Vanhusneuvosto, kokous 24.5.2023

§ 24 Vanhusneuvoston lausunto viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelmasta

ROIDno-2023-1409

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut on laatinut viestintä-, markkinointi ja osallisuusohjelman. Ohjelma perustuu kaupunkistrategiaan 2030 ja tukee strategian toimeenpanoa. Se täsmentää kaupunkistrategian tavoitteita ja asettaa tärkeimmät viestinnän, osallisuuden ja markkinoinnin kehittämiskohteet tuleville vuosille.

Viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelma on ensimmäinen laatuaan. Edellinen viestintäohjelma on ollut voimassa vuoteen 2020. Siinä ei huomioitu osallisuutta ja markkinointia, jotka ovat tulleet uusina toimintoina viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalveluiden yksikköön tämän jälkeen. 

Kaupunginhallitus (8.5.2023, § 160) pyytää liitteenä olevasta Rovaniemen kaupungin viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelman 2023-2025 luonnoksesta lausunnot lautakunnilta (sivistys-, hyvinvointi-, elinvoima-, ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelun lautakunnat) ja vaikuttamistoimielimiltä (vanhus- ja vammaisneuvostot, nuorisovaltuusto) 31.5.2023 mennessä. Kuntalaisille, järjestöille, kaupungin muille yhteistyötahoille ja sidosryhmille sekä henkilöstölle annetaan mahdollisuus kommentoida ohjelmaluonnosta avoimen verkkokyselyn kautta. Lausunnoissa on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

1. Yleishuomiot viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelman sisällöstä. 
2. Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia? 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Riina Koskiniemi, erityisasiantuntija, riina.koskiniemi@rovaniemi.fi

Vanhusneuvosto kiittää mahdollisuudesta antaa lausuntonsa ohjelmaan. Yhteenvetona voidaan todeta, että ohjelma on kattava ja perusteellinen. Lisäksi vanhusneuvosto toteaa seuraavaa:

  • On tärkeää lisätä tietoa osallistumisen mahdollisuuksista ja huolehtia siitä, että tuloksista viestitään osallistujille. 
  • Mennään sinne, missä kuntalaisetkin ovat eli hyödynnetään tuttuja tapahtumia.
  • Järjestetään hybriditilaisuuksia, kun halutaan mahdollisimman laaja otanta kuntalaisista asioita suunnittelemaan.
  • Ohjelmakausittain tehdään analyysi, jossa arvioidaan toiminnan muuttumista ja uusien menetelmien vaikuttavuutta.
  • Ikäihmisten osalta saavutettavuus on tärkeää huomioida. Digitaalisten asiointikanavien rinnalle tulee tarjota mahdollisuuksia saada palvelua puhelimitse ja kasvokkain ja esimerkiksi kuulemisissa sähköisen vastausmahdollisuuden rinnalle tulee tarjota paperilomakkeita. 
  • Kasvokkain annettavaa tietoa, palvelua ja kuulemisia tulee viedä myös Rovaniemen kylille. Keskusta-alueella kohtaamispaikkoja ovat esimerkiksi Osviitta, Kansalaistalo, kirjastot ja Potkuri.
  • Erityisesti kriisiviestinnässä tulee huomioida tiedon välittäminen muita kuin sähköisiä kanavia pitkin, jotta se tavoittaa ikäihmiset. Kriisiviestinnässä tulee tarjota fyysisiä asiointi- ja tiedonsaantipaikkoja ja välittää tietoa esimerkiksi radion välityksellä.
  • Osallisuuden tulisi toteutua varhaisessa vaiheessa. Tämä korostuu erityisesti kaupungin isoissa investoinneissa, kuten esimerkiksi tilahankkeissa. Ikäihmiset pitävät esteettömyyttä ja lähipalveluita tärkeinä ja toivovat varhaista vuoropuhelua näiden mahdollistamiseksi. Yhteisön ja käyttäjien kuuleminen on tärkeää ja luo luottamusta ja yhteistyötä henkilöstön, päättäjien ja palvelujen käyttäjien välille.
  • Ohjelmasta toivotaan vielä tiivistettyä versiota, josta selkeästi ja tiivistetysti selviäisi kansalaisten mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa.

Päätös

Vanhusneuvosto päätti päätösehdotuksen mukaan.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, viestintä- ja markkinointijohtaja Heini-Tuuli Onnela

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.