Hyvinvointilautakunta, kokous 26.9.2023

§ 98 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Linja-autoaseman rakennus uuteen kukoistukseen - Mahdollisuuksien talo

ROIDno-2023-1828

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Maaliskuussa uutisoitiin, että Ro­va­nie­men lin­ja-au­to­ase­man ovet ehkä sul­keu­tu­vat, kun Mat­ka­huol­to lähtee sieltä kesällä. Rakennusta on tituleerattu jopa yhdeksi Suomen arkkitehtonisesti merkittävimmäksi sodanjälkeisen kauden linja-autoasemaksi ja se on historiallinen muisto kauppalan ajoista. Rakennus on palvellut vuosikymmeniä kohtaamispaikkana ja porttina pohjoiseen. 

Rovaniemellä on tarve kehittää itseään ympärivuotiseksi kulttuurin ja kohtaamisen paikaksi, ja etenkin kaupunkikeskustaa kaikkien olohuoneeksi. Kuntalaisten ja järjestöjen osallisuuden toteutuminen sekä kulttuurin ja kohtaamisen paikat vaativat soveltuvia tiloja, joissa rovaniemeläiset ja kaupungin yhteisöt voivat kohdata ja toimia. Rovaniemellä on tarve etenkin matalan kynnyksen tiloille, joissa voi järjestää esimerkiksi pienempiä keikkoja. Yleisesti on tarve vapaan taiteen, kulttuurin ja kohtaamisen tilalle. 

Matalan kynnyksen kulttuuri- ja järjestötalossa tulee olla muunneltavia tiloja erilaiselle kulttuuri- ja järjestötoiminnalle, esimerkiksi soveltuvia tiloja niin kokouksille kuin bändiesityksille soveltuvalla lava-, ääni- ja valotekniikalla. Matalan kynnyksen kulttuuri- ja järjestötalon tulee olla kaikille käyttäjille saavutettava, tilan tulee olla esteetön, turvallinen ja maksuton tai edullinen.  

Matalan kynnyksen kulttuuri- ja järjestötalo kehittäisi kulttuuri-, järjestö- ja harrastustoimintaa kaupungissamme. Se lisäisi osallisuutta, hyvinvointia sekä yhteisöllisyyttä. Se lisäisi myös kaupunkimme vetovoimaa kulttuuria, järjestöjä ja yhteisöllisyyttä arvostavana kaupunkina.  

Esimerkiksi Hämeenlinnan Kumppanuustalo on kaikille avoin kansalaistoiminnan keskus, ja talossa toimii vakituisesti muun muassa Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiö, Kanta-Hämeen hyvinvointialueen sosiaalisentuen palvelun toimipiste sekä Hämeenlinnan kaupungin monikulttuurityö."

Rovaniemen kaupunki keräsi syksyn 2022 aikana asukkaiden ja henkilökuntansa näkemyksiä viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelman laadintaa varten. Kyselyn mukaan osallistumiseen toivotaan enemmän matalan kynnyksen keinoja sekä oikea-aikaisuutta, jotta asioihin pääsisi aidosti vaikuttamaan. Tila voisi osaltaan auttaa palvelemaan myös tältä osin Rovaniemen strategisia tavoitteita. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää mahdollisuutta tehdä Rovaniemen linja-autoasemasta matalan kynnyksen kulttuuritila ja kaikille avoin kansalaistoiminnan keskus, eräänlainen Mahdollisuuksien talo. Samalla tulisi selvittää linja-autoaseman parkkialueen muuttamista merkittäviltä osin kulttuuri- ja kansalaistoimintaa tukevaksi puistoalueeksi. Mikäli rakennus todetaan esimerkiksi sisäilmansa osalta terveysriskiksi, tulisi selvittää kaavoituksen mahdollisuuksia alueella vastaavan toiminnan mahdollistamiseksi. Selvitystyössä tulee osallistaa ja kuulla muun muassa kulttuuri- ja järjestötoimijoita heidän tilatarpeistaan. 

 

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Perustelut

Kiitos aloitteesta. Aihe on ajankohtainen ja tarvetta on perusteltu hyvin sekä monipuolisesti. Tarve matalan kynnyksen toimitilalle, kulttuuri- ja järjestötalolle sekä muulle osallisuutta edistävälle kansalaistoiminnalle on noussut esiin useissa eri yhteyksissä. 

