Sivistyslautakunta, kokous 26.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Rovaniemen Move!-mittausten tulokset vuodelta 2022

ROIDno-2023-88

Valmistelija

  • Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi
  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi

Perustelut

Move! on perusopetuksen 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille tarkoitettu fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen mittaus- ja palautejärjestelmä, jonka keskeisenä tarkoituksena on kannustaa omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen. Move!-mittaustuloksia hyödynnetään paitsi kodeissa niin esimerkiksi koulujen liikunnanopetuksessa, kouluterveydenhuollon järjestämissä terveystarkastuksissa sekä valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten hyvinvointitoimenpiteiden suunnittelussa, seurannassa ja arvioinnissa.

Move!-järjestelmässä mitataan

  • fyysisiä ominaisuuksia (kestävyys, nopeus, voima ja liikkuvuus)
  • motorisia taitoja (tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaidot)
  • havaintomotorisia taitoja. 

Raportissa esitellään mittausosioittain 5. ja 8. luokkalaisten oppilaiden: 

  • mediaanitulos
  • tulosten jakauma (ei kouluraportissa) 
  • prosenttiosuus (%) eri tulosluokkiin kuuluvista oppilaista.
  • tulokset esitetään, mikäli mittaustuloksia on vähintään yhdeksän. 

Rovaniemen kaupungista Move! mittauksiin osallistui 2022 697 viides- ja 688 kahdeksasluokkalaista, joista noin puolet tyttöjä ja puolet poikia. Koko maassa Move! 2022 mittaukseen osallistui yhteensä 106 113 oppilasta.

Kokonaisuudessa Rovaniemeläiset oppilaat suoriutuivat vuotta aikaisempaan mittaukseen verrattuna hyvin. Varsinkin 8. luokkalaiset oppilaat suoriutuivat viime vuoden tuloksiin nähden erittäin hyvin. Pojat suoriutuivat yhtä hyvin tai paremmin kaikilla osa-alueilla ja tytötkin yhtä hyvin tai paremmin yhtä viidestä osa-alueesta lukuunottamatta. Viidesluokkalaisten osalta on tulokset olivat hieman heikentyneet viime vuodesta, muttei hälyyttävästi. Pitkällä aikavälillä 2016 vuodesta saakka tulokset ovat pysyneet kuitenkin lähes samoina. 

Yhtenä liikunnan harrastamista lisäävänä toimenpiteenä on Rovaniemen kaupungin osallistuminen Harrastamisen Suomen Malli -hankkeeseen, minkä tavoitteena on tarjota kerhotoimintaa kaikille suomalaisille lapsille ja nuorille. Aikaisemmin Rovaniemellä kerhotoiminta perustui pääasiassa ns. Wau-kerhoihin ja toiminta on laajentunut tuolloisesta 36:sta 155 harrasteryhmään kevääksi 2023.

Mittausten tulokset on käsitelty myös koulutuspalveluiden johtoryhmässä ja niistä tiedotetaan rehtoreita ja koulunjohtajia. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta merkitsee tiedoksi Rovaniemen Move!-mittausten tulokset vuodelta 2022.

Päätös

Sivistystyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.

Tiedoksi

Koulutuspalvelut

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.