Vammaisneuvosto, kokous 27.10.2023

§ 38 Vammaisneuvoston toimintasäännön päivittäminen

ROIDno-2021-865

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin hallintosääntö on uudistunut 1.9.2023 alkaen. Osana muutosta vammais- ja vanhusneuvostot vastuutettiin konsernihallinnosta sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalle. 

Kyseisten vaikuttamistoimielimien toimintaa on tarkasteltu tässä yhteydessä, jotta toiminta saadaan järjestettyä kestävällä ja vaikuttavalla tavalla kunnallisen päätöksenteon kannalta. Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalle sijoittuu myös uutena perustettava vaikuttamistoimielin, lapsi- ja lapsiperheneuvosto.

Vammais- ja vanhusneuvostojen valmisteluvastuu jakautuu jatkossa toimialoilta ja konsernihallinnosta nimetylle valmistelutyöryhmälle yksittäisen valmistelijan sijaan. Tavoitteena on toiminnan yhtenäistäminen ja kehittäminen sekä vuoropuhelun vahvistaminen vaikuttamistoimielimien, palveluiden ja kunnallisen päätöksenteon välillä.

Hallinnollisen muutoksen myötä syntyy tarve päivittää neuvoston toimintasääntöä (liite). Neuvoston toimintasäännön hyväksyy kaupunginhallitus (hallintosääntö 1.9.23, 28 §).

 

Toimintasääntöön esitetyt keskeiset muutokset

2 § muuttuu vastaamaan palveluiden järjestämisvastuuta:Seuraa sivistys- ja hyvinvointipalveluiden kehitystä ja täytäntöönpanoa.”.  Aiemmin tehtäviin kuului seurata nykyisin hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvien sosiaali- ja terveyspalveluiden kehitystä ja täytäntöönpanoa.

3 § muuttuu muotoon: “Vammaisneuvostoon kuuluu lisäksi  kuusi (6) edustajaa, joilla on neuvostossa läsnäolo- ja puheoikeus. Myös heille nimetään henkilökohtaiset varajäsenet.  Kaupunginhallitus ja nuorisovaltuusto valitsevat kukin yhden edustajan. Rovaniemen evankelis-luterilainen seurakunta valitsee yhden edustajan. Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala, tekninen toimiala ja konsernihallinto nimeävät kukin yhden edustajan.”

5 § päivitetään työvaliokunnan tehtävät suhteessa neuvostolle uutena perustettavaan valmistelutyöryhmään: “Työvaliokunnan tehtävänä on kerätä ja koostaa valmistelutyöryhmälle kunnallista päätöksentekoa koskevia vammaisneuvoston käsiteltäväksi tulevia asioita sekä vammaisneuvoston lausuntoja ja kannanottoja ja huolehtia vammaisneuvoston antamista tehtävistä. Työvaliokunta lähettää kokousaineiston edelleen valmistelutyöryhmän valmisteltavaksi. Valmistelutyöryhmän muodostavat 3§ kaupungin toimialojen ja konsernihallinnon nimeämät edustajat.

7 § päivitetään muotoon: "Sihteerinä ja toiminnan koordinoijana toimii sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalta nimetty työntekijä". Sihteeri nimetään konsernihallinnon sijaan jatkossa sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Vammaisneuvosto hyväksyy liitteenä olevan toimintasäännön ja lähettää sen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Päätös

Vammaisneuvosto hyväksyi liitteenä olevan toimintasäännön ja lähettää sen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Esitys kaupunginhallitukselle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.