Tarkastuslautakunta, kokous 14.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Kaupunkitarkastajan viran virkavaalin vahvistaminen

ROIDno-2023-1534

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi
Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta julisti 12.6.2023 § 76 kaupunkitarkastajan viran haettavaksi 14.7.2023 klo 12.00 mennessä. Virkaan tuli määräajassa 6 hakemusta. Hakuajan päättymisen jälkeen yksi hakija ilmoitti vetävänsä hakemuksensa pois. Kaikki virkaan hakeneet henkilöt täyttivät virkaan asetetut kelpoisuusehdot. Tarkastuslautakunta päätti 22.8.2023 § 85 kutsua haastatteluun kolme hakijaa, jotka olivat KTM, YTM Tero Hannula; HTM Maiju Pyörälä sekä KTM Matti Honkala. Lisäksi tarkastuslautakunnan asetti 22.8.2023 § 85 valintatyöryhmän, joka toteutti haastatteluun valittujen haastattelut 7.9.2023. Valintatyöryhmän tehtävänä on haastattelujen perusteella antaa ehdotuksensa virkaan valittavaksi henkilöksi.

Haettavan kaupunkitarkastajan viran keskeisiä tehtäväalueita ovat tarkastuslautakunnan päätöksentekoon ja arviointitoimintaan liittyvä valmistelu ja lautakunnan sihteerinä toimiminen sekä muut tehtäväalan asiantuntijatehtävät. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja suomen kielen erinomainen kirjallinen ja suullinen taito. 

Kuten edellä on mainittu, kaikki haastatellut hakijat täyttävät viran vaaditut kepoisuusehdot. Hakukuulutuksessa on todettu, että menestyksekäs viran hoitaminen edellyttää työkokemusta kunnan tai kuntakonsernin asiantuntijatehtävistä. Hakijoista Pyörälällä on työkokemusta kuntayhtymässä, josta voidaan katsoa olevan hyötyä tarkastuslautakunnan tehtävänalan valmistelutyössä. Muilla hakijoilla ei ollut kunta-alan työkokemusta. Lisäksi Pyörälällä on työkokemusta sisäisenä tarkastajana, josta voidaan katsoa olevan hyötyä lautakunnan alaisessa arviointityössä. Edellä mainitun ja haastattelussa esiin tulleiden vahvuuksien perusteella haastattelutyöryhmä totesi, että Pyörälällä on parhaat edellytykset viran menestyksekkääseen hoitamiseen.

Hakijoiden hakemuksien ja haastattelujen pohjalta laadittu nimitysmuistio (salassa pidettävä, julkisuuslaki §24.1, kohta 29) on tämän pykälän liitteenä. Hakemukset virkaan ja hakemuksista laadittu alustava hakijavertailu ovat pykälän oheismateriaalina. Tarkastuslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua liitteisiin ja oheismateriaaleihin ennen kokousta kokousjärjestelmän kautta. Palvelussuhdepäällikkö Paavo Aarnio osallistuu kokoukseen tämän asian käsittelyn osalta kaupungin henkilöstöpalvelujen asiantuntijana.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää:

  1. Valita kaupunkitarkastajan virkaan hallintotieteiden maisteri Maiju Pyörälän hakuasiakirjojen, niistä laaditun hakijavertailun ja suoritetun haastattelun perusteella.
  2. Viran täyttämisessä noudatetaan 6 kuukauden koeaikaa.
  3. Valitun on ennen viran vastaanottamista esitettävä hyväksyttävä todistus terveydentilastaan.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että palvelussuhdepäällikkö Paavo Aarnio osallistui kokoukseen kokoushuoneesta käsin tämän asian käsittelyn ajan kello 16.50 - 17.25. 

Tarkastuslautakunta päätti päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Perustelut

Hallintotieteiden maisteri Maiju Pyörälä on valittu kaupunkitarkastajan virkaan tarkastuslautakunnan päätöksellä 19.9.2023 § 97. Valintapäätös on tullut lainvoimaiseksi, joten virkavaali voidaan vahvistaa. Pyörälä on 20.10.2023 ilmoittanut ottavansa viran vastaan. 

Pyörälä on toimittanut valintapäätöksen ehtona olleen todistuksen terveydentilastaan 7.11.2023. Valintapäätöksen ehdon täyttyessä Pyörälä on voinut aloittaa kaupunkitarkastajan virassa 7.11. alkaen. Tarkastuslautakunnan kokousaikataulusta riippuen virkavaalin vahvistaminen käsitellään virassa aloittamisen päivämäärän jälkeen.

Virassa noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa. Näin ollen koeajan kesto on 6.5.2024 saakka.

Hallintosäännön §:n 54 mukaan ehdollisen valintapäätöksen vahvistaa valitseva viranomainen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää:

  1. Vahvistaa kaupunkitarkastajan viran virkavaalin siten, että Maiju Pyörälän vakinainen viranhoito kaupunkitarkastajan virassa alkaa 7.11.2023 ja
  2. Vahvistaa koeajan kestoksi 7.11.2023 - 6.5.2024.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että kaupunkitarkastaja Maiju Pyörälä poistui esteellisenä kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi kello 18.28 - 18.30 (hallintolaki § 28.1 kohta 1). Lisäksi merkittiin, että erityissuunnittelija Henna Penttilä toimi kokouksen pöytäkirjanpitäjänä tämän asian käsittelyn ajan.

Tarkastuslautakunta päätti päätösehdotuksen mukaisesti.

Esteellisyys

  • Maiju Pyörälä

Tiedoksi

Maiju Pyörälä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.