Ympäristölautakunta, kokous 29.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Rakennusvalvonnan yhteistyösopimuksen päättäminen Ranuan kunnan kanssa

ROIDno-2022-1930

Valmistelija

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta ja ympäristövalvonta ovat jo vuosia hoitaneet lähikuntien viranomaispalveluita (ympäristöterveydenhuolto, ympäristönsuojelu ja rakennusvalvonta) sopimusperusteisesti.  Yhteistyö alkoi Ranuan kunnan kanssa vuonna 2008. Tällä hetkellä rakennusvalvontaa koskevat sopimukset ovat voimassa Ranuan ja Ylitornion kanssa. 

Ranuan kunta ja Rovaniemen kaupungin välinen rakennusvalvontaa koskeva yhteistyösopimus on  tehty helmikuussa 2018 ja se on uudistettu ympäristölautakunnassa 1.6.2022. Uusi sopimus astui voimaan 1.7.2022. Sopimuksessa on kyse Ranuan kunnan rakennusvalvonnan sijaistamisesta erityisesti kunnan omissa hankkeissa ja loma-aikojen tuurauksesta. Sopimuksen mukaan Ranuan kunta ostaa palveluita vähintään 10 päivää vuodessa. Viime aikoina Ranuan kunnalla on ollut tarvetta ostaa palveluita vain muutaman päivänä vuodessa. 

Tälle vuodelle Ranuan kunta on perustanut uuden rakennustarkastajan viran. Virka on ollut haettavana, se on täytetty tammikuussa 2023 ja viranhaltija on ilmoittanut vastaanottavansa viran 22.2. 2023. Täten Ranuan kunnalla ei enää ole tarvetta rakennusvalvonnan palveluiden ostamiseen Rovaniemeltä.

Kuntien välisen yhteistyösopimuksen mukaan nykyinen sopimus on voimassa 1.7.2022-31.12.2023 ja sen jälkeen se on voimassa toistaiseksi. Sopimus on 1.1.2024 jälkeen irtisanottavissa ensimmäisen kerran päättymään 31.12.2024 ja tämän jälkeen 9 kuukauden irtisanomisajalla päättymään irtisanomisesta seuraavan vuoden alusta lukien, ellei osapuolten välillä toisin sovita. 

Ranuan kunta ja Rovaniemen kaupungin ympäristövalvonta ovat käyneet muuttuneen tilanteen johdosta neuvotteluja, joissa Ranuan kunta on ilmaisuut halukkuudesta irtisanoa sopimus tarpeettomana, mahdollisimman pian, viimeistään 1.4.2023 alkaen. Ranuan kunnan tekninen lautakunta on 21.2.2023 § 10 tehnyt asiaa koskevan päätöksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää Ranuan kunnan esityksen mukaisesti hyväksyä kuntien välisen rakennusvalvontaa koskevan yhteistyösopimuksen irtisanomisen 1.4.2023 alkaen.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Ranun kunta, tekninen lautakunta tekninen johtaja Risto Niemelä