Kylien kehittämisjaosto, kokous 25.5.2023

§ 21 Asukas- ja kylätoiminnan avustukset 2023 / kylien kehittämisavustukset

ROIDno-2023-814

Valmistelija

  • Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi
  • Satu Tuovinen, aluekoordinaattori, satu.tuovinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Asukas- ja kylätoiminnan avustukset ovat olleet haussa 1.-30.4.23 kylien kehittämisjaoston ja elinvoimalautakunnan päätösten mukaisesti. Rovaniemen kylien kehittämissäätiö on osoittanut kuluvalle vuodelle määrärahan kylien omaehtoiseen kehittämistoimintaan ja kylien kehittämisjaoston tulee tehdä esitys ko. määrärahojen kohdentamisesta kehittämissäätiölle. 

Tukea myönnetään rekisteröidyille kyläyhdistyksille seuraaviin kehittämistoiminnan osa-alueisiin:

  1. Asukkaiden hyvinvointi ja terveys
  2. Lähipalvelut
  3. Digitaalinen osaaminen ja viestintä
  4. Elinympäristö; maisemanhoito, reitit, laavut jne.
  5. Kylätilat ja niiden käytön monipuolistaminen
  6. Kylien ja alueiden yhteishankkeet
  7. Rovaniemen kylästrategian 2025 mukaiset muut toimenpiteet

Kehittämisavustuksiin liittyviä periaatteita:

  • Avustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon kylä-/asukayhdistyksen toiminnan laatu ja laajuus.
  • Määrärahoista ei rahoiteta vuosittain toistuvia tavanomaisia tapahtumia, tarjoilukuluja eikä palkintoja.
  • Rahoitusta ei myönnetä kohteisiin, joihin on saatavissa muuta kaupungin tukea (esim. kulttuuri/liikunta-avustusta).
  • Kehittämismäärärahoilla suoritetut hankinnat ovat kyläyhdistysten  yleisessä käytössä ja niitä ei vuokrata esim. yksittäisten henkilöiden käyttöön.  Mikäli kyläyhdistys päättää myöhemmin myydä tuella hankittua irtaimistoa, tulee myyntitulo tilittää säätiölle tai vaihtoehtoisesti hakea sen käyttöä kyläyhdistyksen muuhun hankkeeseen.
  • Tuki myönnetään pääasiallisesti palveluiden ostoon ja laite/tarvikehankintoihin. Työt toteutetaan talkootyönä, mikäli se hanke huomioon ottaen on mahdollista.
  • Kustannusarvion on oltava todenperäinen ja kustannukset on eriteltävä, jolloin minimoidaan siirtomäärärahojen käsittely.
  • Avustus on käytettävä päätöksen mukaisesti.

 Avustukset maksetaan kaupungin taloussäännön ja avustusperiaatteiden edellyttämin ehdoin sen jälkeen, kun kehittämissäätiö on tehnyt päätöksen avustusten jakamisesta. Selvitykset myönnettävien avustusten osalta on annettava 31.1.2024 mennessä.

Määräaikaan 30.04.2023 mennessä avustushakemuksia saapui yhteensä 34 rekisteröidyltä kyläyhdistykseltä 58 hankkeeseen. Haettu avustussumma ylitti huomattavasti avustuksille osoitetun määrärahan 200.000 euroa. Avustushakemusesitykset on valmisteltu yhteistyössä Rovaniemen kylien kehittämissäätiön kanssa ja tehty esitys on suurempi kuin avustuksiin alunperin myönnetty määräraha. Kehittämisavustuksilla halutaan taata mahdollisimman laaja kyläalueiden yleishyödyllinen kehittäminen ympäri Rovaniemeä.

Avustusten kriteerit täyttyivät hyvin. Hankkeisiin liittyvien periaatteiden osalta  on syytä kiinnittää huomiota siihen, että hankkeet saataisiin tehtyä loppuun asianmukaisesti ja että myös muita tukimuotoja kartoitetaan aktiivisesti. Samoihin käyttötarkoituksiin haettujen hankkeiden osalta aiempien vuosien siirtohakemukset on vähennetty haetusta summasta. Hankkeiden osalta selvitykset ja siirtopyynnöt on tehtävä ajallaan ja viimeistään pyydettäessä. Ei ole myöskään tarkoituksenmukaista hakea vuosittain rahoitusta samoihin kohteisiin, jos aiempi rahoitus on jäänyt merkittävästi käyttämättä.

Uusi EU-ohjelmakausi on alkamassa ja kyläyhdistyksiä ohjataan hakemaan rahoitusta Leader-ryhmältä ja myös mahdollisesti Kotiseutuliitolta. Leader-rahoitus mahdollistaa sekä pienet että isommat hankkeet. Rovaniemen kaupunki on sitoutunut osaltaan Leader-rahoitukseen ns. kuntarahaosuuden kautta ja rahoituksen vaikuttavuus on sitä suurempi, mitä enemmän hankerahoitusta alueelle myönnetään. Jatkossa on tärkeää myös varmistaa paikallisten toimijoiden kanssa, että eri rahoittajien roolit täydentävät toisiaan. Maaseuturahaston eli Leaderin ja ELY-keskuksen hankkeet ovat haettavissa vuoden ympäri ja hankehaun aloituksesta tiedotetaan heti, kun Hyrrä-järjestelmä sen mahdollistaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Kylien kehittämisjaosto esittää Rovaniemen kylien kehittämissäätiön hallitukselle, että kyläyhdistyksille suunnatut kehittämismäärärahat päätetään jakaa liitteenä olevan esityksen mukaisesti.
 

Päätös

Varapuheenjohtaja Riikka Knuuti toimi kokouksen puheenjohtajana tästä pykälästä lähtien klo 15.09.

Esa Jääskö poistui esteellisenä Muurolan kyläyhdistys ry:n asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (Hallintolaki §28 kohta 5).
Heli Rapakko poistui esteellisenä Hirvaan kyläyhdistys ry:n asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (Hallintolaki §28 kohta 5).
Sanna-Mari Suopajärvi poistui esteellisenä Sonka-Napapiirin kyläyhdistys ry:n asian käsittelyn ajaksi (Hallintolaki §28 kohta 5).
Hillevi Vitikka poistui esteellisenä Perunkajärven kyläyhdistys ry:n asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (Hallintolaki §28 kohta 5). 
Minna Uusiautti poistui esteellisenä Yläkemijoen kylät ry:n asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (Hallintolaki §28 kohta 5).

Kylien kehittämisjaosto päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Rovaniemen kylien kehittämissäätiö, hakijat

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.