkki sopimusmallista, vastuunrajataulukosta ja yleiset sopimusehdot sekä Iista vuokrattavista kohteista. Listassa näkyy vuokrasopimuksien yleiset periaatteet sopimuksittain ja tiloittain.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Tilajaosto päättää, että Lapin hyvinvointialueen kanssa tehdään esityksen mukaiset vuokrasopimukset ja henkilöstö- ja hallintojohtajalle annetaan oikeus tehdä vähäisiä muutoksia sopimuksiin ja oikeus sopimusten allekirjoittamiseen. Voimassa olevat vuokrasopimukset (Lapin pelastuslaitos) siirtyvät sellaisenaan Lapin hyvinvointialuelle.

Päätös

Tilajaosto hyväksyi henkilöstö- ja hallintojohtajan esityksen.

Tiedoksi

Tilapalvelukeskus, Lapin hyvinvointialue, Lapin pelastulaitos