Rovaniemen kaupungin kulttuuriohjelma antaa yhteisen suunnan sille, miten Rovaniemi esittäytyy kulttuurikaupunkina ja miten kulttuuria tuotetaan tulevaisuudessa. Ohjelma koskettaa jokaista rovaniemeläistä. Ohjelman keskiössä on, että yhteisten tavoitteiden ja tekemisen kautta syntyy Suomen toimivin kulttuuriekosysteemi. Ohjelma myötä kaupunki kannustaa jokaista kaupunkilaista luovuuteen sekä tekijyyden ja kokijuuden rajojen ylittämiseen. On tärkeää, että kaupunki organisaationa, mahdollistajana sekä rakenteena tukee kulttuurin tekemistä, kokemista, eri toimijuuksia ja toimijoiden verkostoitumista. Taide ja kulttuuri tukevat toivoa, luottamusta, yhteisöllisyyttä, osallisuutta, ja tulevaisuudenuskoa

Osallisuus nähdään nykypäivän ja tulevaisuuden tärkeänä tavoitteena. Viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelmasta lausuessaan hyvinvointilautakunta painotti erityisesti, että viestinnällä on vahva rooli myös vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksien syntyyn ja kehittymiseen. Järjestöjen tavoittamisen yhteydessä on tärkeää huomioida, että kaupungissamme toimii mittava määrä muun muassa kulttuuri-, liikunta ja nuorisotyön järjestöjä, jotka ilmentävät nykypäivän kansalaisyhteiskuntaa monipuolisesti. Kulttuurin osalta myös vapaan kentän toimijoilla on  tärkeä vaikutus ja ääni. Eri toimijoiden kuuleminen on näin ollen todella tärkeää. Lisäksi taiteen ja kulttuurin myönteiset vaikutukset hyvinvointiin ja koettuun terveyteen on viime vuosien aikana tunnistettu ja tunnustettu.

Koska aloitteen keskiössä on tila-asia ja erityisesti linja-autoaseman tulevaisuuden käytön selvittäminen, on vastaukseen pyydetty asiantuntijan, toimitusjohtaja Antti Herajärven lausunto. 

Rovaniemen Markkinakiinteistöt, toimitusjohtaja Antti Herajärvi

Linja-autoaseman alue näyttää strategisesti merkittävää lyhyen aikavälin suuntaa keskustan kasvulle, tarjoten mahdollisuuden luoda Rovaniemelle aidosti monimuotoinen "kortteli" muun muassa elinkeinoille, kulttuurille, eri toimijoille sekä mahdollisesti myös liikenteelle sekä liikunnalle.

Alueen kiinnostavuutta lisää keskeinen yhteys (käytävä) juna-asemalta, postitalon kautta Korundiin sekä aina Arktikumiin asti. On mahdollista, että tulevaisuudessa yhteyttä voivat tukea myös nelostien kehittämistoimet. Alueen yhteys myös kehittyvään Lampelan alueeseen on mielenkiintoinen.

Linja-autoaseman kehittämisessä on tärkeää tunnistaa sen dynamiikka suhteessa alueen muihin kiinteistöihin sekä tunnistaa,  että se on Rovaniemen asukkaiden kannalta väkimäärä/etäisyyssuhteutettuna hyvin keskeinen sijainniltaan. Alueen merkitys tulevaisuuden liikennejärjestelyille on myös ilmeinen.

Linja-autoasema sijoittuu rakennuksena koko alueen ja Rovaniemen laajempaan viitekehykseen mielenkiintoisesti.

Kyseessä on rakennushistoriallisesti merkittävä sodanjälkeinen rakennus, jonka on rakentanut Aallon toimistosta lähteneet kolme insinööriä. Rakennuksen alkuperäisen työnimen ollessa "La Strada", portti pohjoiseen. Tätä alkuperäisen suunnittelun arvoa on perusteltua vaalia edelleen ja pyrkiä korostamaan sitä alueen jatkosuunnittelussa. Kiinteistö on alunperin ollut linja-autojen odotustila ja matkustajakoti. Pihalle on mitoitettu jopa 70:nen auton odotuspaikat. Nykyisin autoja on selkeästi vähemmän.

Kiinteistö on arvokas ja sen kehittäminen vaatii yhteistä pohdintaa jatkokäytön suhteen. Rakennuksen käyttöä rajoittavat luonnollisesti rakennussuojeluun liittyvät tekijät. 

Yhteisen suunnittelun ja tarkastelun avulla on jatkossa mahdollista selvittää, soveltuuko rakennus  ja miltä osin osin aloitteen mukaiseen toimintaa. Tarpeita yhdessä kartoittaen ja tehdyt aloitteet huomioon ottaen on mahdollista, että linja-autoasema ja sen seutu taipuu monien tulevaisuuden kannalta kiinnostavien toimintojen ja palvelujen tarpeisiin.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksen valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Aloitteen tekijä