Tarkastuslautakunta, kokous 19.9.2023

§ 97 Kaupunkitarkastajan viran täyttäminen

ROIDno-2023-1534

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi
Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta käsitteli kaupunkitarkastajan viran avaamista haettavaksi kokouksessaan 9.5.2023 § 58. Lautakunta päätti palauttaa asian valmisteluun. Lautakunta edellytti tietoa verrokkikaupunkien tarkastusresursseista ja mahdollisista muutoksista resurssitarpeisiin hyvinvointialueuudistuksen johdosta. Vertailua varten tietoa on kerätty Porvoon, Seinäjoen, Vaasan ja Lappeenrannan kaupungeilta. Kyselyyn eivät vastanneet Mikkelin ja Hämeenlinnan kaupungit. Erittely verrokkikaupunkien tarkastusresursseista esitellään tarkastuslautakunnalle kokouksessa. Yhteenvetona voidaan todeta, että tarkastustoimen järjestäminen poikkeaa kaupungeittain merkittävästi. Esimerkiksi Vaasassa ulkoisen tarkastuksen tehtävissä toimii kaksi virkaa ja Porvoossa ulkoisen tarkastuksen valmistelutehtävät on suoritettu ostopalveluna. 

Pyydetyissä selvityksissä ei ilmennyt, että hyvinvointialueuudistus olisi vielä osaltaan aiheuttanut resurssitarpeen muutoksia suuntaan tai toiseen verrokkikaupunkien osalta. Valmistelussa ei ole arvioitu verrokkikaupunkien tarkastus- ja arviointiyön sisältöä. Jatkossakin tarkastuslautakunnan työ edellyttää kahden henkilön työpanosta. Arviointia hyvinvointialueen vaikutuksista Rovaniemen tarkastuslautakunnan henkilöstömäärään tehtiin osaltaan myös silloin, kun hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä kartoitettiin koko kaupungin osalta. Silloin todettiin, että hyvinvointialueelle ei siirtyisi tarkastuslautakunnan alaista henkilöstöä. Mahdolliset muutokset kaupunkitarkastajan tehtävänkuvaan vaikuttaisivat osaltaan tarkastuslautakunnan arviointityön laatuun. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää 

1. vahvistaa kaupunkitarkastajan viran kelpoisuusehdoksi ylemmän korkeakoulututkinnon ja erinomaisen suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon, 

2. julistaa kaupunkitarkastajan viran haettavaksi 14.7.2023 klo 12.00 mennessä liitteenä olevan hakukuulutuksen mukaisesti,

3. hakuilmoitus julkaistaan KuntaRekryssä ja Mol.fi:ssä ja, 

4. vahvistaa kaupunkitarkastajan virkapalkaksi 4698,79 €. Vahvistetussa palkassa on huomioitu 1.6.2023 yleiskorotus.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi
Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta julisti kaupunkitarkastajan viran haettavaksi 14.7.2023 klo 12.00 mennessä. Virkaan tuli määräaikaan mennessä  6 hakemusta. Hakuajan päättymisen jälkeen yksi hakija ilmoitti vetävänsä hakemuksensa pois. Jäljellä olevien 5 hakijan hakemukset toimitetaan lautakunnan jäsenille ennen kokousta niin, että hakemukset ovat anonyymejä.

Kelpoisuusehdoksi virkaan tarkastuslautakunta päätti ylemmän korkeakoulututkinnon ja erinomaisen suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon. Kaikki 5 hakijaa täyttivät asetetut kelpoisuusehdot. Viranhaltijavalmistelun pohjalta lautakunnalle esitetään, että työkokemuksen vertailun perusteella lautakunta päättää kutsua kolme hakijaa haastatteluun.

Seuraavaksi lautakunnan tulee valita haastatteluun kutsuttavat hakijat. Kun haastatteluun valittavat hakijat on valittu, hakemusten anonymiteetti poistetaan. Lautakunnan tulee myös valita virkavalintaa valmisteleva työryhmä, jonka tehtävänä on toteuttaa haastattelut kutsutuille hakijoille sekä antaa ehdotus kaupunkitarkastajan virkaan valittavasta henkilöstä ja varalle nimettävästä henkilöstä. Toistaiseksi voimassa oleviin virkasuhteisiin tehtävät henkilövalinnat tulee hallintosäännön mukaan päättää esittelystä (HS § 53).

Päätösehdotus

Esittelijä

Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää, että kaupunkitarkastajan virkaan haastatellaan hakijat 1615016, 726818 sekä 1819664. 

