Sivistyslautakunta, kokous 26.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Vastaus valtuustoaloitteeseen Koulurauha-asiamiehen nimittämisestä

ROIDno-2022-4113

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kalervo Björkbacka ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Koulukiusaaminen on vakava ongelma monissa kouluissa ja oppilaitoksissa kautta maan, myös Rovaniemellä. Kiusaaminen haittaa oppimista ja heijastuu kielteisesti kouluyhteisön lisäksi koteihin ja koko yhteiskuntaan. Moni kärsii kiusaamisen jäljistä koko loppuelämänsä. Koulurauhan turvaamiseksi ja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi tarvitaan uusia keinoja.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemi nimeäisi koulurauha-asiamiehen, joka palvelisi koko kaupunkimme koululaitosta. Koulurauha-asiamies olisi koko sivistystoimen yhteinen, eikä hän olisi sidoksissa yksittäiseen kouluun tai oppilaitokseen ja niiden henkilökuntaan. Asiamies voisi olla joko päätoiminen tai sivutoiminen tai se olisi yhdistettynä kaupungin sivistystoimen muuhun virkaan. Nimitys voitaisiin siis toteuttaa kustannusneutraalisti. Koulurauha-asiamiehen yhteystiedot tulisi olla jokaisessa koulussa näkyvästi esillä ja ne tulisi tiedottaa myös koteihin. Kynnys yhteydenottoon tulisi olla matala.

Me allekirjoittaneet esitämme myös, että ko. asiamiehelle annettaisiin johtosäännöllä tai muutoin valtuudet ottaa vastaan ilmoitukset koulukiusaamisesta ja muista vakavasti koulurauhaa häiritsevistä asioista. Hänelle annettaisiin riittävät valtuudet selvittää tapahtumat itsenäisesti salassapito- ja muut säädökset huomioon ottaen. Edelleen hänelle annettaisiin valtuudet ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin kiusaamistapausten johdosta ja hän voisi saattaa vakavat tapaukset ao. lautakunnan tai muiden tarvittavien viranomaisten tietoon toimenpiteitä varten. Koulurauha-asiamiehen tulisi antaa vuosittain Rovaniemen koulutuslautakunnalle kertomus koulurauhan tilasta ja kehityksestä sekä tarvittavista ennalta ehkäisevistä toimenpiteistä kaupungin koululaitoksissa."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi

Perustelut

Taustaa

Kiusaamiseen puuttuminen on kaikkien koulun toimijoiden yhteinen velvollisuus. Tavoitteena on luoda turvallinen kasvuympäristö kaikille lapsille ja nuorille. Koulupäivän ulkopuolella koko kaupungin yhteinen tehtävä on puuttua kiusaamiseen  ja ennaltaehkäistä kiusaamista.

Perusopetuslain mukaan koulun opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle (113.2022/163). Tätä lain velvoitetta kaikkien koulujen tulee noudattaa.

Vaikka kiusaamisen esiintyvyydessä on selkeä laskeva suunta viimeisen kymmenen vuoden aikana, tarvitaan kouluissa edelleen päivittäin suunnitelmallista ja sitoutunutta työtä ilmiön kitkemiseksi. Koulukiusaamisen ennaltaehkäisy, vähentäminen ja kiusaamisen vastaisen työn kehittäminen ovat olleet koulutuspalveluiden keskeisiä kehittämiskohteita viime vuosina. Kaikki koulut ovat sitoutuneet kehittämistyöhön. Yhteistyötä on lisätty myös palvelualueiden välillä. Tiiviimmin yhteistyötä on tehty nuorisopalveluiden kanssa.

