Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Lapin yliopiston aloite

ROIDno-2023-2990

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi on tehnyt kaupungille seuraavan ehdotuksen:

Lapin yliopisto esittää kunnioittavasti, että Rovaniemen kaupunki tukisi Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastosta miljoonalla eurolla (1 000 000 euroa) alla listattuja yhteistyökohteita.

Yhteistyökohteiden tukeminen vahvistaisi Rovaniemen kaupungin, Lapin yliopiston sekä Lapin korkeakoulukonsernin yhteistyötä ja toimintaedellytyksiä, joilla vahvistetaan Arktisen pääkaupungin eli Rovaniemen kaupungin elinkeinoelämää, osaajatarpeita, vetovoimaa ja kansainvälistymistä. Yhteistyökohteista on keskusteltu kaupungin johdon kanssa useissa valmistelevissa kokouksissa ja tarvittaessa osallistumme mielellämme aloitteen edellyttämiin jatkovalmisteluihin.

1) Rovaniemellä sijaitsevan Arktikum-tiedekeskuksen näyttelyn uudistaminen. Tiedekeskus näyttelyineen on kehittynyt yhdeksi Rovaniemen merkittävämmistä matkailukohteista viime vuosien aikana. Lähes 15 vuotta vanhan näyttelyn tilat, rakenteet ja sisällöt ovat kiireellisen ja perusteellisen uudistamisen tarpeessa.

Uudistaminen vahvistaa merkittävästi tiedekeskuksen näyttelytoiminnan houkuttelevuutta, lisää kävijämääriä näyttelyssä ja kaupungissa sekö luo hyvät edellytykset mm. matkailusesongin jatkamiselle ympärivuotiseksi. Yliopisto on varautunut investoimaan näyttelyn kehittämistä omarahoituksellaan. Kaupungin osoittamalla rahoituksella voitaisiin näyttelyä kehittää vielä vetovoimaisemmaksi kansainväliseksi matkakohteeksi arktisessa kaupungissamme. Tavoitteena on jopa 200 000 vuosittaista vierailua tulevina vuosina.


2) Varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmahdollisuuksien kehittäminen vastaamaan akuutteihin alueellisiin osaamis- ja rekrytointitarpeisiin. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten lisäkouluttamiselle on välttämätön tarve, joka tullee
pysymään vielä pitkään. Koulutuksen ja osaamisen kehittäminen edellyttää kansallista yhteistyötä ja uusia alueellisia ratkaisuja (mm. Lapin korkeakoulukonserni) sekä täydentävän että tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämiseksi.


3) Rovaniemen kansallisen ja kansainvälisen aseman vahvistaminen opiskelijakaupunkina ja yliopistokaupunkina. Kaupungin ja yliopiston yhteiset panostukset ja toimet turvaisivat ja vahvistaisivat veto- ja pitovoimaa niin koti- kuin ulkomaisten opiskelijoiden ja asiantuntijoiden houkuttelemiseksi. Rovaniemi on yksi harvoista yliopistokaupungeista, jossa opiskelijoiden osuus suhteessa kaupungin väestöön on huomattava. Rovaniemi ihmisen ja myös opiskelijan kokoisena arktisena pääkaupunkina on vahva ja houkutteleva brändi. Maineen vahvistaminen ja tukeminen vetovoimaisena opiskelijakaupunkina edellyttää konkreettisia yhteisiä tekoja vaikuttavuuden varmistamiseksi kaupungin ja korkeakoulukonsernin kanssa.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto on päätöksellään 16.5.2016 § 44 perustanut Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahaston ja hyväksynyt sen säännöt. Rahaston sääntöjen mukaan rahaston tarkoituksena on edistää ja tukea Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa. Lisäksi rahaston tarkoitus on edistää Rovaniemen kaupungin kehittämistoimintaa sekä tukea kaupungin elinkeino- ja yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä. Rahaston varojen käytöstä päättää kaupunginhallitus rahaston käyttötarkoituksen mukaisesti siten, että rahastosta käytetään ensisijaisesti sen pääomien tuotto.

