Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 149 Valtuustoaloite: Maksuttomasta joukkoliikenteen kokeilusta uusille korkeakouluopiskelijoille (lisäpykälä)

ROIDno-2023-4031

Perustelut

Ella Keski-Panula ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemellä sijaitsevissa korkeakouluissa aloittaa vuosittain liki pari tuhatta uutta opiskelijaa. Esimerkiksi Lapin yliopistossa aloitti tänä syksynä miltei 800 fuksia. Vaikka koronan myötä syntyikin käytänteitä, että yhä useampi voi opiskella ison osan opinnoistaan etänä toiselta puolen Suomea, edelleen todella moni uusi opiskelija muuttaa Rovaniemelle.

Monella korkeakouluopiskelijalla ei ole autoa. Opiskelijat ovat yksi joukkoliikenteen käyttäjäryhmistä. Kaikki eivät kuitenkaan löydä joukkoliikenteen pariin. 

Kynnystä joukkoliikenteen käyttöön voisi madaltaa se, että uusille opiskelijoille, joiden kirjat ovat Rovaniemellä, tarjottaisiin syyskuun ajaksi maksuton joukkoliikenne. Kokeilu voisi tuoda joukkoliikenteeseen lisää käyttäjiä, ja yhä useampi opiskelija voisi löytää joukkoliikenteen pariin. Samaten kokeilu voisi kannustaa tänne muuttavia opiskelijoita siirtämään kirjat Rovaniemelle. 

Kokeilusta saatavaa tietoa voitaisiin hyödyntää joukkoliikenteen suunnittelutyössä jatkossa. Mikäli kokeilun kustannukset jäävät alhaisiksi ja joukkoliikenteen käyttäjämääriin saadaan kokeilun myötä kasvua, kokeilusta voisi tehdä pysyvän käytännön niin, että joukkoliikenne olisi jatkossakin syyskuun ajan maksuton uusille opiskelijoille.

Me tämän aloitteen allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemi kokeilee maksuttoman joukkoliikenteen tarjoamista syyskuun ajaksi uusille korkeakouluopiskelijoille, joilla on kirjat Rovaniemellä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.