Koulutuspalveluiden toimenpiteitä kiusaamisen vastaisessa työssä

  • Kiusaamiseen puuttumisen toimintamalli on uudistettu 2021 ja se on käyty läpi rehtoreiden, koulunjohtajien ja henkilökunnan kanssa.
  • Kiusaamista ennaltaehkäisevien toimenpiteiden eli #meillä puututaan-malli on päivitetty 2021 ja käsittely kouluilla.
  • Oppilaan toimintaohje kiusaamisen ilmoittamisesta aikuiselle on uudistettu 2021.
  • Kiusaamisen vastainen #meillä puututaan-kampanja aloitettiin 2021. Tavoitteena on ollut haastaa kaikki kaupunkilaiset yhdessä mukaan puuttumaan kiusaamiseen.
  • Palvelualueiden yhteistyö Aseman lapset ry:n kanssa jatkuu edelleen.
  • Oppilaskuntien aktivoiminen kiusaamisen vastaiseen työhön peruskouluissa ja lukioissa. Oppilaiden aktivoiminen ilmoittamaan kiusaamisesta on olennaisen tärkeää.
  • Walk in Talk-toiminnan aloittaminen matalan kynnyksen keskusteluapuna lukio-opiskelijoille 2022. Kaupungin yhteistyössä mukana mm. seurakunta.
  • Kiusaamiseen puuttumiseen liittyvien koulutusten tarjoaminen henkilökunnalle säännöllisesti.
  • Seksuaaliseen häirintään puuttumisen toimintamallin uudistaminen ja henkilökunnan perehdyttäminen 2021.
  • Rovaniemen koulutuspalveluissa 2019 kehitetyn hyvinvoinnin vuosikellon oppitunnit ovat käytössä kaikissa peruskouluissa. Yhteisöllisellä hyvinvointityöllä on merkittävä vaikutus kiusaamisen vähentämiseen.
  • Kiusaamisen vastaiseen työhön on haettu joulukuussa 2022 myös ulkopuolista rahoitusta. Tavoitteena on aloittaa uudet koulutukset opettajille 2023.
  • Koulun ulkopuolella tapahtuvan some-kiusaamisen vähentämiseksi on aloitettu sähköinen Someturva-palvelu oppilaiden, huoltajien ja henkilökunnan avuksi syyslukukaudella 2022. Oppilaat ja henkilökunta on koulutettu palvelun käyttöön ja palvelusta on tiedotettu huoltajille.
  • Erityisopettajien ja oppilashuollon henkilöstöä on lisätty tilanteen vaatimalla tavalla vuodesta 2019 alkaen.
  • K0-koordinaattori eli kiusaamisen vastainen nuorisotyöntekijä toimi erillisen hankerahoituksen turvin vuosina 2020-2022.
  • Sivistyslautakunta on perustanut kiusaamisen vastaiseen työhön oman vakanssin marraskuussa 2022. Tehtävä on vakinaistettu juuri pysyvän tarpeen vuoksi ja siinä keskitytään vaikeimpien ja pitkittyneiden kiusaamistapausten ratkaisuun monialaisena yhteistyönä. 
     

Edellä mainituilla toimenpiteillä on pyritty vastaamaan kaikkiin esille tulleisiin kiusaamistapauksiin ja ennaltaehkäisemään uusien tapausten syntymistä. Aiempina vuosina käyttöönotettuja (esim. Kiva-koulu, Verso) menetelmiä hyödynnetään edelleen ja vanhempaintoimikunnat sekä hyvinvointiryhmät toimivat kaikissa kouluissa. 

Erityisesti kiusaamisen vastaisen koordinaattorin palkkaaminen vakinaiseen tehtävään vastaa valtuustoaloitteessa esitettyyn tarpeeseen. Koordinaattorin tehtävänkuvassa on huomioitu juuri valtuustoaloitteessa mainitut tehtävät.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää

  • antaa edellä olevan vastauksenaan tehtyyn valtuustoaloitteeseen.
  • että sivistyslautakunnan 24.11.2022 perustama vakinainen kiusaamisen vastaisen työn koordinaattorin tehtävä vastaa myös valtuustoaloitteessa esitettyyn tarpeeseen.

 

Päätös

Sivistystyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.

Tiedoksi

Valtuustoaloitteen allekirjoittaneet valtuutetut/rehtorit/koulunjohtajat

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.