Tarkastuslautakunta, kokous 14.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Kaupungin sopimustoiminta - puitesopimukset

ROIDno-2019-791

Valmistelija

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta arvioi arviointisuunnitelmansa mukaisesti vuonna 2023 kaupunkiorganisaation hankintojen ja kilpailutuksen organisoinnin tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Yhtenä arviointikokonaisuuden teemana lautakunta päätti arvioida kaupungin sopimustoimintaa hankintojen osalta keskittyen kaupungin puitesopimuksiin.

Kaupungin sisäinen tarkastaja on tehnyt puitesopimuksiin liittyvän tarkastuksen vuonna 2022. Kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä on määrätty kuntalaissa sekä valtuuston hyväksymässä hallintosäännössä. Sisäinen tarkastus toimii suoraan kaupunginjohdon alaisuudessa. Sisäisen tarkastuksen järjestämisestä vastaa kaupunginhallitus.

Tuloksellisen arviointityön sekä tarkastustoiminnan yhteensovittamisen näkökulmasta tarkastuslautakunnan on tarkoituksenmukaista hyödyntää sisäisen tarkastajan tarkastushavaintoja osana arviointiaan. Sisäisen tarkastajan tarkastushavainnot eivät sido tarkastuslautakuntaa, mutta ne toimivat laadukkaana tausta-aineistona lautakunnan arviointityössä.  

Sisäisen tarkastajan tarkastusraportit ovat salassa pidettäviä (julkisuuslaki § 24.1, kohdat 15 ja 17). Tarkastuslautakunnalla on kuntalain §:n 124 mukaisesti oikeus salassapitoa koskevien säännösten estämättä saada viranomaisilta tiedot ja nähtäväkseen asiakirjat, joita se pitää tarpeellisina arviointitehtävän hoitamiseksi. Tarkastuslautakunnan arviointihavainnot sopimustoiminnasta tulevat julkiseksi kun arviointikertomus vuodelta 2023 hyväksytään. Tarkastuslautakunta kuulee sisäinen tarkastaja Sirpa Salmista kaupungin sopimustoiminnasta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta kuulee sisäinen tarkastaja Sirpa Salmista kaupungin sopimustoimintaan liittyvästä tarkastuksesta. Lautakunta merkitsee kuulemisen tiedoksi ja huomioi sen antaessaan arviointikertomusta vuodelta 2023.

 

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavaksi kutsuttu sisäinen tarkastaja Sirpa Salminen osallistui kokoukseen etäyhteyden välityksellä tämän asian käsittelyn aikana kello 18:32-18:44.

Tarkastuslautakunta kuuli Salmisen esityksen kaupungin sopimustoimintaan liittyvästä tarkastuksesta. Lautakunta merkitsi esityksen tiedoksi ja lisäsi sen pöytäkirjan liitteeksi salassa pidettävänä (Julkisuuslaki 24 § 1 mom kohdat 15 ja 17) sekä huomioi sen antaessaan arviointikertomusta vuodelta 2023.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.