Tarkastuslautakunta päättää nimetä virkavalintaa valmistelevan työryhmän, jonka tulee toteuttaa haastatteluun valittavien haastattelut, päättää mahdollisesta hakijoiden soveltuvuusarvioinnista sekä antaa ehdotuksensa kaupunkitarkastajan virkaan valittavasta henkilöstä ja varalle nimettävästä henkilöstä.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti, että kaupunkitarkastajan virkaan haastatellaan hakijat 1615016, 726818 ja 1819664.

Lisäksi lautakunta päätti valita virkavalintaa valmistelevan työryhmän jäseniksi Riitta-Maija Hokkasen, Elina Holmin, Petri Keihäskosken sekä puheenjohtaja Sanna Luoman ja tarkastuspäällikkö Juuso Katajan. 

Valmistelutyöryhmä haastattelee valitut hakijat ja antaa lautakunnalle ehdotuksensa kaupunkitarkastajan virkaan valittavasta henkilöstä sekä varalle nimettävästä henkilöstä.

Valmistelija

  • Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi
  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta julisti 12.6.2023 § 76 kaupunkitarkastajan viran haettavaksi 14.7.2023 klo 12.00 mennessä. Virkaan tuli määräajassa 6 hakemusta. Hakuajan päättymisen jälkeen yksi hakija ilmoitti vetävänsä hakemuksensa pois. Kaikki virkaan hakeneet henkilöt täyttivät virkaan asetetut kelpoisuusehdot. Tarkastuslautakunta päätti 22.8.2023 § 85 kutsua haastatteluun kolme hakijaa, jotka olivat KTM, YTM Tero Hannula; HTM Maiju Pyörälä sekä KTM Matti Honkala. Lisäksi tarkastuslautakunnan asetti 22.8.2023 § 85 valintatyöryhmän, joka toteutti haastatteluun valittujen haastattelut 7.9.2023. Valintatyöryhmän tehtävänä on haastattelujen perusteella antaa ehdotuksensa virkaan valittavaksi henkilöksi.

Haettavan kaupunkitarkastajan viran keskeisiä tehtäväalueita ovat tarkastuslautakunnan päätöksentekoon ja arviointitoimintaan liittyvä valmistelu ja lautakunnan sihteerinä toimiminen sekä muut tehtäväalan asiantuntijatehtävät. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja suomen kielen erinomainen kirjallinen ja suullinen taito. 

Kuten edellä on mainittu, kaikki haastatellut hakijat täyttävät viran vaaditut kepoisuusehdot. Hakukuulutuksessa on todettu, että menestyksekäs viran hoitaminen edellyttää työkokemusta kunnan tai kuntakonsernin asiantuntijatehtävistä. Hakijoista Pyörälällä on työkokemusta kuntayhtymässä, josta voidaan katsoa olevan hyötyä tarkastuslautakunnan tehtävänalan valmistelutyössä. Muilla hakijoilla ei ollut kunta-alan työkokemusta. Lisäksi Pyörälällä on työkokemusta sisäisenä tarkastajana, josta voidaan katsoa olevan hyötyä lautakunnan alaisessa arviointityössä. Edellä mainitun ja haastattelussa esiin tulleiden vahvuuksien perusteella haastattelutyöryhmä totesi, että Pyörälällä on parhaat edellytykset viran menestyksekkääseen hoitamiseen.

Hakijoiden hakemuksien ja haastattelujen pohjalta laadittu nimitysmuistio (salassa pidettävä, julkisuuslaki §24.1, kohta 29) on tämän pykälän liitteenä. Hakemukset virkaan ja hakemuksista laadittu alustava hakijavertailu ovat pykälän oheismateriaalina. Tarkastuslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua liitteisiin ja oheismateriaaleihin ennen kokousta kokousjärjestelmän kautta. Palvelussuhdepäällikkö Paavo Aarnio osallistuu kokoukseen tämän asian käsittelyn osalta kaupungin henkilöstöpalvelujen asiantuntijana.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää:

  1. Valita kaupunkitarkastajan virkaan hallintotieteiden maisteri Maiju Pyörälän hakuasiakirjojen, niistä laaditun hakijavertailun ja suoritetun haastattelun perusteella.
  2. Viran täyttämisessä noudatetaan 6 kuukauden koeaikaa.
  3. Valitun on ennen viran vastaanottamista esitettävä hyväksyttävä todistus terveydentilastaan.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että palvelussuhdepäällikkö Paavo Aarnio osallistui kokoukseen kokoushuoneesta käsin tämän asian käsittelyn ajan kello 16.50 - 17.25. 

Tarkastuslautakunta päätti päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hakijat, Paavo Aarnio

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Tarkastuslautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.