Lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaosto, kokous 22.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 UNICEFin LYK -mallin tilannekatsaus ja arviointiraportti

ROIDno-2020-3606

Valmistelija

  • Anne Luiro, suunnittelija, anne.luiro@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapsiystävällinen kunta -malli on ollut toiminnassa Rovaniemellä jo vuodesta 2013 lähtien. Joulukuussa 2021 pidettiin UNICEFin kanssa arviointipalaveri, jossa arvioitiin Rovaniemen toiminnan edistymistä. Arviointitapaamisen jälkeen UNICEF myönsi kolmannen tunnustuksen Rovaniemelle. Tunnus on voimassa seuraavat neljä vuotta ja uuden mallin mukainen toiminta arvioidaan vuonna 2025 ja sitä ennen pidetään vuosittain seurantapalaverit.

UNICEF seuraa erityisesti  seuraavien asioiden edistymistä: 

- Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö ja lapsiystävällisyyden edistäminen on poikkihallinnollista ja koko kunnan yhteinen tavoite- ja tahtotila,
- Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö tähtää pitkäkestoisiin ja rakenteellisiin (toimintakulttuurin) muutoksiin,
- Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyössä varmistetaan lasten ja nuorten osallisuus niin arjen toiminnoissa kuin päätöksenteossa ja hallinnossa,
- Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyössä huomioidaan erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset/lapsiryhmät ja yhdenvertaisuusnäkökulma sekä lapsivaikutusten arviointia kehitetään systemaattiseksi osaksi kunnan päätöksentekoa.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin arviointitapaamisen raportin ja seuraavat etenemisen askeleet esittelee kokouksessa suunnittelija Anne Luiro.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaosto merkitsee arviointiraportin ja seuraavat etenemisen askeleet tiedoksi.

Päätös

Lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaosto päätti esityksen mukaisesti.