Elinvoimalautakunta, kokous 28.11.2023

§ 103 Nuorten kesätyöt vuonna 2024

ROIDno-2023-3611

Valmistelija

  • Soile Saastamoinen, palvelukoordinaattori, soile.saastamoinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin työllisyyspalvelut tukevat nuorten kesätyöllistämistä vuosittain. Kesätyöllistämisen ehdot täyttävä nuori voi työllistyä kaupungin yksikköön tai hyödyntää kesätyösetelin työllistymisensä tueksi.

Vuoden 2023 kesätöiden toteutuminen

Vuonna 2023 kaupungin nuorten kesätyöt oli suunnattu 2005-2007 ikäluokille, hakuaika oli helmikuu 2023. Kevään aikana järjestettiin myös jälkihaku sekä kesätyösetelille, että kaupungin kesätyöpaikoille. Kaupunki työllisti kesän aikana yhteensä 75 nuorta. Osa näistä nuorista työskenteli 2 viikkoa ja osa 4 viikkoa. 

Kesätyöseteleitä myönnettiin yhteensä 1171 nuorelle. Niitä palautui kaupungille maksettavaksi  528 kpl. Kesätyösetelin arvo oli 80% nuorelle maksetusta bruttopalkasta, mutta enintään kuitenkin 300 €. Työnantajan oli maksettava työstä tavanomaisena ja kohtuullisena pidettävää palkkaa. Kesäyrittäjiä oli vuonna 2023 yhteensä 10. Vuoden 2023 kustannukset koostuivat kaupungin yksiköihin työllistetyistä 75 nuoresta ja 528 maksetusta kesätyösetelistä, kustannukset olivat noin 215 076 €.

Vuonna 2022 kesätyöseteleitä myönnettiin yhteensä 1202 nuorelle. Niitä palautui kaupungille maksettavaksi  683 kpl. Kesätyösetelin arvo oli 80% nuorelle maksetusta bruttopalkasta, mutta enintään kuitenkin 300 €. Työnantajan oli maksettava työstä tavanomaisena ja kohtuullisena pidettävää palkkaa. Kesäyrittäjiä oli vuonna 2022 yhteensä 6. Vuoden 2022 kustannukset koostuivat kaupungin yksiköihin työllistetyistä 67 nuoresta ja 683 maksetusta kesätyösetelistä, kustannukset olivat noin 215 245 €.

Vuoden 2023 prosessi vietiin läpi edellisenä vuonna pilotoidulla tavalla. Vuoden 2022 kokemusten perusteella kesätyöprosessi todettiin toimivaksi ja vuosittain tehtävän yksiköiden palautekyselyn perusteella yksiköt olivat edelleen tyytyväisiä prosessin toimivuuteen. Erityistä kiitosta sai se, että yksiköt saivat halutessaan valita itse kesätyöntekijänsä. 

Edellisten vuosien tapaan Rovaniemen kaupungin kesätöihin valituille nuorille sekä heidän esihenkilöilleen järjestettiin Työpaikan pelisäännöt -infotilaisuus. Kesätyöprosessi vaikuttaa toimivalta ja tämän vuoksi sitä jatketaan samoilla toimintatavoilla. 

Vuoden 2024 kesätöiden toteuttamisen linjaukset

Vuoden 2024 nuorten kesätyötuki suunnataan vuosina 2006-2008 syntyneille koululaisille, opiskelunsa aloittaville nuorille ja opiskelijoille. Ikäluokkiin kuuluu arviolta 3165 nuorta. Vuodelle 2024 nuorten kesätyöllistämiseen on varattu määrärahoja 329 000 € Kesätyötukea myönnetään kaikille kesätyöehdot täyttäville nuorille, jotka hakevat kaupungin kesätyötä tai kesätyöseteliä hakuajan puitteissa. Lisähaun toteuttaminen on tällä päätöksellä mahdollista.

Kesätyötuen muodot vuonna 2024 ovat seuraavat:

  1. Kesätyö kaupungin yksikössä 
  2. Kesätyöseteli

Kaupungin yksiköihin työllistetään vuonna 2024 enintään 90 nuorta. Kaupungin yksiköissä työskentelevien palkka on 400,06 €/2 vk/6 tuntia päivässä tai 800,12 €/4 vk/6 tuntia päivässä. Palkoissa on huomioitu 1.6.2024 voimaan tuleva yleiskorotus. Rovaniemen kaupungin kesätyöpaikkaa hakiessaan nuori voi hakea yhtä (1) työpaikkaa. 

Unelmien kesäduuni-kilpailu järjestetään edellisten vuosien tapaan osana Rovaniemen kaupungin kesätyöllistämistä. Kilpailussa nuoret pääsevät itse suunnittelemaan millaista kesätyötä kaupunki voisi tarjota. Voittajan valitsee kaupungin eri toimialoista ja nuorisovaltuustosta koostuva raati. Mikäli nuoren idea on toteuttamiskelpoinen ja sopii johonkin kaupungin toiminnon alle siten, että työntekijälle voidaan nimetä sopiva esihenkilö, kilpailun voittajalla / voittajilla on mahdollisuus päästä suunnittelemaansa kesätyöpaikkaan. 

Kesätyösetelin arvo työnantajalle on 80 % nuorelle maksetusta bruttopalkasta, maksimissaan 300 €. Työsuhteen tulee kestää vähintään 10 työpäivää ja/tai työtä on tehtävä vähintään 60 tuntia. Työnantajalla on oltava voimassa oleva Y-tunnus. Kesätyöseteli myönnetään kaikille sitä varsinaisen hakuajan tai jälkihaun puitteissa hakeneille kesätyöehdot täyttäville nuorille sekä niille, jotka ovat hakeneet kesätyötä kaupungin yksiköstä, mutta eivät ole tulleet valituiksi. Kesätyöseteli on henkilökohtainen, sitä ei voi kopioida tai luovuttaa toiselle henkilölle ja nuorta kohden myönnetään yksi kesätyöseteli. 

Kesätyösetelin voi käyttää myös kesäyrittäjänä toimimiseen. Nuori voi työllistää itsensä 4H-yrittäjänä, laskutuspalvelun kautta (kevytyrittäjä) tai oman yrityksen kautta. Tuki maksetaan nuorelle avustuksena mikäli liitteessä 1 kuvatut avustuksen ehdot täyttyvät. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että nuorten kesätyöt toteutetaan edellä esitetyllä tavalla noudattaen liitteen 1 tarkempaa ohjeistusta.

Päätös

Palvelukoordinaattori Soile Saastamoinen kertoi lautakunnalle nuorten kesätöistä vuodelle 2024. Saastamoinen oli kokouksessa esittelyn ajan klo 16.05 - 16.34. 
Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu, Työnsuunnittelija Henriikka Tauriainen

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Elinvoimalautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.