Tarkastuslautakunta, kokous 10.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Hankintojen organisointi ja käytännöt

ROIDno-2023-2757

Valmistelija

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta arvioi arviointisuunnitelmansa mukaisesti vuonna 2023 kaupunkiorganisaation hankintojen ja kilpailutuksen organisoinnin tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.

Kunnan julkiset hankinnat jakautuvat karkeasti materiaali- ja palveluhankintoihin sekä rakennusurakoihin. Julkisten palveluiden tuottamisen tehokkuusvaatimukset ovat luoneet paineita kunnallisten palveluiden avaamiseksi kilpailulle. Tämän myötä kuntien omien organisaatioiden ulkopuolelta hankittavien palveluiden määrä sekä suhteellinen osuus ovat kasvaneet.

Hankintalaki sääntelee julkisia hankintoja. Laissa edellytetään mm. hankintojen kilpailuttaminen. Hankintalainsäädännön tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden ja kestävien hankintojen tekemistä sekä turvata palveluntarjoajien tasapuoliset mahdollisuudet tarjota tavaroita ja palveluja julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa.

Rovaniemen kaupungin hankintapalvelut kuuluvat kaupungin konsernihallinnossa toimivaan laki- ja hankintapalvelut -yksikköön. Hankintapalveluissa toimii tällä hetkellä hankintapäällikkö, hankintalakimies sekä osa-aikainen hankintasihteeri. Yksikössä on parhaillaan menossa kahden hankinta-asiantuntijan rekrytointi.

Hankintapalvelut on asiantuntijatoimija, joka tukee Rovaniemen kaupunkikonsernin hankintaprosesseja. Hankintapalvelujen tehtäviin kuuluu sen vastuulle määriteltyjen yhteishankintojen hallinnointi. Hankintapalvelujen tehtäviin kuuluu myös mm. hankintaprosesseihin liittyvä neuvonta, sopimustenhallinnassa avustaminen sekä kaupungin hankintatoiminnan ohjaaminen ja kehittäminen.

Palvelujen hankinnoissa painopiste keskittyy kilpailutukseen sekä sopimusten laadintaan, hallintaan ja valvontaan. Kyseiset asiat eivät ole tärkeitä vain lain normien kautta. Huolellisesti toteutetun hankintaprosessin ja tehokkaan sopimushallinnan sekä valvonnan kautta kunta voi saavuttaa myös merkittäviä säästöjä. Kuntien tulee kiinnittää erityistä huomiota sopimusten hallintaan, etenkin kun hyvinvointialueuudistuksen myötä yhden euron "arvo" kuntakentällä on kasvanut.

Vuoden 2022 tilinpäätöksen mukaan Rovaniemen kaupunki käytti palvelujen ostoon noin 150 miljoonaa euroa, kun summasta on vähennetty erikoissairaanhoidon kustannukset. Sopimuksenalaisia menoja kaupungilla on siis merkittävästi. Kyse on osaltaan kunnan edunvalvonnasta.

Tarkastuslautakunta on kutsunut kaupungin hankintapäällikkö Satu Räisäsen esittelemään kaupungin hankintojen organisointia ja käytäntöjä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta kuulee hankintapäällikkö Satu Räisästä kaupungin hankintojen organisoinnista ja käytännöistä. Lautakunta merkitsee kuulemisen tiedoksi ja huomioi sen antaessaan arviointikertomusta vuodelta 2023.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että hankintapäällikkö Satu Räisänen osallistui kokoukseen tämän asian käsittelyn ajan kello 16.27 - 17.16 etäyhteyden välityksellä. Lisäksi merkittiin pöytäkirjaan, että varapuheenjohtaja Markus Lohi liittyi kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana kello 17.07 etäyhteyden välityksellä. 

Tarkastuslautakunta kuuli Räisästä ja merkitsi kuulemisen tiedoksi. Lautakunta huomio kuulemisen laatiessaan arviointikertomusta vuodelta 2023.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.