Vanhusneuvosto, kokous 24.5.2023

§ 22 Vanhusneuvoston kannanotto: Kunnan Poikien toiminnan merkitys ikäihmisten hyvinvoinnille

ROIDno-2023-1747

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Kunnan Pojat on kaupungin kulttuuripalveluiden tuottama hyvinvointipalvelu. Kunnan pojat on rytmimusiikin ammattilaisista sekä palkkatukityöllistämisen avulla työllistetyistä ammattimuusikoista koottu kokoonpano, joka tuottaa matalan kynnyksen kulttuuripalveluita konsertoimassa kylätaloilla, päiväkodeissa, palvelutaloissa, hoito- ja hoivalaitoksissa, päiväkeskuksissa sekä matalan kynnyksen kohtaamistiloissa.

Kunnan Pojat soittaa vuosittain noin 230-250 keikkaa, joista puolet toteutuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa mukaanlukien ikäihmisten palveluasuminen. Aiemmin toiminnan rahoitus on tullut jaetusti sote-palveluilta, kylien kehittämissäätiöltä ja kulttuuritoimelta. Vuoden 2023 aikana toiminnan ainoana rahoittajana on toiminut kaupungin kulttuuritoimi. Lisäksi toiminta on saanut hankerahoitusta, jonka turvin sitä on esitelty Lapin kunnissa.

Kunnan Pojat tuottavat monipuolista ohjelmistoa kaikille ikäryhmille ja toiminta on luonteeltaan jalkautuvaa. Sen toiminta sijoittuu myös kaupungin ja hyvinvointialueen yhdyspinnalle, jossa merkittävänä tehtävänä on edistää yhteisten asukkaiden hyvinvointia. Vanhusneuvosto pitää Kunnan Poikien toimintaa erittäin tärkeänä ikäihmisten hyvinvointia edistävänä toimintana. Erityisen merkittävää siitä tekee toiminnan kohdentuminen suurelta osin juuri ikäihmisiin koko kaupungin alueella, mukaan lukien kylät. Maksuttomuus ja jalkautuminen esimerkiksi palveluasumisen yksiköihin tekee toiminnasta saavutettavaa myös ryhmille, jotka ovat vaarassa jäädä kulttuurisen hyvinvoinnin edistämisen ulkopuolelle. Luonteeltaan toiminta on ennaltaehkäisevää ja sosiaalisesti merkittävää. Vanhusneuvosto näkee toiminnan jatkuvuuden turvaamisen keskeisenä ikäihmisten hyvinvointia edistävänä toimenpiteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Riina Koskiniemi, erityisasiantuntija, riina.koskiniemi@rovaniemi.fi

Vanhusneuvosto esittää, että Kunnan Poikien toiminnan jatkuminen turvataan keskeisenä ikäihmisten kulttuurihyvinvointia edistävänä toimenpiteenä ja antaa kannanottonsa tiedoksi hyvinvointilautakunnalle sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestävälle Lapin hyvinvointialueelle.

Päätös

Esittelijän muutettu päätösesitys: Vanhusneuvosto esittää, että Kunnan Poikien toiminnan jatkuminen turvataan taloudellisesti keskeisenä ikäihmisten kulttuurihyvinvointia edistävänä toimenpiteenä ja antaa kannanottonsa tiedoksi hyvinvointilautakunnalle sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestäjälle Lapin hyvinvointialueelle.

Vanhusneuvosto päätti esittelijän muutetun päätösesityksen mukaan. Lisäksi Rovaniemen vanhusneuvosto päätti vedota Lapin hyvinvointialueen vanhusneuvostoon Rovaniemen Kunnan Poikien toiminnan turvaamiseksi taloudellisesti sekä esittää vastaavan toiminnan käynnistämistä myös muissa Lapin kunnissa.

Vanhusneuvosto piti tauon tämän käsittelyn aikana kello 13.16-13.25.

Tiedoksi

Hyvinvointilautakunta, palvelualuepäällikkö Merja Tervo, Lapin hyvinvointialueen kirjaamo

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.