Kylien kehittämisjaosto, kokous 13.12.2023

§ 51 Osallistuvan budjetoinnin toimintamallin toteuttaminen kyläalueilla

ROIDno-2023-877

Valmistelija

  • Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Kuntalain 5 luvun 22 §:n mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää muun muassa järjestämällä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun. Osana osallisuuden edistämistä Rovaniemellä on valmisteltu osallistuvan budjetoinnin toimintamallia,​ jota on kokeiltu vuonna 2022 kohdennettuna Korkalovaaran alueen kehittämiseen sekä lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseen. Kokeilun tavoitteena on ollut,​ että osallistuvasta budjetoinnista tulee osa kaupungin jatkuvaa osallisuustyötä. Osallistuvaa budjetointia halutaan kaupunkistrategian mukaisesti käyttää laajemmin tulevina vuosina sekä seurata siihen osallistuneiden kuntalaisten,​ eurojen ja toteutusten määrää. Vuonna 2024 osallistuvan budjetoinnin toimintamallia kokeillaan myös kyläalueille suunnattuna osana kaupunkistrategian toteuttamista. Osallistuvan budjetoinnin toteutuksen kokonaisuutta valmistellaan ja tehdään yhdessä Rovaniemen kaupungin viestintä-​,​ markkinointi-​ ja osallisuuspalvelujen kanssa.

Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten ja muiden sidosryhmien vaikutusmahdollisuuksia omaan elinympäristöönsä ja arkeensa. Lisäksi edistetään kaupungin ja sen sidosryhmien välistä vuoropuhelua ja parannetaan asukkaiden hyvinvointia. Osallistuva budjetointi tuottaa konkreettisen lopputuloksen,​ joka on nähtävissä lyhyellä aikavälillä. Näin vahvistetaan osallisuuden vaikuttavuutta ja edesautetaan ihmisten sitoutumista kaupungin kehittämiseen. Osallistuva budjetointi esitetään toteutettavaksi neljässä vaiheessa: 1) kuntalaisten avoin ideointi, 2) kaupungin sisäinen ideoiden käsittely ja arvointi, 3) kuntalaisten äänestys ideoista, 4) yhteiskehittäminen ja toteutus. Samanlainen vaiheistus on käytössä monissa osallistuvaa budjetointia toteuttavissa kunnissa ja kaupungeissa. Kaikki vaiheet ovat tärkeitä eri tavoin osallistuvien kuntalaisten osallisuuden mahdollistamiseksi; eri vaiheet mahdollistavat kuntalaisille esimerkiksi suunnittelu-, päätöksenteko- ja toimintaosallisuuden. Suunnitelman mukaan kaupungin toimialojen edustajat käyvät ideointivaiheessa tulleet ehdotukset läpi, arvioivat ne ja kehittävät niitä äänestystä varten. Äänestyksessä kuntalaiset saavat äänestää ideioita. Voittava(t) idea(t) toteutetaan, ja kuntalaisilla on mahdollisuus osallistua idean suunnitteluun ja käytännön toteutukseen. 

Kylien kehittämisjaostolle osallistuvan budjetoinnin alustavaa suunnitelmaa esittelevät osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Riitu Pirkkalainen ja projektityöntekijä Vilma Blomberg viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalveluista. 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Kylien kehittämisjaosto merkitsee osallistuvan budjetoinnin suunnitelman tiedoksi. 

Päätös

Osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Riitu Pirkkalainen ja projektityöntekijä Vilma Blomberg viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalveluista esittelivät kylien kehittämisjaostolle osallistuvan budjetoinnin alustavan suunnitelman.

Riitu Pirkkalainen, osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija ja projektityöntekijä Vilma Blomberg viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalveluista osallistuivat kokoukseen etänä esittelyn ajan klo 16.08-16.24. 

Kylien kehittämisjaosto päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

kyläyhdistykset

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.