Lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaosto, kokous 22.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Lapset, nuoret ja lapsiperheet tulevaisuuden sote-keskuksen valmistelussa

ROIDno-2022-603

Valmistelija

  • Kaisa-Maria Rantajärvi, vs. palvelualuepäällikkö

Perustelut

Sote-uudistuksessa yksi painopistealueista on peruspalvelujen kehittäminen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus-ohjelmassa (TulSote). Lapin alueella Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus koordinoi TulSote-hanketta. Täydennetyn hankesuunnitelman mukaan (11/2021) hankkeen päätavoitteena on turvata asiakkaille sosiaali- ja terveyskeskuksessa sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut yhteensovitettuna, joilloin toimijoiden työnjaosta on sovittu ja yhteistyökäytänteet ovat sujuvia. Hoidon ja palvelun piiriin tulee päästä  monikanavaisesti tarpeen edellyttämässä ajassa. Hankkeen hyötytavoitteet on jaettu neljän eri kokonaisuuden alle:

1. Sote-keskuksen kehittäminen
2. Lapset, nuoret ja perheet
3. Saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut
4. Ikäihmisten palvelut

Lapset, nuoret ja perheet kokonaisuudessa pääpaino TulSote- hankkeessa  on perhekeskustoimintamallin kehittämisessä. Perhekeskustoimintamallin kehittämistä Lapin alueella vietiin eteenpäin jo vuosina 2017-2018 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) yhteydessä ja muutosohjelman toimeenpanoa jatketaan vuosina 2020-2022  Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti TulSote- hankkeessa. Tavoitteena on mm.  suunnitella ja toteuttaa sähköisen perhekeskuksen rakentumista, hyödyntää ja laajentaa  jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä ja sähköisiä palveluita.  Järjestöjen, seurakunnan ja muiden sidosryhmien rooleja ja toimijuutta määritellään hankkeen aikana ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä lisätään. Lasten ja nuorten palveluissa mallinnetaan matalan kynnyksen palveluihin ohjautumista sekä monitoimijaisen yhteistyön rajapinnat.  Hankkeen aikana vahvistetaan perus-ja erityistason yhteistyötä vahvistetaan ja  kehitetään myös matalan kynnyksen tuen muotoja nuorille ja perheille. 

Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen Lapset, nuoret ja perheet hankeosuuden etenemisestä ja nykytilasta kertovat kokouksessa sosiaalihuollon erityisasiantuntija Mikko Närhi ja terveydenhuollon erityisasiantuntija Tuula Mäntymäki.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kaisa-Maria Rantajärvi, vs. palvelualuepäällikkö

Lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaosto kuulee Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen nykytilan esittelyn Lapset, nuoret ja perheet kokonaisuuden osalta. 

Päätös

Lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaosto päätti esityksen mukaisesti. 
 

LaNu -jaosto piti tauon tämän asian käsittelyn jälkeen klo 12.22. - 12.30.