Tilajaosto, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Tilapalvelukeskuksen tilinpäätös 2022

ROIDno-2021-2640

Valmistelija

  • Maria Granberg, hallinto- ja talouspäällikkö, maria.granberg@rovaniemi.fi
  • Pekka Latvala, tilapalvelupäällikkö, pekka.latvala@rovaniemi.fi

Perustelut

Tilapalvelukeskus on laskennallinen taseyksikkö, joka on aloittanut toimintansa 1.1.2020. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 15.11.2021 kaupungin talousarvion vuodelle 2022 ja taloussuunnitelman vuosille 2023–2025. Kaupunginhallitus hyväksyi 29.11.2021 § 469 vuoden 2022 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet. Näiden lisäksi taloutta ja toimintaa ohjaavat myös mm. kuntalaki, hallintosääntö ja kaupunkistrategia.

Tilapalvelukeskus on kohderahoitteinen tehtävä jolle on asetettu toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Sitovia taloustavoitteita tilapalvelukeskukselle ovat tilikauden tulostavoite ja investointien nettokehys.

Lokakuussa 2022 rakennuttamistehtävien vastuuhenkilöksi nimettiin rakennuspäällikkö Juha Välitalo. Pieniä organisaatiotarkastuksia tullaan mahdollisesti tekemään alkuvuoden 2023 aikana.

Talousarvio ylittyi vuonna 2022 pääosin seuraavista syistä johtuen:
- varhaiskasvatuksen ennalta arvaamaton tilantarve edellytti merkittäviä muutos- ja korjaustoimenpiteitä kiireellisessä aikataulussa vuokratuissa välivuokrauskohteissa
- vuodelle 2021 budjetoidut purkukohteet jatkuivat osittain vuodelle 2022 ja vuonna 2022 purettiin ennakoitua enemmän kohteita. Yhdessä purkukohteessa ilmeni  myös öljypilaantunut maa-alue hoitaminen (PIMA)
- käyttöomaisuuden lisääntyneet poistot

Vuonna 2022 purettiin Meltauksen koulu, Muurolan vanha lukio sekä aloitettiin Vaaranlammen vanhan koulun purkaminen joka valmistuu huhtikuussa 2023.

Investointien määräraha oli -8.500.000 euroa, toteutuma oli yhteensä -4.064.424,01 euroa, toteutumaprosentti on 47,82 %. Suurimmat rakennustekniset korjaukset olivat Lappia-talon entisiin YLE:n tiloihin tehdyt korjaus- ja muutostyöt kuvataidekoulun toimintaa varten sekä kaupungin pääkirjaston ja Pulkamontien terveyskeskuksen korjaustyöt.

Vuokrasopimukset laaditaan kaupunginhallituksen päättämiä vuokranmääritysohjeita noudattaen (KH 8.5.2017 § 215). Kaupungin toimintoihin vuokrattavien tilojen vuokra koostuu pääoma- ja ylläpitovuokrasta. Pääomavuokran korko lasketaan rakennuksen teknisestä eli nykyarvosta 3 %:n korolla. Korjausvastike 2 % lasketaan rakennuksen jälleenhankinta-arvosta. Vuosikorjausten rahoitus perustuu poistojen lisäyksiin. Tekninen arvo on rakennuksen jälleenhankinta-arvo vähennettynä rakennuksen iän, käytön, kulumisen ja käyttökelpoisuuden alenemisen johdosta tapahtunut arvon alentuminen. Korjausvastike muodostuu rakennuksen vuosikulumisesta tai todellisesta kulumisesta sekä korjausvelan lyhentämiseen liittyvästä osuudesta. Ylläpitovuokra koostuu ylläpitopalveluista (mm. hallinto, kunnossapito, vakuutus, kiinteistön ja ulko-alueiden huolto, teknisten järjestelmien huolto) ja käyttöpalveluista (sähkö, lämmitys, vesi ja jätevesi).

Osa Tilapalvelukeskuksen välivuokrakohteiden vuokrasopimuksista päättyi 31.12.2022 johtuen sopimusten siirtymisestä Lapin hyvinvointialueen sopimuksiksi. Vuoden 2023 alusta osa sisäisistä vuokrasopimuksista muuttui ulkoisiksi vuokrasopimuksiksi, kun tilat vuokrattiin Lapin hyvinvointialueelle.

Vuonna 2022 laadittiin Korjausvelkaindeksi 2021 -raportti, josta ilmenee tilapalvelukeskuksen omistamien rakennusten tunnusluvut. Vuoden 2021 lopulla Rovaniemen kaupungin tilapalvelukeskuksen omistamassa 128 rakennuksessa perusparannustarvetta oli 90,0 miljoonaa euroa, neliöhinnan ollessa 529 €/m2. Rovaniemen kaupungin vuonna 2021 tekemien myyntien ja purkujen ansioista korjausvelkaa saatiin pienennettyä 7,7 miljoonaa euroa ja perusparannustarve pieneni peräti 13,7 miljoonaa euroa. Näiden myyntien/purkujen ja kulumista pienempien investointien seurauksena investointitarpeessa olevan omaisuuden määrä pieneni nettona noin 2 500 neliömetriä ja korjausvelassa olevan omaisuuden pinta-ala taas pieneni yli 5 600 neliömetriä. Vaikka investointitarpeessa olevan omaisuuden määrä pieneni, niin vuonna 2021 rakennusten kustannusten melko voimakas nousu sai välittömän investointitarpeen pysymään lähes ennallaan. Tästä rakentamiskustannusten noususta huolimatta korjausvelassa olevan omaisuuden määrä väheni sen verran, että se riitti tästä huolimatta laskemaan korjausvelkaa edellisvuodesta.

Vuosien aikana tehtyjen toimenpiteiden seurauksena vuoden 2022 aikana sisäilmatilanne on saatu pääosin rauhalliseksi. Koronan vaikutukset Tilapalvelukeskuksen toimintaan olivat vuonna 2022 vähäiset verrattuna vuosiin 2021 ja 2020. Jatkossa Korona-aikana opeteltu etätyökäytäntö voi tuoda merkittäviäkin säästöjä tilaratkaisuissa (tilatehokkuus).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Tilajaosto hyväksyy Tilapalvelukeskuksen tilikauden 2022 toteutuman ja tuloskortin sekä esittää tuloskortin liittämistä kaupungin tilinpäätökseen sekä merkitsee vuoden 2022 tilinpäätösraportin tiedoksi.

Päätös

Tilajaosto hyväksyi henkilöstö- ja hallintojohtajan esityksen.

Tiedoksi

Talous- ja rahoituspalvelut/Janne Sandgren, Kaupunginhallitus