Rahastossa on pääomia 6 372 962 euroa tilinpäätöshetkellä 31.12.2022.

Rahastoinnin purkaminen edellyttää kaupunginvaltuuston päätöstä ja tarpeen päivittää talousarvion määrärahoja vuodelle 2023. Kaupunginvaltuuston 16.5.2016 § 44 mukaan rahaston säännöissä sanotaan seuraavaa:

Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahaston lakkauttamisesta ja purkamisesta päättää kaupunginvaltuusto. Säännön mukaan rahaston varojen käytöstä päättää kaupunginhallitus rahaston käyttötarkoituksen mukaisesti, siten että rahastosta käytetään ensisijaisesti sen pääomien tuotto.

Rahaston käyttäminen edellyttää vuoden 2023 talousarvion määrärahojen muuttamista. Lapin yliopistolle myönnettävä tuki tulee huomioida käyttötaloudessa avustuksena ja sen myöntäminen edellyttää avustusmäärärahojen lisäämistä. Lisämäärärahatarve katetaan purkamalla rahastoa vastaavalla summalla, jolloin muutosten vaikutus kaupungin tuloslaskelmaan on +-0. Myönnettävä avustus ja rahaston purku eivät aiheuta tarvetta muuttaa peruskaupungin tilikauden ylijäämäarviota.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus myöntää 1 000 000 euron avustuksen, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion 2024 määrärahamuutosesityksen.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2023 talousarviota ja vuosien 2024-2026 taloussuunnitelmaa muutetaan seuraavasti:

  1. Kaupunginhallituksen toimielimen avustusmäärärahoihin myönnetään 1 000 000 euron lisämääräraha,
  2. Rahaston muutoksiin rahastojen lisäykseen tehdään 1 000 000 euron määrärahan lisäys.
     

Edellä esitettyjen määrärahamuutosten muutosvaikutus peruskaupungin tilikauden yli/alijäämään on 0 euroa.

Päätös

Tämä asia käsiteltiin § 385 jälkeen.

Kaupunginjohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:

"Kaupunginhallitus myöntää 1 000 000 euron avustuksen, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion 2023 määrärahamuutosesityksen.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2023 talousarviota ja vuosien 2024-2026 taloussuunnitelmaa muutetaan seuraavasti:

  1. Kaupunginhallituksen toimielimen avustusmäärärahoihin myönnetään 1 000 000 euron lisämääräraha,

  2. Rahaston muutoksiin rahastojen lisäykseen tehdään 1 000 000 euron määrärahan lisäys.
     

Edellä esitettyjen määrärahamuutosten muutosvaikutus peruskaupungin tilikauden yli/alijäämään on 0 euroa.

Kaupunginhallitus edellyttää avustuksen käytöstä raportointia kaupunginhallitukselle."


Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
  • Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus 20.11.2023 § 387 esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2023 talousarviota ja vuosien 2024-2026 taloussuunnitelmaa muutetaan seuraavasti:

  1. Kaupunginhallituksen toimielimen avustusmäärärahoihin myönnetään 1 000 000 euron lisämääräraha,

  2. Rahaston muutoksiin tehdään 1 000 000 euron määrärahan lisäys rahaston vähennykseksi.

Edellä esitettyjen määrärahamuutosten muutosvaikutus peruskaupungin tilikauden yli/alijäämään on 0 euroa.

 

 

Päätös

Ryhmäpuheenvuorot käyttivät:

  • Nafisa Yeasmin (Kok.)


Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti.

Mikkel Näkkäläjärvi poistui kokouksesta kello 12.57.

Tiedoksi

Ote: antti.syvajarvi@ulapland.fi, kirjaamo@ulapland.fi, talous- ja rahoituspalvelut, konsernihallinnon vastuualuepäälliköt, tilintarkastusyhteisö KPMG Oy

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.